A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nem biztos, hogy érdemes kifizetni a lakást

Vágólapra másolva!
Bár sokan gondolják úgy, hogy jobb a lakást minél előbb kifizetni, pénzügyi szempontból nem biztos, hogy ez a legelőnyösebb. Ha a rendelkezésre álló tőkét részben vagy egészben nem az ingatlanba, hanem máshova fektetjük be, jóval kedvezőbb lehetőségeket (és persze magasabb hozamokat) lehet elérni - hívja fel a figyelmet a Duna House elemzése.
Vágólapra másolva!

Bár a hazai piacon a vásárlók egy része minimális önerővel rendelkezik, és a minél nagyobb finanszírozási arányú hiteleket keresi (többek között éppen ez a helyzet hívta életre a ma már számos banknál elérhető, gyakorlatilag 0 százalék önerővel felvehető hiteleket), a nagyobb összegű készpénzzel rendelkezők számára nem biztos, hogy az a legjobb konstrukció, ha teljes tőkéjüket az ingatlan vásárlására fordítják.

Ha, például egy fővárosi, 20 millió forintért kínált ingatlant szeretne valaki megvásárolni (és abban a szerencsés helyzetben van, hogy rendelkezésére áll a teljes vételár készpénzben), csak az egyik lehetőség, hogy azt teljes egészében az ingatlanba fekteti. Ennek előnye, hogy az ingatlan később fedezetként szolgálhat, terhelhető jelzáloghitellel, azonban a mai piaci viszonyok között nem biztos, hogy megfelelő hozamot lehet a vásárlással elérni.

A rendelkezésre álló szabad tőkét ennél optimálisabban is el lehet osztani, akár többmillió forintos nyereséget elérve - véli Csedő Zoltán, a Duna House pénzügyi tanácsadási üzletágának vezetője. A rendelkezésre álló 20 millió forintot érdemes két részre bontani: 10 millió forint befizethető az új ingatlan vételárába, a másik vételárrészre pedig érdemes hitelt felvenni. Így 10 millió forintot befektetési egységhez kötött életbiztosításba vagy különféle (tiszta vagy vegyes) portfólióba lehet befektetni.

Fokozható az elérhető hozam azzal, ha megfelelően választja meg a vásárló a lakáshitelt. A piacon lehet válogatni a "hagyományos" és a halasztott tőketörlesztésű hitelek közül. Egy átlagos, 6,25 százalékos THM-ű, 20 évre felvett, 10 millió forintos hitel esetében 240 x 71 533 forintot kell kifizetnünk, ami a futamidő végéig összesen 17 168 000 forintot jelent.

Ha azonban úgynevezett halaszott tőketörlesztésű hitelt választ a vásárló, pénzének egy része az általa választott portfólióban átlagosan 9 százalékos hozamot hozhat, így az összes befizetés 20 év alatt ebben az esetben 13 714 000 forint - az előző konstrukcióval összehasonlítva tehát 3 454 000 forint a nyereség. Fontos megemlíteni az igénybe vehető adókedvezményt, mely a futamidő alatt ugyancsak befektethető.

A maradék 10 millió forint tetszés szerint szabadon befektethető, például egy vegyes - ingatlan-, kötvény- és részvényalapokat tartalmazó portfólióba, esetleg egy tiszta részvényportfólióba is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!