Nőtt a tájfun-aktivitás

Vágólapra másolva!
Egy időben három tájfun van jelen Délkelet-Ázsiában. Közülük a Saomai az idén az eddigi legerősebb. A másik két - hamarosan megszűnő - tájfun egyelőre veszélyesebb, hiszen sűrűn lakott területeken értek partot.
Vágólapra másolva!

Bár szokatlanul hamar, már május végén megjelentek a tájfunok a Csendes-óceán nyugati medencéjében, ezt követően két hónap szünet következett. A múlt héten egy gyengébb trópusi ciklon elérte a kínai partokat, mely a nagy népsűrűség miatt így is rengeteg kárt okozott.

A héten egyszerre három tájfun van jelen egy időben a térségben. A Maria névre keresztelt trópusi ciklon Japán legnagyobb szigetén ért szárazföldet, ott, ahol a múlt héten egy erős hőhullám tikkasztotta a lakosokat. Bár a leggyengébbek közé tartozik, a szerencsétlen partra érés miatt nagy pusztításokat okozhat.

A másik gyengébb, feloszlás előtt álló trópusi ciklon a Bopha, mely érinti Tajvant és eléri a Kínai partokat. A sűrű lakosság miatt szintén meglehetősen veszélyes.

Forrás: ICI

A 2006-os év eddigi legerősebb tájfunja az egyelőre az óceán fölött örvénylő Saomai. Ennek középpontjában 940 hPa a nyomás, és egyelőre tovább mélyül. Szerda hajnalban jelent meg a közepén a trópusi ciklonokra jellemző száraz leáramlási zóna: a szem. 150-160 km/órás szelek fújnak benne, területén hatalmas csapadékok fordulnak elő, sőt intenzitása tovább erősödik. A japán meteorológusok előrejelzése szerint Kína felé tart, várhatóan Tajvantól keletre partot is érhet a következő napokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről