Bérlakás-építési kalkulátort készítettek

Vágólapra másolva!
Az építőipari cégek által alapított, az ágazat felpörgetéséért lobbizó Társaság a Lakásépítésért Egyesület olyan programmal állt elő, amely konkrét számok modellezésével mutatja meg, milyen üzlet lehetne az általa kidolgozott bérlakás-építési modell. Az egyesület szerint a lakosság nyitott, az önkormányzatok érdeklődőek.
Vágólapra másolva!

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) az évtizedek óta működő osztrák bérlakás-építési modell alapján kidolgozott egy, a magyar viszonyokra adaptált koncepciót. Készített hozzá egy kalkulátort és egy felmérést is, annak tisztázására, hogy a modell megérné-e az államnak, az önkormányzatoknak, a beruházóknak, illetve van-e kereslet a modern, megfizethető bérlakásokra - áll a TLE közleményében.

Az egyesület évek óta hangsúlyozza, hogy az építőipari ingadozásokat egy új, piaci és állami eszközökkel szabályozott bérlakásépítő és -kezelő szektor tudná leginkább kiegyensúlyozni. Külföldi példák bizonyítják, hogy e társaságok korlátozott, ám biztos hozamlehetőségeik miatt közkedveltek a szakmai és a pénzügyi befektetők körében.

Az osztrák modell meghonosítása érdekében mindenekelőtt a költségvetési tervezéskor a lakásügyi előirányzat növelésére lenne szükség, hogy az legalább elérje a 2007. évi összeget. (Akkor 225,4 milliárd, míg idén csak 190,7 milliárd forint volt a lakásügyi előirányzat.) Az egyesület szerint a használt lakásokkal kapcsolatos támogatások helyett az újak építését kellene segíteni.

Az említett koncepció véglegesítését törvénymódosítási javaslat előkészítése követte, és számos szakértői anyag is készült. Az újdonság a bérlakásépítés mint gazdasági modell értékelését megkönnyítő kalkulátor kidolgozása, amely az egyeztetések során lehetővé teszi - legalább nagyságrendi pontossággal - az egyes felvetett koncepciók pénzügyi összefüggéseinek megbecslését.

A kalkulátor segítségével ugyanis meghatározható a koncepcióban szereplő bérlakás-építési forma finanszírozása (az adott projekt támogatási szükséglete, bekerülési költsége), és értékelhetővé válik a benne rejlő üzleti lehetőség. A mintaként beírt paraméterekkel számolva, a 10 ezer bérlakás fenntartásához szükséges állami támogatás éves szinten 7 milliárd forintot tesz ki.

A megalkotott számítási segédlet szabadon paraméterezhető, így mindenki a saját maga által megadott építési költséggel, bérleti díjjal, hitelkamattal, hitelfutamidővel, lakásnagysággal, telekbeépíthetőséggel, telekárral számolva értékelheti az adott bérlakásprojektet. A kalkulátor bővített és egyszerűsített változata egyaránt letölthető az egyesület honlapjáról.

Noha bérlakásokban Nyugat-Európa-szerte a középréteg lakik, a fogalmat a magyar lakosság a rendszerváltás előtti évtizedek hagyományai és az azóta eltelt időszak sikertelen próbálkozásai nyomán alapvetően a szociális alapon biztosított lakásmegoldással azonosítja. A TLE megbízásából végzett felmérésből azonban kiderül, a megkérdezettek 94 százaléka szükségesnek tartja korszerű bérlakások építését.

Az önkormányzati vezetők leginkább abban értettek egyet, hogy ez a megoldás javíthatna a fiatalok helyzetén (30 százalék), és jelentős szerepe lehetne a szakképzett munkaerő megtartásában, illetve helybe csábításában (21 százalék). A válaszadók többsége úgy gondolja, hogy valamilyen formában - telekkel (50 százalék) vagy beruházóként (55 százalék) - tudna segíteni a bérlakások felépítésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről