Pusztul a Yellowstone a klímaváltozás miatt

Vágólapra másolva!
Egyértelműen a klímaváltozás számlájára írhatók azok a változások, melyet a Yellowstone park állat- és növényvilágában figyeltek meg az elmúlt évtizedek alatt. Az egyébként háborítatlan természetben egyes fajok nem tudnak elég gyorsan alkalmazkodni a felmelegedéshez.
Vágólapra másolva!

Az érintetetlen területek sem biztosítanak kellő védelmet

Az Egyesült Államok egész területén érezhető már a klímaváltozás hatása, a keleti parton található Massachusetts államtól el egészen az ország nyugati részében fekvő Wyomingig - derül ki az USA tudományos akadémiájának szakfolyóiratából, a Proceedings of National Academy of Sciencesben megjelent tanulmányból.

A kutatáshoz az egyik támpontot az 1950-es években Henry David Thoreau által írt, hazánkban is megjelent könyv, a Walden - A polgári engedetlenség iránti kötelességről biztosította. Thoreau-t hívei az első amerikai környezetvédőnek tartják, aki 1845-től két évet töltött a vadonban, a a Concordhoz közeli Walden-tó partján egy saját maga által épített kunyhóban. Ebben a két évben ideje nagy részét a természet megfigyelésével és leírásával töltötte.

Thoreau az 1854-ben készített feljegyzések a Concord (New Hampshire állam fővárosa) térségében található növényekről és virágokról. Az azóta eltelt 154 év alatt Concord átlagos évi hőmérséklete 4,3 fokkal emelkedett, emiatt a botanikusok is vizsgálni kezdték a térség növényvilágát. A legsúlyosabban érintett területek azok, ahol a növény és állatvilág nem képes megfelelően alkalmazkodni a megváltozott hőmérsékleti viszonyokhoz, mondja a Harvard Egyetem biológusa, és egyben Proceedings-cikk egyik szerzője, Charles Davis.

Annak ellenére, hogy Concord környékének körülbelül 55 százaléka érintetlen és védett terület, mára a Thoreau által feljegyzett fajoknak a 27 százaléka eltűnt, és 36 százalékuk olyan kis számban van csak jelen a térségben, hogy szinte már a kihalás szélén állnak.


Egyes fajok érzékenyebbek a klímaváltozásra

A kutatás eredményeiből kiindulva a növény- és állatfajok kihalásáért egyedüli felelősként a klímaváltozást jelölték meg, ugyanis a fajok eltűnése nem véletlenszerűen történik. Bizonyos növények és állatok sokkal érzékenyebben reagálnak a környezet megváltozására, mint mások, így azok az élőlények, amelyek nem képesek alkalmazkodni a gyors melegedéshez egyszerűen eltűnnek, állítja Davis.

A változásokat nem csak Concord környékén figyelték meg. Sarah McMenamin, a Standford Egyetem munkatársa a világ legrégebbi nemzeti parkja, a Yellowstone élővilágát vizsgálta. Kutatásainak eredménye szerint az 8980 négyzetkilométeres védett területen a klímaváltozás okozta nyári szárazságok és a téli hóhiány miatt négy kétéltű, három béka- és egy szalamanderfaj került a kihalás szélére.

A kétéltűek csak nagyon nehezen tudnak alkalmazkodni a környezet megváltozásához, még az olyan természetes ökoszisztémában is, mint amilyen a Yellowstone Nemzeti Park, ahol a növényeket és állatokat olyan hatékonyan védik, mint talán sehol máshol a Földön. McMenamin szerint a térség víztározóinak kiszáradását csakis a klímaváltozás okozhatta, hisz a térségben megfigyelt változások egybeesnek a Földön megfigyelt felmelegedés kezdetével.

A vizsgálatok az elmúlt 60 év klímaadatain és az elmúlt 20 év távérzékeléssel szerzett információin alapszanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!