A tetőkert vonzóvá teszi az irodaházat

Vágólapra másolva!
Leginkább egy tetőkert tesz vonzóvá egy irodaházat - derül ki egy márciusban készült kutatásból. A felmérés arra kereste a választ, hogy a bérlőkért folytatott egyre élesebb versenyben milyen szolgáltatásokat érdemes a jövő irodaházába tervezni.
Vágólapra másolva!

Különösen éles verseny folyik a bérlőkért a Váci út mentén, ahol számos új épület készül el ebben az esztendőben. Közéjük tartozik a Center Point II., a Light Corner, a BC30, illetve az Árpád híd pesti hídfőjénél elhelyezkedő toronyházak: a Duna Tower és a Europe Tower. Emellett megkezdődtek az Átrium Park, illetve a BSR Center előkészületei is, ami újabb 45 ezer négyzetméter, illetve 26 ezer négyzetméter irodaterülettel bővíti a kínálatot.

A Váci úthoz hasonló irodatengelyeken általános stratégia a differenciálás, a kivitelezők különböző extra szolgáltatásokkal kívánják a bérlőjelölteket megcélozni, irodaházaikat vonzóbbá tenni.

Több kivitelező azt az utat választja, hogy az irodaház közvetlen közelségében, illetve az irodaházban szinte minden megtalálható: kereskedelmi egységek, esetleg lakások, étterem, wellness, fitness, bankok, posta, és egyre nagyobb hangsúlyt kap az ingatlanok külső és belső környezetének minősége, a parkok, tetőkertek iránti igény, illetve az igényes belső kialakítás, esetleg vízesés (Center Point irodaház).

Nem ritka az épületen belüli akár 150 fő befogadóképességű konferenciaterem, előadóterem kialakítása, amely ugyan a hasznos irodaterületből kerül leválasztásra, de sok esetben a végső döntést is eredményezheti egy irodaház mellett. A Kinnarps irodaház például - az irodapiacon egyedülálló módon - gyermekmegőrzőt fog üzemeltetni irodaházában.

Az újabb irodaházak kivitelezői egyre újabb technológiákat alkalmaznak, a piacon vannak már olyan a számítógéppel vezérelt üzemeltetési rendszerek, amelyek mozgásérzékelőkkel optimalizálják az hűtési, fűtési, világítási költségeket, de érdemes megemlíteni az Ablon egyik Váci úti projektjében, a BC 140 irodaházban alkalmazott liftidő-optimalizálást is.

Egy másik fejlesztő cég, a Skanska opcionális hűtőgerendás klímarendszert épít a 2007-ben átadásra kerülő Népliget Center irodaházba, de van olyan irodaház is a piacon, amelynél öntisztítós ablakot fognak a szolgáltatások között ajánlani.

Sashegyi László, az F-stúdió Kft. ügyvezetője szerint egyre nagyobb igény mutatkozik a mobil válaszfalak alkalmazására gipszkarton falak helyett, amit számos tényező indokolhat. A falak könnyen és gyorsan áthelyezhetők roncsolás nélkül, mivel a végleges burkolatra épülnek, emellett többszöri áthelyezés esetén az ára gyorsan megtérülhet.

Fontos különbség, hogy tetszőleges felületek alakíthatók ki, és az egy- vagy kétrétegű biztonsági üveg panelre akár reluxa is szerelhető. A kereslet növekedését azonban az irodaház-tulajdonosok is segítették, mert extra szolgáltatásként mobil válaszfalakat építenek az irodába, és a különbözetet beépítik a bérleti díjba, amely 5 éves szerződés esetén minimális bérletidíj-emelkedéssel jár.

A jövő egyik újabb technológiai fejlesztése lehet a külföldön már több irodaházban megvalósult központosított iratmegsemmisítés. A rendszer az alagsorban tömörítő konténerekbe gyűjti a megsemmisített iratokat. Az adatvédelmi szabályok szigorodása miatt a bankok, pénzügyi cégek részéről egyre nagyobb igény mutatkozik a belső iratok megsemmisítésére, mindinkább nő a megsemmisített anyagok mennyisége, és központosított elszállításuk költséghatékony megoldást nyújt.

Az említett újdonságok legfőbb vonzerejét az adja, hogy a kényelmi funkciókért általában nem számítanak fel számottevő különdíjat, illetve ezek a bérleti díjban időszakra lebontva jelennek meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!