Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Balassa-kódex
1660 körül sietősen másolt kötetes kézirat. Az Evangélikus Országos Könyvtár tulajdona, letét az Országos Széchényi Könyvtárban. Eredetijét 1610 körül nagy műgonddal állította össze egy jól tájékozott és jó ízlésű szerkesztő-másoló, aki a könyvet a következő három részre tagolta: Balassi-rész, Rimay-rész, Mostani poéták.

Balassi (másként Balassa) Bálint (1554-1594)
Költő, író, katonatiszt.

bejt
Kétsoros török vers.

crux philologorum
Nehezen értelmezhető szöveghely (szó szerint: "a filológusok keresztje", latin).

e-book
1. jelentése: hálózati könyv. 2. jelentése: olyan hálózati könyv, amelyet csak külön díjazás ellenében, ellenőrzött módon szabad olvasni, részben vagy teljesen lemásolni, kinyomtatni, és nem szabad megváltoztatni. Adatformátuma is ennek a követelménynek megfelelően nem sgml, html vagy xml jellegű, hanem valamilyen olyan formátum, amely a fenti korlátozásoknak jobban megfelel. E 2. értelemben vett e-book ellentéte az "f-book", amely angol szóval "free", vagyis formájában szabad, tartalmában ingyenes.

hálózati könyv vagy képzetes könyv
Olyan könyv, amelyet nem papíron vagy sugárlemezen (cd-n) hoznak forgalomba, hanem kizárólag a számítógépes világhálón.

latrikánus vers
Balassi ezzel a rejtélyes műfajnévvel illeti a "porcogós Annókáról" szóló versét. Gerézdi Rabán szerint az ún. "udvari" szerelmi ének ellentéte: "kurvákról szóló ének". A nem-klasszikus latin kifejezés nyelvészeti magyarázatával többen megpróbálkoztak; a kérdés nem jutott nyugvópontra.

"nagy crux"
A Balassa-kódex 99. lapján olvasható, roppant nehezen magyarázható prózai megjegyzés - a Balassi-filológusok "nagy keresztje".

ősmásoló
Balassi versgyűjteményének első másolója. Hosszú ideig az az elképzelés élt az irodalomtörténészek körében, hogy az ősmásoló a költő baráti körébe tartozott, és így tudta 1589-1590 folyamán megszerezni és könyvébe lemásolni Balassi verseit, de a kötetkompozíciót nem értette meg, és épp a legszebb helyeken elrontotta. A legújabb feltevés szerint az ősmásoló nagyon pontosan követte az eredetit; bizonyára nem volt több egyszerű íródeáknál.

ősnyomtatvány (latinul incunabulum)
15. századi nyomtatvány.

Répertoire de la poésie hongroise ancienne, RPHA
Az 1600. december 31. előtt írott minden magyar versre kiterjedő, sokszempontú, teljes körű adatbázis, amely a szövegeket magukat nem tartalmazza, de a rájuk vonatkozó irodalomtörténeti, poétikai és bibliográfiai tudnivalókat igen. Szegeden készült 1976 és 1992 között Horváth Iván és tanítványai munkájaként. Mivel Magyarországon az 1970-es és 80-as években az informatikai irodalomtudomány iránti érdeklődés nem volt heves, a mű francia együttműködésben készült, és végül Franciaországban jelent meg, 1992-ben (ld. a bibliográfiában). Ma már az interneten is hozzáférhető. (Szó szerint: "A régi magyar költészet nyilvántartása", francia).

Rimay János (1569 és 1573 között - 1631)
Költő, író, állami hivatalnok.

számszimbolika
Számokkal jelképezni eszméket.

versgyűjtemény
Versek szerzői megfontolásból egymáshoz rendezett csoportja.

véletlengenerátor
Olyan számítógépes program, amely két megadott legkisebb és legnagyobb szám közé eső számok egyikét - véletlenszerűen - kiválasztja. Súlyozott véletlengenerátorról akkor beszélünk, ha a programot úgy állítjuk be, hogy bizonyos számok kiválasztására nagyobb valószínűséggel kerüljön sor, mint másokéra. Véletlengenerátort használunk például, amikor a gépet arra akarjuk utasítani, hogy dobjon dobókockával, és az eredménytől függően tegye ezt vagy azt. Súlyozott véletlengenerátorra akkor lehet szükségünk, ha valamiért cinkelt kockával akarunk játszani.

Wathay Ferenc (1568-1609 körül)
Költő, katonatiszt.

Zrínyi Miklós (1620-1664)
Költő, író, államférfi, hadvezér.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről