A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Aláírásgyűjtés egy budai teniszpályáért

Vágólapra másolva!
A budavári önkormányzat zöld utat készül adni egy nyolcvan éves teniszpálya helyére építendő irodaháznak. A helyiek tiltakoznak, sőt törvénysértést emlegetnek.
Vágólapra másolva!

A budai Naphegy téren nyolcvan éve működő teniszpálya beépítése ellen tiltakoznak a környékbeliek, a helyi lakók egyesülete már több mint ezer aláírást gyűjtött össze. "Ezt a pályát az itt élők hozták létre, emellett beépítése számos jogszabályt is sértene" - hangsúlyozta Jávor Béla, a Naphegyi Res Publica Egyesület elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Az Aladár és a Tigris utca találkozásánál lévő, mintegy hétezer négyzetméteres telken nyolc évtizede több teniszpálya üzemelt. 1928-ban klubház is épült, ezt 2005-ben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2005-ben véglegesen védetté nyilvánította.

A teniszpályákat 2001-ben a magyar állam pályázat útján eladta. A vevő, aki közel 371 millió forintot fizetett az ingatlanért, azt egy éven belül továbbadta a jelenlegi tulajdonosnak, a Gyetvai Fivérek Rt.-nek. Az új tulajdonos azt kezdeményezte a Budavári Önkormányzatnál, hogy módosítsák a kerületi építési szabályzatot, mert az kimondja: ezen az ingatlanon legfeljebb a telek tíz százalékát lehet beépíteni.

Nagy Gábor Tamás, a kerület polgármestere hajlik a változtatásra: olyan módosítást javasol, amely a föld alatt 75 százalékos, a föld felett 35 százalékos beépítést tenne lehetővé, és a 2005-ben közel 2700 négyzetméternyi, műemlékké nyilvánított telekből 1600 négyzetméternyi részt az építési területhez csatolnának - mondta el Jávor Béla.

Gyetvai Géza, a Gyetvai Fivérek Rt. vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a telken irodaházat terveznek. Az építkezést már az idén szeretnék elkezdeni, de az engedélyezési terveket csak akkor tudják megcsinálni, ha minden engedélyt megkapnak, ami három-négy hónapot vesz igénybe. Az irodaház másfél év alatt elkészülne.

Az egyesület szerint a tervezett irodaház területe 11 600 négyzetméter lenne, tömbjével teljesen megváltoztatná a Naphegy villabeépítésű arculatát. Az itt élők tartanak attól is, hogy az új épület miatt jelentősen megnövekedne a gépjárműforgalom.

A Budavári Önkormányzat sajtóreferense közölte a távirati irodával, hogy a Gyetvai Fivérek Rt. kérelme már eljutott az önkormányzathoz, de a változtatásról szóló kezdeményezés egyelőre nincs napirenden. A telken a teniszpályákat már felszámolták, a terület egy részén - az önkormányzat tiltó határozata ellenére - építőanyagokat tárolnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!