Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

B-listázás
A felduzzasztottnak mondott közalkalmazotti kar csökkentését célzó intézkedéssorozat 1946-ban. Ezt az ország háború utáni gazdasági helyzetével indokolták, de a gyakorlatban politikai szempontú kontraszelekciót hajtottak végre.

igazoló eljárás
A II. világháború után a kormányzó pártok delegáltjaiból álló bizottság vizsgálta és állapította meg, hogy a közalkalmazottak háború alatti magatartásuk alapján megmaradhatnak-e közszolgálati állásukban, vagy sem.

malenkij rabot vagy robot
A világháborús front elvonulása után civilek sürgős helyreállítási közmunkára rendelése többnyire az adott település szovjet katonai parancsnokának a követelésére. Gyakran megesett, hogy az elvileg néhány napos közmunkára rendelt személyeket a szovjet hatóságok elhurcolták, s ha túlélték, évek múlva valamelyik hadifogolytranszport tagjaként engedték őket haza a Szovjetunióból.

népítéletek
1946 első felében az MKP által szervezett tisztogatási akciók. Olyan vezető köztisztviselőket távolítottak el fenyegetéssel - esetenként tettlegességgel - állásukból, akiket korábban igazoltak (ld. igazoló eljárás), de munkájukat nem voltak hajlandók a kommunisták számára előnyös részrehajlással végezni.

pártközi értekezletek
Az 1945-1948 közötti időszakban a kormányzó pártok vezetőinek egyeztető és döntéshozatali fóruma. Ténylegesen az MKP akaratérvényesítését szolgálta, mivel az értekezleteken az NPP és az SZDP vezetőivel közösen minden alkalommal "többségi" véleményt képviseltek a legerősebb parlamenti párt, a kisgazda állásponttal szemben. Így tudta az MKP "egyeztetett", koalíciós állásponttá transzformálni saját törekvéseit, melyek azután kormányrendeletként váltak jogszabállyá.

thjv
Törvényhatósági jogú város. A polgári kori közigazgatásban a korábbi ún. szabad királyi városokat váltotta fel ez a cím a hozzá tartozó, széleskörű belső autonómiát biztosító önkormányzati jogosítványokkal. A két világháború között és az 1945-50 közötti időszakban az akkori 25 megyeszékhelynek mintegy a fele tartozott a törvényhatósági jogú városok közé.

valorizálás
A pénzromlás értékének megállapítása, annak részleges vagy teljes korrekciója. Valorizálás volt Magyarországon 1927-ben a korona felváltása a pengővel, vagy 1946-ban a pengő helyett a forint bevezetése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről