Vágólapra másolva!
Akár a harmadára csökkenthető a felhasznált fűtési energia mennyisége a megfelelően szigetelt házban - mondta a Napi Gazdaságnak a Magyar Expandált Polisztirolgyártók Szövetségének elnöke.
Vágólapra másolva!

A szakemberek szerint a legtöbben megmaradnak a 70-es, 80-as évek szintjén. Az akkori energiaárak mellett végső soron mindegy volt, hogyan szigetelik a házak külső falait, ezért vagy egyáltalán nem tették meg, vagy 3-4 cm vastag szigetelést raktak rá, a nem jól szigetelt házak pedig energiapazarlóak - mondta a Napi Gazdaságnak Kecső Zoltán, a Magyar Expandált Polisztirolgyártók Szövetségének (MEPS) elnöke, hozzátéve: egy átlagos családi házban 10-12 centiméteres szigeteléssel akár 60 százalékkal is csökkenhet a fűtési költség.

A 80-as években nagy számban épült úgynevezett B30-as falú épületeknél 5 cm vastag tetőtéri hőszigetelést alkalmaztak, így egy ilyen lakást 45 ezer kWh energia elhasználásával lehet megfelelően felfűteni. Ugyanez az épület a mai igények szerint felújítva - 12 cm vastag homlokzati és 25 cm vastag tetőtéri hőszigeteléssel - már 14 ezer kWh/év energiával is beéri.

A MEPS a szomszédos országok korszerű szabványait követve a 10 cm-es vastagságú hőszigetelést ajánlja, de tömör tégla és vasbeton falazat esetén akár 12-14 cm is indokolt lehet, az alacsony energiájú passzívházaknál pedig 20-25 cm-es szigetelőréteg is szükséges lehet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!