Iraknak nincs esélye a szövetségesekkel szemben

Vágólapra másolva!
Szentesi György haditechnikai szakértő szerint a nyugati szövetségesek és Irak fegyverzete nem mérhető össze egymással, és Irak várhatóan nem tud majd meglepetést okozni hadi eszközeivel. A szakértő szerint az amerikai és brit fegyverek kibírják majd az iraki körülményeket is. Szentesi szerint a kérdés az, hogy a katonák hogyan bírják majd a megterhelést.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldala/irak/index.html

Egyetlen fegyvernem terén sem mérhető össze a nyugati szövetségesek és Irak hadereje: az iraki egységek két és fél, három generációval öregebb eszközökkel rendelkeznek, mint az amerikai alakulatok - nyilatkozta Szentesi György haditechnikai szakértő csütörtökön. Mint mondta, már beszerzésükkor, a hatvanas-hetvenes évek fordulóján sem voltak egyenértékűek a szovjet eredetű iraki fegyverek amerikai vetélytársaikkal.

Szentesi szerint az egyetlen jelentős eszköz az a néhány francia Mirage F1 repülőgép, amellyel Irak rendelkezik. Ezekről viszont nem tudni, hogy a huzamos alkatrészhiány után képesek-e felszállni. A szakértő emlékeztetett arra, hogy az Öböl-háborút követően valószínűleg folytak titkos iraki fegyverkísérletek, ám ezek - nem utolsósorban az országot sújtó nemzetközi embargó és a pénzhiány miatt - minden bizonnyal nem hoztak most meglepetésre okot adó eredményt.

Szentesi a fejlesztések egyik elemeként említette az asz-Szamúd-2 rakétákat, amelyeket egy régi szovjet légvédelmi eszköz második fokozatából szereltek össze. A szakértő szerint az iraki hadsereg létszáma és fegyverzete az Öböl-háború kezdetekor meglévő szint legfeljebb negyven-ötven százalékát érheti el, miközben az amerikai erők az elmúlt tizenkét évben is folyamatosan fejlesztett eszközökkel rendelkeznek.

Az amerikaiak által alkalmazott technika el fogja viselni az iraki körülményeket, a kérdés az ember, a katona - jelentette ki a haditechnikai szakértő. Szentesi úgy vélte, hogy az előző Öböl-háborúhoz képest nagyobb számban és arányban vetnek majd be irányított bombákat. Mint mondta: feltehetőleg nem véletlen, hogy az amerikai hadsereg éppen két héttel ezelőtt mutatta be a MOAB nevű tíztonnás óriásbombát, amely - ha nem is ezzel nyerik meg a háborút - alkalmas lesz az iraki alakulatok elszántságának csökkentésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről