Óriási a baj ebben az országban, elképesztő mennyiségű ember él mélyszegénységben

vásárlás, üzlet
vásárlás, üzlet
Vágólapra másolva!
Argentínában a lakosság több, mint a fele él szegénységben. Ez a szám az elmúlt időszakban emelkedett meredeken. Ugyan egyes területeken van némi javulás, ez azonban a többihez mérten elhanyagolható.
Vágólapra másolva!

Az argentin szegénység ráta 52,9 százalékra emelkedett, sok szempontból a kormány megszorító programja miatt, amely komoly problémát jelenthet az egyre népszerűtlenebb Javier Milei elnöknek.

Argentínában már június közepén a tüntetők köveket és petárdákat hajítottak a rendőrök felé Buenos Airesben. A rendőrök pedig gumibotokkal, gumilövedékekkel és könnygázzal igyekeztek megfékezni a tiltakozókat. Több autó is kigyulladt. A hatóságok nagyjából húsz gyanúsítottat tartóztattak le.

 

Javier Milei kormánya által akkor előterjesztett reformcsomagról tárgyalt, amely a többi közt számos állami vállalat privatizációjával, a nagybefektetők adókedvezményével, valamint munkaerőpiaci és adóreformokkal kapcsolatos lépéseket is magában foglal. A szenátus végül szűk többséggel elfogadta a javaslatot. 

Mostani adatok szerint 

kevesebb mint egy év alatt 3,4 millió argentin jutott szegénysorba.

Az ellenzék szerint ezt a decemberben hivatalba lépett Milei okozta, aki az elnöki pozíció megszerzése után azonnal csökkenteni kezdte az állami kiadásokat, hogy megálljt parancsoljon az inflációnak, amely áprilisban közel 300 százalékon tetőzött.

A történelmi mértékű pénzromlás kiszívta a háztartások vásárlóerejét, a kormány intézkedései azonban tovább tetőzték a lakosság gondjait. Milei hatalomra kerülése óta ugyanis: egy sor szociális támogatás megszűnt, az alapvető élelmiszerekre kivetett árellenőrzéseket eltörölték,

miközben az infláció maga még mindig nem lassult le jelentősen.

A kormány így hiába küzd azért, hogy kihúzza az országot a mély recesszióból, ha a fogyasztói kiadások összeomlása, valamint az ipari tevékenység és az építőipar visszaesése miatt megbuktatja őket a lakosság.

Egyes területeken azonban már most is érezhetőek az elnök által „gazdasági sokkterápiának” keresztelt program hatásai. Ilyen például az ingatlanpiac, amely a lakbérkorlátozások feloldása miatt felébredt az évek óta tartó kómájából.

Korábban arról is írtunk, hogy Argentína 24 darab F-16 típusú vadászgép beszerzéséről írt alá szerződést. 

 

Az ünnepségen eredetileg Javier Milei elnök is részt vett volna, de időbeosztási nehézségek miatt le kellett mondania koppenhágai útját. A repülőgépek beszerzésének további részleteivel kapcsolatban az illetékesek nem osztottak meg további információkat.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!