Frontos napok jönnek - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Pénteken még kellemes őszi idő várható, szombattól azonban változékonyabbra fordul az időjárás. A reggeli ködfoltok miatt az autósok ne a megszokott rutin szerint vezessenek. Napközben sok napsütés, pozitív hangulatú idő várható. Az emelkedő légszennyezettség felső légúti irritációt okozhat, így gyakoribbak a köhögéses panaszok.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Pénteken is folytatódik a kellemes őszi idő, de már gyenge melegfronti hatás okozhat panaszokat. Koncentrációs zavarok léphetnek fel, fokozott álmosságot, fáradtságot, fejfájást lehet tapasztalni. A keringési betegeknél vérnyomás ingadozás léphet fel. Az esernyőkre ma sem lesz szükség, az esti órákban azonban a nyugati határszélen zápor kialakulása előfordulhat. Az élénk szél azonban okozhat izgatottságot, szédülést, alvászavarokat az erre érzékenyeknél. Ajánlott a gabonafélék, tejtermékek, zöldfőzelékek fogyasztása.

A szálló por szintje és a légszennyezettség szintje is megemelkedett. A légköri pollenkoncentráció is emelkedést mutat, főként a keleti országrészben okoz erősebb panaszokat, ahol a parlagfű pollenkoncentrációja igen magas, de jelen van még a csalán és a fűfélék pollenje is.

Szombaton is marad a melegfronti hatás, kellemes meleg idő várható 20 fok feletti hőmérséklettel. A nyugati országrészben a megvastagodott felhőzetből esőre is számítani kell, így az útra kelők esőkabát nélkül ne induljanak útnak. A keleti országrészben többnyire napsütéses idő lesz, itt tökéletes kirándulóidő kínálkozik, de a kiskerti programoknak is kedvez az időjárás.

Vasárnap országszerte csapadékosabbra fordul az időjárás, inkább fedett helyre célszerű programot tervezni. A nappali hőmérséklet kissé visszaesik, és a felerősödő szél miatt még kellemetlenebbnek lehet érezni a levegőt. A kettősfronti hatás a fejfájásos panaszok mellett felerősíti a reumatikus fájdalmakat is, de a szívbetegek is fokozódó panaszokra számíthatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!