Marad még a szeptemberi nyár

Vágólapra másolva!
Ismét 30 fok fölé melegszik az idő, egyedül az egyre hűvösebb hajnalok lehetnek bosszantóak. A nagy hőingás miatt érdemes rétegesen öltözködni; dél körül továbbra is erős az UV-B sugárázás.
Vágólapra másolva!

Hétfőn többnyire derült lesz az ég, legfeljebb fátyolfelhők jelennek meg átmenetileg. Napos, száraz idő várható. Többfelé megélénkül a keleti, délkeleti szél. A hőmérséklet kora délután 27 és 31, este 16, 24 fok között valószínű.

Kedden hajnalra 8, 15 fok közé hűl a levegő, kora délután viszont 27, 31 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Gyengén felhős idő lesz sok napsütéssel, főleg fátyolfelhők jelennek csak meg az égen. Nyugaton lehet több gomolyfelhő, ott délután néhol zápor, zivatar sem kizár, másutt viszont nem lesz csapadék. Időnként megélénkül a déli szél.

Légköri front nem lesz az ország felett hétfő estig, de a magasban az itt lévőnél is melegebb levegő érkezik. Az erre különösen érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, álmatlanság a melegfront jellegű hatás miatt.

A megnövekedett napi hőingás miatt az eddiginél jobban érdemes figyelni a réteges öltözködésre, mivel a délutáni maximum-, illetve a reggeli minimum-hőmérséklet között helyenként több, mint 20 fok különbség is adódhat. Többnyire erős lesz a déli órákban az UV-B sugárzás.

Ezért marad a nyárias idő

A csendes időt biztosító anticiklon középpontja hétfőn kissé a Kárpát-medencétől keletebbre helyeződik, de lényeges változás nem következik be az időjárásban. Európa középső és déli területein szinte zavartalan a napsütés, a hőmérséklet csúcsértéke még a nyarat idézi. A Pireneusi-félszigeten sokfelé mérnek 32, 33 fokot, de délen másutt is 30 fok körül alakul a délutáni hőmérséklet.

A sok napsütés és a térség fölé áramló meleg levegő hatására 28, 32 fokos a meleg Franciaországban, és az ilyenkor megszokottnál 5-7 fokkal melegebb van a Kárpát-medencében is. Ugyanakkor Észak-, Északkelet-Európában ciklon hatása érvényesül. Gyakran felhős az ég. Északkeleten a maximum-hőmérséklet a 20, helyenként a 15 fokot sem éri el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!