A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ufók szólítják le a tárgyalókat Koppenhágában

Vágólapra másolva!
Bingó, itt a RINGO és a YOUNGO: előszeretettel dobálóznak a trükkös mozaikszavakkal a klímacsúcs aktivista résztvevői, de vannak itt ufónak öltözött, jó szándékú lobbisták, klímamenekültek és olvadó maszáj harcosok is.
Vágólapra másolva!

Egy kis ágyba bújás az ifjakkal? Vagy egy szeminárium a bingózókkal? Vagy netán fussunk egy kört a klímatudomány legújabb eredményei körül, de csak azoknak, akik bírják az agytornát?

Minden szervezetnek és aktivistacsoportnak, amely számít egyáltalán a koppenhágai klímakonferencián, van valami mozaikszóval képzett neve, és sokan szándékosan trükköznek a rövidítésekkel. A nem kormányzati ifjúsági szervezeteket a YOUNGO tömöríti, az üzleti és ipari hátterű szervezeteket a BINGO, míg a független kutatással foglalkozók a RINGO néven futnak a tanácskozáson.


Ufók, tárgyalók és lobbisták zsúfolódtak össze a Bella Centerben

Nem alaptalanul minősül Koppenhága a világ eddigi legnagyobb klímatémájú konferenciájának: a helyszínen, a Bella Centerben 15 ezer ember fér el, és a központ a nap túlnyomó részében meglehetősen zsúfolt - tudósít a Reuters munkatársa, Emma Graham-Harrison. Amennyiben a küldötteknek van pár percük a világot a felmelegedéstől menteni igyekvő tárgyalások szünetében, zavarba ejtően sokféle emberrel kerülnek szembe, akik vagy azért lobbiznak, hogy egyik-másik kérdésben változtassanak az álláspontjukon, vagy a közvéleményt akarják befolyásolni a több mint 3500 újságíró közül legalább az egyik figyelmének felkeltésével.

Forrás: AFP

Az ufónak öltözött aktivisták a konferenciaközpontban

A Bella Centerben békésen megférnek egymással az elegáns, öltönyös tárgyalók és a színes népviseletbe öltözött aktivisták, valamint a laptopokkal valamelyik informális egyeztetésre igyekvő lobbisták. Mindeközben ufónak öltözött tüntetők azzal a szöveggel csípik el a küldötteket, hogy "vezessen az önök éghajlatért felelős vezetőjéhez".

Aki először vesz részt ilyen mega-tanácskozáson, könnyen elveszhet a rövidítések, a kulcsszavak és konferencia zsargonjának dzsungelében, de halálra is unhatja magát a tárgyalások formális-bürokratikus légköre miatt.

"Még soha nem vettem részt ilyen politikai tanácskozáson. A felszólalók csak a jelenlévők üdvözlésével eltöltenek öt percet, még mielőtt bármi lényegeset is mondtak volna, de amikor elkezdenek beszélni, akkor is úgy tűnik, mintha nem mondanának semmit" - panaszkodott a Reutersnek Erik Petri karikaturista, akit további öt grafikussal arra kért fel a Természetvédelmi Világalap, a WWF, hogy poénos rajzokkal kommentálják a találkozó történéseit. "Kéne már valami tartalom, mert így nincs miből viccet csinálni" - mondta Petri.


Menekülttábor a belvárosban

Vannak kevésbé vicces figyelemfelkeltő akciók is. Koppenhága belvárosában jelképes menekülttábort állított fel a DanChurchAid segélyszervezet, hogy felhívja a figyelmet azokra a nemzedékekre, amelyeknek valószínűsíthetően a globális felmelegedés miatt kell majd elhagyniuk lakóhelyüket.

A szervezet főtitkára, Henrik Stubtjaer a tábor felhúzása után elmondta: az Egyesült Nemzetek adatai szerint már jelenleg eléri az 50 milliót a klímamenekültek száma, és ez ötszörösére fog emelkedni, amennyiben egyre több település válik lakhatatlanná a heves esőzések, áradások vagy éppen a szárazság miatt. Stubtjaer beszéde végén megszólalt a síp, és az aktivisták elvonultak, hogy megágyazzak maguknak éjszakára.

Forrás: AFP

A jégszobor az egyik sztárkellék a klímakonferencián

Koppenhágában kis túlzással szinte minden sarkon és téren van valamilyen, a klímacsúcshoz kapcsolódó esemény. Az egyik legnevesebb brit segélyszervezet, az Oxfam négy tonna jégből két maszáj harcos, egy férfi és egy nő szobrát állíttatta fel a konferencia helyszínén. A három méter magas jégfigurák karjai közé egy gyermek alakját faragta ki a szobrász, Soren Nielsen. A segélyszervezet szerint a lassan elolvadó szobrok célja "erőteljesen figyelmeztetni mindenkit a klímaváltozás áldozataira". Kenyában emberemlékezet óta nem volt olyan erős aszály, mint most, s a vízhiány megtizedelte a maszáj törzs állatállományát.


Klein: Az erőszak fölösleges és unalmas

Szombaton több tízezres tömegtüntetést szervez a dán fővárosba több mint 800 civil szervezet, aktivistacsoport és politikai párt, többek közt a 350.org, az Amnesty International, a Caritas Internationalis, a Greenpeace, a Föld Barátai, az Oxfam, a WWF és az Európai Zöld Párt. A szervezők hatvankilenc országból számítanak részt vevőkre, Albániától Ugandáig.

Az egyik legismertebb globalizációkritikus újságíró, Naomi Klein arra szólította fel a tüntetőket, hogy mindenképpen maradjanak békések és ne adjanak alkalmat a nemzetközi médiának arra, hogy betört kirakatokról tudósítva eltereljék a figyelmet arról, ami szerinte a koppenhágai csúcs valódi tétje.

A tanácskozással párhuzamosan szervezett Klímafórum 09-en felszólalva a No Logo szerzője arról beszélt, hogy a hivatalos csúcson elkezdődött párbeszéd a környezetvédelem valódi arcával szembesít mindenkit. Klein szerint gyakorlatilag új osztályharc zajlik, amit a gazdagok folytatnak a szegények ellen, és mivel mindeddig erre nem figyelt a világsajtó, az aktivisták kudarca lesz, ha ehelyett az erőszakos cselekmények kerülnek a címlapokra és a híradókba. Az erőszakot bemutató képsorok ráadásul még unalmasak is - tette hozzá az újságíró.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!