Döntöttek a Városháza park beépítéséről

Vágólapra másolva!
Januárban nemzetközi építészeti tervpályázatot ír ki a főváros az utólag ideiglenesnek nyilvánított Városháza park beépítésére. Az újabb zöldterület beépítésére pénztelensége miatt kényszerülhet a főváros. "Egyre kevesebb pénzből egyre több feladatot kell ellátnia Budapestnek" - mondta évértékelő sajtótájékoztatóján a főpolgármester Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés döntött a Városháza Fórum beruházásának szakmai programjáról - mondta Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes. A jelenleg ideiglenesen kialakított Városháza park helyére tervezett épületegyüttes nemzetközi építészeti tervpályázatát januárban írják ki, ennek eredménye 2008 második felének elejére várható. A főváros támogatja a kormányzati negyed megépítését, de feltételei vannak - mondta Demszky. Jóllehet a részletekben az elmúlt héten sikerült megegyezni, a beruházó által elkészített településrendezési szerződésben nem a megállapodásban rögzítettek szerepelnek, ezért az a főváros számára nem elfogadható. Ha a szerződést ebben a formában a főváros jóváhagyja, nem tudja érvényesíteni az érdekeit - tette hozzá a főpolgármester.

Budapestet is fojtogatja az adóprés

Miközben Budapest gazdasága egyre jobban teljesít, és ezáltal bővülnek az állam adóbevételei, a főváros egyre kevesebbet kap vissza a Budapesten beszedett adókból, ráadásul radikálisan nőnek a feladatok - vázolta fel Demszky Gábor az általa paradoxnak nevezett helyzetet. A jövő évi költségvetés még nehezebb lesz, mint az idei, ezért vissza kell fogni a fővárosi fejlesztéseket - mondta Demszky. A főpolgármester szerint az idei évben a cél a költséghatékonyság és a megtakarítás volt. A Fővárosi Önkormányzat 2007-ben 534 milliárd forintból gazdálkodott; minden egyes fővárosi lakosra 314 ezer forint jutott, ebből 104 ezer forintot költöttek fejlesztésre, 210 ezer forintot pedig működtetésre. Az egy lakosra jutó GDP Budapesten 4,7 millió forintra rúgott idén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!