Keleten még mindig havazik

Vágólapra másolva!
Péntek délelőtt Olaszország északi részén havazott abból a mediterrán ciklonból, amelynek első hulláma a tegnap esti órákban hazánk nyugati részét is elérte. Éjszaka egyre többfelé kezdett el havazni, ma pedig már országos jelleget ölt a csapadék.
Vágólapra másolva!

Hóciklon óráról órára

szombat
21:00

Már csak a Tiszántúlon esik a hó, nyugaton és a középső országrészben felszakadozott a felhőzet. A tél eddigi leghidegebb éjszakája következik.

19:30

A csapadékzóna nagyobb része már a Tiszántúlon jár, nyomában felszakadozik a felhőzet. A Dunántúlon erősen csökken a hőmérséklet.

18:00

Megnyitották a Ferihegyi repülőteret, de korlátozott a forgalom. A keleti megyékben továbbra is havazik.

17:00

A Dunától keletre helyezkedik el a csapadéktömb, a Dunántúlon már csak néhol szállingózik a hó.

16:00

A csapadéksáv csak lassan halad kelet felé, a Dunántúlon csökken a havazás intenzitása. A csökkenő felhőzet és a nagy mennyiségű hó hatására akár -20 fokig is csökkenhet a hőmérséklet hajnalban.

15:00

Továbbra is havazik az ország nagy részén, de a nyugati határszélen már felszakadozott a felhőzet. Már csak az Alföldön van érvényben elsőfokú riasztás a hófúvás miatt. (OMSZ)

14:00

A nyugati megyékben fokozatosan megszűnik a havazás, és megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A középső és keleti országrészben azonban az esti órákig folytatódik a csapadékhullás. A Dunántúlon helyenként a 40 centimétert is eléri a hóvastagság. Az intenzív havazás miatt bezárt a Ferihegyi repülőtér.

12:00

Országszerte havazik, egyre többfelé akadnak el járművek az utakon. A hőmérséklet -8 és -4 fok között alakul, a csapadékos idő az esti órákig is eltart.

10:50

A csapadékzóna elérte a Tiszántúlt is, már ott is sokfelé havazik. A nyugati és középső megyékben egyre nehezebb a közlekedés, az élénk szél miatt hófúvások alakultak ki.

9:45

A tegnap este óta tartó havazás hatására a nyugati megyékben helyenként már több mint 30 centiméternyi hó hullott. Az utak havasak, hókásásak, de elzárt település nincs az országban. Már a Tiszántúlon is egyre többfelé havazik, a csapadékzóna csak lassan mozdul kelet felé, egész bap csapadékos időre készülhetünk.

8:00

Az ország kétharmadán, a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén intenzíven havazik, a Tiszántúlon még csak a déli megyékben hullik csapadék. A csapadékzóna a nap folyamán kelet felé helyeződik át.

6:45
A főváros budai oldalán már szállingózik a hó. A csapadéktömb legintenzívebb része Vas és Zala megye, valamint a Balaton nyugati medencéje fölött tartózkodik, de már szinte az egész Dunántúlon esik a hó, és megkezdődött a havazás a Dél-Alfödön is. A nap folyamán jelentősebb havazásra kell számítani a déli és északi, északkeleti országrészben, ahol nem ritkán 10 cm közeli friss hótakaró boríthatja a felszínt, délnyugaton pedig a 15 cm-t is meghaladhatja.

4:40
Vastag felhőzet borítja az eget, és intenzíven havazik a délnyugati országrészben. Gyenge havazás az Északi-középhegységben és az Észak-Dunántúlon is előfordul. Többfelé élénk lökések kísérik a keleties szelet, így gyenge hófúvásokra főként a Dunántúlon számítani kell.


péntek
22:30
A radarképek intenzívebb havazást mutatnak a Dunántúl nyugati felén, de az ország északi felén helyenként máshol is szállingózik a hó. Szlovénia és Horvátország felől folyamatosan érkezik a nedves levegő utánpótlása. Éjszaka kelet felé terjeszkedik a csapadékzóna, a főváros térségében a hajnali órákban kezdődik intenzívebb havazás. Szombaton délután nyugat felől már szűnni kezd a csapadék, az északkeleti országrészben azonban éjszakáig lehet havazásra számítani.

20:10
A Dunántúl nyugati felén már többfelé havazik, és Szlovénia felől több hullámban érkezik a csapadék. A délies szelet a Dunántúlon élénk lökések kísérik. A hőmérséklet általában -10, -5 fok között alakul, de helyenként már -12 fok alá hűlt a levegő.

17:55
Az esti kezdődő havazás előfutára már érinti a nyugati határszélt, Szentgotthárd térségét. Az intezívebb csapadéktömb még Szlovéniában tartózkodik, 2-3 óra múlva érkezik meg hozzánk.

14:55
Szlovénia nyugati részén, és Horvátország északnyugati vidékén esik a hó, a csapadékzóna továbbra is lassan halad kelet felé. Hóesést jelentettek többek között Rijekából is. Észak-Olaszországban még tart a havazás, Velencében hódara hullik mínusz két fokban.

13:30
Szlovénia és Horvátország nyugati részén esik a hó, lassan halad keletre a ciklon. Az intenzív havazás zónája egyelőre Olaszország északi része felett van.

12:30
Szlovénia tengerparti részén, valamint az Isztriai-félsziget partvidékén már esik a hó, de a csapadéksáv egyelőre lassan halad kelet, északkelet felé.

11:00
Olaszország északi vidékén, többek között Milánó környékén már a mélyülő ciklon okozza a havazást. Egyébként nagyon hideg van a Földközi-tenger középső medencéjében: például Dubrovnikban is esik a hó.

Egy mediterrán ciklon mélyült ki az Alpoktól délre. Hatására péntek délelőtt Olaszország északi felén sokfelé havazott. A ciklon kelet felé halad, csapadéksávja várhatóan este éri el Magyarország délnyugati részét. A ciklonból szombat estig országszerte várható havazás. A Dunántúlon a 10 centit is meghaladhatja a friss hóréteg. Szombat délelőtt a megélénkülő szélben helyenként hófúvás alakul ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről