6 hónapra elegendőek az iraki készletek

Vágólapra másolva!
Az iraki kereskedelmi miniszter szerint Iraknak 6 hónapra elegendő élelmiszer- és gyógyszertartalékai vannak. Bush 500 millió dollárt akar fordítani iraki humanitárius segélyekre.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Mohamed Mahdi Szaled iraki kereskedelmi miniszter kedd délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Iraknak fél évre elegendő élelmiszer- és gyógyszertartalékai vannak. A miniszter ugyanakkor azzal vádolta az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy megnehezíti az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányok iraki városokba való eljuttatását.

Több európai kormányfő és Kofi Annan ENSZ-főtitkár is aggodalmát fejezte ki az ostrom alatt álló iraki városok helyzete miatt. Annan szerint Bászrában már humanitárius katasztrófa fenyeget.

A szövetséges csapatok vezetői ugyanakkor állítják: a dél-iraki Bászra és Umm Kaszr megszerzése is azért lenne fontos, mert ebből a két városból indulhatnának meg a segélyszállítmányok a háborús területekre. Umm Kaszr Irak egyetlen mélytengeri kikötője, így a segélyeket szállító hajók csak itt tudnak kikötni. Az Öböl-háború idején is ebből a városból indultak az "olajért élelmiszert" akcióban részt vevő teherhajók, és innen indultak útjukra a segélyszállítmányok is.

George Bush hétfőn a washingtoni Fehér Házban ismertette a háború költségeit. Az amerikai elnök - 30 napos háborúval számolva - 74 milliárd dollárt kért a hadműveletekre és az azokhoz kapcsolódó költségek fedezésére. Ebből 500 milliót fordítanának humanitárius segélyre Irakban. Ez a második legalacsonyabb összeg a háború költségvetésében. A hadműveletekre 44 milliárdot, míg munícióra 6,5 milliárdot kért Bush.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről