Orbán Izrael szerepét keresi a háborúban

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerdán Brüsszelben úgy nyilatkozott: a háború elindítása felrúgott minden írott és íratlan szabályt, és egyéni amerikai döntésen alapszik. Később a tv2-nek úgy nyilatkozott: nem tudjuk, hogy mi az oka az iraki háború kitörésének. Miért éppen most volt szükség Szaddám Huszein megbuktatására, van-e szerepe mindebben Izraelnek, az olajnak és esetleg egy új világrend kialakításának.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor volt miniszterelnök szerdán alelnökként részt vett az Európai Néppárt (EPP) tanácskozásán Brüsszelben. Az EPP vezetői ezen azt javasolták, hogy minden kül- és biztonságpolitikai állásfoglalást európai eljárásnak kell alávetni, hogy ne fordulhasson még egyszer elő, hogy az EU vezető tisztségviselőinek tudta nélkül, "néhány tagállam és tagjelölt szövetkezik a többiek háta mögött, és levelet ír alá, Amerika melletti elkötelezettséget tanúsítandó" - idézte Orbán nyilatkozatát az MTI.

Az [origo] Irak-oldala/irak/index.html

A volt miniszterelnök közölte: a háború elindítása felrúgott minden írott és íratlan szabályt, és egyéni amerikai döntésen alapszik. "Nem tudjuk, hogy ez a helyzet milyen új világrendet eredményez, és ebben hol lesz Európa helye, és azt sem tudni, hol van ennek az akciónak a vége. Az pedig már nem az EPP problémája, hogy mi magyarok mit keresünk ebben a háborús szövetségben" - mondta Orbán.

A tv2-nek nyilatkozva később közölte: nem tudjuk, hogy mi az oka az iraki háború kitörésének. Miért éppen most volt szükség Szaddám Huszein megbuktatására, van-e szerepe mindebben Izraelnek, az olajnak és esetleg egy új világrend kialakításának.

Orbán szerint növekszik az Amerika-ellenesség, hiszen nem látszik világosan, hogy egy igaz és jó ügyért harcolnak Irakban az angolszász erők - írta a Figyelőnet.

A politikus szerint az sem világos, hogy ha van magyar érdek, akkor ezt az érdeket szolgálja-e, hogy hazánk részt vesz a "háború szövetségében". A miniszterelnök feltette a kérdést: "Mit keresünk a ebben a szövetségben? Milyen magyar érdek fűződik ehhez?" Szerinte erről Magyarországon nem alakult, nem alakulhatott ki érdemi vita, mert "kicselezték a parlamentet".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről