Váratlan támadás ért két orosz tankerhajót

A húszi médiaközpont által 2024. július 16-án közreadott felvételén a lázadók robbanóanyaggal megrakott, távirányítású hajója csapódik a libériai zászló alatt hajózó Chios Lion nevű olajszállító hajóba a Vörös-tengeren július 15-én.
Vágólapra másolva!
Drónokkal indítottak akciót a húszik, megtámadtak két orosz rakománnyal teli tartályhajót.
Vágólapra másolva!

A jemeni húszik megtámadtak két tankerhajót. 

Az egyik hajó százezer tonna kőolajat szállított az oroszországi Tuapszéból.

Egy másik orosz tartályhajó Tamant hagyta el, és Sanghajba tartott, amikor több helyről is találat érte. Feltehetően eltalálta egy ballisztikus rakéta is - írta a Magyar Nemzet.

Az amerikai Központi Katonai Parancsnokság megerősítette a húszi támadást a tankerek ellen.

A húszi lázadók november óta hajtanak végre támadásokat olyan hajók ellen, amelyekről úgy vélik, hogy Izraelhez kötődnek.

A múlt hónapban egy görög tulajdonban lévő hajót ért találat a Vörös-tengeren, amelyért egy, a jemeni húszik által indított pilóta nélküli felszíni hajót tettek felelőssé. A támadás súlyos károkat okozott a gépházban, és a víz elárasztotta a hajót.

A Vörös-tengeren májusban egy nyersolajszállító tartályhajót támadtak meg a jemeni húszik. Az amerikai hadsereg június 8-án lelőtt öt drónt és két rakétát, amelyeket a jemeni húszi lázadók indítottak a Vörös-tenger déli része felett. 

húszihajó
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / CENTCOM

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság válaszul támadássorozatot hajtott végre Jemenen belüli húszi célpontok ellen, ami arra késztette a húszikat, hogy megtámadják azokat a hajókat, amelyekről úgy gondolják, hogy kapcsolatban állnak ezekkel az országokkal.

A lázadók Vörös-tengeri kereskedelmi hajók elleni támadásai számos hajózási társaságot arra ösztönöztek, hogy 

ne használják tovább a vízi utat, amelyen keresztül a globális tengeri kereskedelem mintegy 12%-a halad át.

Igen nehéz helyzetbe kerül a globális kereskedelem egésze, ha a jemeni lázadók támadásai miatt a Vörös-tenger, és a Szuezi-csatorna elkerülésére kényszerül, ugyanis Afrika megkerülése hajónként egymillió dollárt emészt fel. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről