A bérszámfejtés kiszervezése a nyugalom garanciája

Vágólapra másolva!
A 2022-es év számos jogszabályi változással indult, milliónyi teendőt róva a munkáltatókra. Elég csak egy apróság, amit a bérszámfejtő kifelejt, máris problémák és büntetések zöme zúdulhat a vállalkozásra. Felvetődik a kérdés, vajon mi éri meg jobban. Egy állandó alkalmazott foglalkoztatása, aki véletlenül elmulaszt valamit, vagy kiszervezni és profikra bízni a bérszámfejtést? A Pannon-Work cégcsoporthoz tartozó HR-Face Kft. összefoglalta a legfontosabb foglalkoztatást érintő jogszabályi változásokat, és az alábbiakban megosztja azt is, hogy miért lehet optimálisabb választás egy cég számára a bérszámfejtés kiszervezése.
Vágólapra másolva!
Forrás: Freepik

A cég ügyvezetője, Zanáné Nemes Ágnes szerint: „Csak úgy lehet felelősségteljesen, biztos alapokon bérszámfejteni, ha kis túlzással előbb felkészülünk a várható változásokra, mint ahogy azokat hatályossá tennék. Éppen ezért a cégünkben nemcsak összegyűjtjük a jogszabályi változásokat, hanem alapvető elvárás azok naprakész ismerete. Így lehet valóban 0% körül tartani a hibahatárt.”

Forrás: Shutterstock

A kormány 2022-ben számos kedvezményt vezetett be a családok és a fiatalok számára, ami megannyi pluszfeladatot jelent a bérszámfejtőknek. Nézzük a főbb változások lényeges pontjait, amelyek részletes szabályait a hatályos rendeletek tartalmazzák:

  • Kezdjük először azzal, hogy 2022. január 1-jétől a minimálbér bruttó 200 ezer forintra, míg a garantált bérminimum bruttó 260 ezer forintra emelkedett, amely 2021-hez mérten 19,5%-kal nőtt. Ezenkívül a szociális hozzájárulási adó mértékét 15-ről 13 százalékra csökkentették, valamint megszüntették a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást is. A táppénz összegének napidíja 13.333 Ft-ra emelkedett, a gyermekgondozási díj összege pedig 280 ezer Ft/hó díjazású lett.
  • A négy vagy több gyermeket nevelő családokra is gondolt a jogalkotó. Az ő esetükben tovább bővültek a kedvezményre jogosító feltételek, a többi között azzal a kitétellel, hogy az anyának akkor is jár a teljes személyijövedelemadó-kedvezmény, ha bentlakásos szociális intézményben él a gyermeke, de tartja vele a kapcsolatot, és a szülői felügyeleti joga is fennáll.
  • A 25 év alatti fiataloknak eltörölték a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettséget, amelynek összege havonta 433.700 forint, ami így 65.055 Ft adómegtakarítást jelenthet az érintetteknek. A kedvezmény igénybevételét automatikusan le kell vonnia a munkáltatónak, kivétel akkor, ha a fiatal külön nyilatkozatban kéri, hogy egy részét vagy egészét hagyják figyelmen kívül. Az adókedvezményt egészen addig kaphatja meg a dolgozó, ameddig be nem tölti 25. életévét.
  • Az első házasok kedvezményét azok a házaspárok vehetik igénybe, ahol legalább az egyik fél jelenben megkötött házassága az első. A kedvezményt a házasságkötést követő hónaptól, 24 hónapon keresztül vehetik igénybe, akár megosztva is. Így 5000 forinttal több jut havonta a családi kasszába.
  • A családi adókedvezményt érintően nem történt lényeges változtatás. A kedvezmény érvényesítése az eltartott gyermekek számától függ: egy gyermek után 66.670 Ft, két gyermek esetén 133.330 Ft/fő, három és minden további eltartott vonatkozásában 220.000 Ft/kedvezményezett az igénybe vehető adókedvezmény.

További változtatások:

  • Személyi kedvezménnyel a tartós betegségekkel együtt élők (akár laktózérzékenység miatt is), orvosi igazolásukkal 10.005 Ft adómegtakarításhoz juthatnak.
  • A béren kívüli juttatásoknál a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) 2021-ben megemelt keretösszege és a szociális hozzájárulási adó mentessége megszűnt, viszont bővítették az egyes alszámlákon lévő összegek elköltési lehetőségeit.
  • A szociális hozzájárulási adóra, a szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezményére vonatkozóan kiegészítő szabályokat vezettek be, amelyek a fentebb felsorolt adókedvezményeket követő sorrendben csökkentik az adófizetési kötelezettséget.

A 2022. évre vonatkozó lényeges változások is jól szemléltetik, hogy egy bérszámfejtőnek mennyi mindenre kell koncentrálnia, emellett pedig még el kell tudnia igazodni a bonyolult jogszabályok között.

Egy vállalaton belül a bérszámfejtést végző szakemberek nagyon leterheltek, a munkájuk során szinte képtelenek követni a változásokat, és idejük sincs állandóan továbbképzésekre járni. Több bérszámfejtési szoftver elérhető a piacon, amelyeket több hét alatt integrálnak be a szervezet számítástechnikai rendszerébe. A szoftverek árai szorosan összefüggnek az ügyfelek igényeivel és a foglalkoztatotti létszámmal. Nem véletlen, hogy rengeteg egyeztetést igényel a bevezetés, a költségek pedig ehhez mérten akár a milliós nagyságrendeket is elérhetik. A kollégák tudásának fenntartása jelentős kiadásokat jelent a vállalkozásoknak, ami egy váratlan felmondás esetén a távozó alkalmazottal együtt elveszett befektetés.

Épp a fentiek miatt dönt egyre több vállalkozás a bérszámfejtés kiszervezése mellett, hiszen nem kell foglalkoznia a technikai feltételekkel, mert az outsourcing költséghatékonyabb, biztonságosabb, időtakarékosabb és nem utolsósorban nyugodtabb is.

A Pannon-Work cégcsoporthoz tartozó HR-Face Kft. több mint 15.000 munkavállaló számára végez bérszámfejtést, így a cégcsoportnál összesen több mint 22 ezer dolgozó bérszámfejtését végzik outsourcing tevékenység keretén belül. A cégnél nagy létszámban dolgozó szakértő kollégáik rendszeresen járnak továbbképzésekre, magas szinten ismerik és alkalmazzák a bérszámfejtési szoftvereket, emellett pedig naprakészen nyomon követik a változó jogszabályi környezetet. Profi hozzáállásukkal és szakértelmükkel 0%-os hibaaránnyal dolgoznak, ami garanciát jelent arra, hogy a vállalkozásnak bérszámfejtési mulasztás miatt ne kelljen büntetést fizetnie az OEP-nek.

Amennyiben fontosnak tartja, hogy a vállalkozása bérszámfejtését profi szakértői csapat végezze, keresse fel a HR-Face Kft.-t elérhetőségei egyikén!

Forrás: Pannon-Work

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!