Közvetlen munkatársa árulta el Szaddámot

Vágólapra másolva!
Egy vezető iraki tisztviselő árulta el, hol tölti az éjszakát múlt hét szerdán Szaddám Huszein. A diktátor közvetlen környezetéhez tartozó személyt a CIA szervezte be. Az ő jelentése alapján támadta két F-117-es vadászbombázó azt a bagdadi épületet, amely alatt állítólag Szaddám tartózkodott titkos bunkerjében.
Vágólapra másolva!

A Szaddám Huszeint célba vevő csütörtöki amerikai támadáshoz egy vezető iraki tisztségviselő adta az információt, elárulva a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA), hol tölti az iraki elnök az éjszakát - adja hírül a Newsweek legfrissebb számában.

Az [origo] Irak-oldalahttp://origo.hu/irak/A legfrisseb hírek a háborúról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a hadmozdulatokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Az amerikai hetilap meg nem nevezett hírszerzési forrásból úgy értesült, hogy a CIA-nak sikerült "beszerveznie" azt a Szaddám Huszein közvetlen környezetéhez tartozó tisztségviselőt, aki szerdán értesítette amerikai kapcsolatait: Szaddám a szerdáról csütörtökre virradó éjszakát egy olyan föld alatti óvóhelyen tölti, amely egy bagdadi lakónegyed jellegtelen háza alatt van.

George Tenet CIA-igazgató tüstént értesítette erről Donald Rumsfeld védelmi minisztert, majd George Bush elnököt, aki közép-európai idő szerint csütörtök hajnali egy órakor zöld fényt adott az iraki első ember likvidálására irányuló, célzott hadművelethez - írja a magazin.

Ezután az Iraki Szabadság hadműveletet irányító Tommy Franks tábornok parancsára két F-117-es "Lopakodó" vadászbombázó fél négykor bombázta Szaddám feltételezett búvóhelyét. A hetilap szerint a CIA informátora, aki az amerikai bombázók által célba vett bunkeren kívül tartózkodott, tanúsította, hogy Szaddám viszont benn volt a támadás pillanatában. Azt azonban már nem tudta megmondani a CIA-nak, hogy az iraki vezető meghalt, megsebesült, vagy éppenséggel sértetlenül került ki a támadásból - teszi hozzá a Newsweek az AFP szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről