Nagy csapadékok az Alpokban

Vágólapra másolva!
Csütörtökön nagy térségben, erős intenzitással esett az eső, illetve helyenként már 1400 méter magasságtól hullott a hó az Alpokban. A patakok, kisebb folyók vízszintje megemelkedett, de a következő napok szárazsága csökkenti a nagy folyók áradásának esélyét.
Vágólapra másolva!

Egy behullámzott hidegfront vastag felhőzete borította be délelőtt az Alpok nyugati felét, majd a szinte teljes egészében összefüggő, intenzív csapadékzóna a hegyvidék keleti tájaira terjedt ki. Csupán egyes déli területek maradtak ki a heves csapadékból. Az alsóbb régiókban esőkről, feljebb igen erős havazásról érkezett jelentés. A csapadék intenzitásának is köszönhető, hogy a hóhatár az Alpok északi lejtőin helyenként 1400 méter alá süllyedt.

Az elmúlt hetek nedves időszakának köszönhetően a talaj víztartalma eleve magas volt, így az alsóbb részeken a hegyi patakok, kisebb folyók vízszintje jelentősen emelkedett. Péntektől melegebb levegő éri el a térséget, ami a magasabb területeken az elmúlt egy hét alatt lehullott hó olvadásához vezet. Várhatóan szárazabb periódus következik, így a nagyobb folyókon is elindult árhullámnak szombattól már nem lesz utánpótlása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről