Orkánerejű szél és 15 fokos lehűlés lesz csütörtökön

Vágólapra másolva!
Erős hidegfront éri el a Kárpát-medence térségét csütörtökön. Több mint 10 Celsius-fokos lehűlés és sokfelé viharos erejű szél várható az országban.
Vágólapra másolva!

Markáns ciklon alakult ki hazánktól északnyugatra; a hozzá kapcsolódó hidegfront csütörtökön hajnalban éri el az ország északnyugati részét, Sopron környékét. A nap folyamán a frontzóna lassan átvonul az ország felett, és az esti órákban már a délkeleti területeket is eléri.

A hidegfront erőteljes lehűlés és viharos, a Dunántúlon olykor orkánerejű északnyugati szél kíséretében érkezik - ez azt jelenti, hogy a széllökések sebessége meghaladja az óránkénti 90 kilométert. (A szélsebesség alakulását széllökés-térképünk jelzi előre.)

Délelőtt még az ország nagy részén enyhének ígérkezik az idő, a hőmérséklet általában 4, 12 fok körül alakul. A front megérkezése után gyorsan hűlni kezd a levegő, a délutáni órákban már csak 0, +7 fok körüli hőmérsékletek várhatók. Így az ország déli megyéiben helyenként a szerdai rekordhőmérséklethez képest közel 15 fokkal lesz hidegebb csütörtökön.

A fronttal újabb csapadékzóna is érkezik, amelyből eleinte eső hullik, majd ahogy hűl a levegő, fokozatosan havazni kezd. A Dunántúlon már a délelőtti órákban megtörténik a halmazállapot-váltás, míg a délkeleti megyékben csak az esti órákra hűl le annyira levegő, hogy hó essen. Estére azonban már elhagyja a csapadékzóna az országot, így akkor már inkább csak kisebb hózáporok alakulhatnak ki. Országos átlagban különböző halmazállapotban 2-5 milliméter csapadék hullik majd.

A jelenlegi számítások szerint nem tér vissza az enyhe idő, sőt napról-napra egyre hidegebb lesz erős éjszakai fagyokkal, és a jövő héten napközben is újra fagyni fog - erről további részletek 14 napos előrejelzésünkben olvashatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről