Befektetési boom a régió irodapiacán

Vágólapra másolva!
Az intézményi befektetők 2005-ben a kelet-közép-európai ingatlanbefektetési piacon mintegy 5,8 milliárd eurót ruháztak be, ami 39 százalékos növekedés 2004-hez képest. A tavaly a régióba érkezett befektetések mennyisége még mindig csak 4 százalékát jelenti a teljes európai befektetési piacnak, így erőteljes növekedésre van kilátás a következő években - tette közzé a CB Richard Ellis (CBRE) ingatlanpiaci felmérésében.
Vágólapra másolva!

A közép-kelet-európai ingatlanbefektetések piacán 2005 újabb kiemelkedő eredményt hozott. A teljes, intézményi befektetők által beruházott tőke nagysága a régió piacain elérte az 5,8 milliárd eurót (1450 milliárd forintot), ami 39 százalékos növekedést mutat a 2004-es összeghez képest - áll a CB Richard Ellis (CBRE) kutatási anyagában. 1998 óta összesen 14,3 milliárd euró (3575 milliárd forint) érkezett a régióba, amely összeg közel 86 százalékát az elmúlt három év során fektették be.

Cory Hrncirik, a CB Richard Ellis (CBRE) kelet-közép-európai kutatási részlegének vezetője így kommentálta a rekordmennyiségű tőke beérkezését: "2005-ben a régióban történt befektetések növekedése a befektetők közép-kelet-európai ingatlanok iránti fokozott érdeklődését jelzi. Az idei évet tekintve már néhány nagy értékű tranzakcióról is van tudomásunk, ami előrevetíti, hogy 2006. szintén egy nagyszerű év lesz a régió ingatlanpiacai számára".

2005-ben a legtöbb befektetés ismét az iroda-, és kereskedelmi ingatlanokba érkezett. A tavalyi évben érkezett tőke 44 százaléka az irodákat célozta meg, 39 százaléka pedig az üzlethelyiségeket, főleg regionális bevásárlóközpontokat. Habár az utóbbi években az üzlethelyiségül szolgáló ingatlanok vásárlása emelkedő tendenciát mutatott, 2005-ben az ezekbe történt beruházások aránya az összes befektetést tekintve csökkent, bár értéke euróban nőtt. A fennmaradó 17 százaléknyi befektetés a vegyes használatú ingatlanok, a szállodák és az ipari ingatlanok között oszlott meg.

Andreas Ridder, a CB Richard Ellis kelet-közép-európai vezetője szerint a 2005-ös 5,8 milliárd euró befektetett összeg egyértelműen rekordnak számít és az is biztos, hogy a 2006-os eredmény ezt még túl fogja szárnyalni. Növekvő számú befektető ruház be egyre nagyobb összeget egyre több kelet-közép-európai országba, városba és új szektorokba. A 2005-ben a régióba érkezett befektetések mennyisége még mindig csak 4 százalékát jelenti a teljes európai befektetési piacnak. Semmi okát nem látjuk annak, hogy a régió a befektetések 10 százalékát ne legyen képes vonzani, így erőteljes növekedésre van kilátás a következő években.

A régióba tavaly érkezett tőke 87 százaléka az elsődleges piacokat vette célba - a Cseh Köztársaságot, Lengyelországot és Magyarországot. Lengyelország részesedése 49 százalék (2,85 milliárd euró) a Csehországé 19 (1,1 milliárd euró), Magyarországé pedig 17 százalék (0,99 milliárd euró). Közel 730 millió euró érkezett Bulgáriába, Oroszországba, Romániába és Szlovákiába, ami 16 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A befektetési piacok más régiós piacokra is jótékony hatással voltak.

Magyarországon az intézményi ingatlanbefektetések célállomása 2004-hez hasonlóan 2005-ben is főként Budapest és környéke volt, ugyanis még mindig itt található a legtöbb minőségi termék. 2005-ben közel 1,1 milliárd euró értékben valósultak meg befektetési célú kereskedelmi ingatlan adás-vételek. Ennek mintegy 25 százalékában korszerű ipari ingatlan képezte a befektetések alapját, sőt a szóban forgó 250 millió euró éves szinten rekordértéknek számított, míg az üzlethelyiségekre irányuló befektetések összértéke (2004-hez hasonlóan) körülbelül 300 millió eurót tett ki. Az irodapiac tekintetében több, mint 500 millió euró képezte adásvételi tranzakció alapját 2005-ben Budapesten és környékén, amikor is több, mint 300 ezer négyzetméter irodaterületre kötöttek adásvételi szerződést. Ez közel 20 százalékos volumen-növekedést jelent az előző éves szinthez képest.

Az első osztályú ingatlanok hozamai a régióban továbbra is esnek, néha egészen drámaian. Néhány jelentősebb változás éppen a felzárkózó piacokon volt megfigyelhető: Romániában például a tavalyi év során a hozam 350 bázispontot zuhanva az év végére 8,5 százalékra csökkent. Közép-Európában idén a hozamok 7 százalék alá estek idénre. A legnagyobb változás az irodapiacon Lengyelországban ment végbe, ahol a hozamok 2005 végére 6,5 százalékon állapodtak meg. A régióban a hozamok az irodák esetében 6,5 - 10,25 százalék között, a bevásárlóközpontoknál 7,5 - 11,7 százalék, az ipari ingatlanok esetében pedig 8,5-15 százalék között mozogtak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről