Vágólapra másolva!
Umm Kaszrből azt jelentették, hogy a kikötővárost ellenőrzésük alá vonták a szövetségesek. A brit hadsereg mérnökei már dolgoznak a város vízellátásának helyreállításán. Az aknák eltávolítása után elkezdik a segélyszállítmányokat kirakodni a kikötőben.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérképhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Umm Kaszrból kedden délelőtt olyan hírek érkeztek, hogy a szövetségesek már teljesen ellenőrzésük alatt tartják a várost. Jim Dutton tábornok, a brit haditengerészet 3. kommandós dandárjának parancsnoka a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy a város "biztonságossá vált". A tábornok reményét fejezte ki, hogy 48 órán belül befuthat a kikötőbe az első, iraki lakosságnak szánt segélyszállítmány. Egy magát megnevezni nem kívánó brit tiszt Umm Kaszr déli kapujánál az AFP-nek azt mondta, hogy a várost "megtisztították az ellenállási gócoktól".

Forrás: MTI
Umm Kaszr

A brit hadsereg illetékesei közölték, hogy a hadsereg mérnökei már Umm-Kaszr vízellátásának helyreállításán dolgoznak. Egyelőre Kuvaitból hoznak ivóvizet ideiglenes vezetékeken.

A szövetségesek itt építik ki az iraki lakosságnak szánt segélyszállítmányok fogadóközpontját. Umm Kaszr már biztonságos, és nyitva van - nyilatkozta a BBC-nek egy brit katonai illetékes. Az aknák eltávolítása után, már a napokban megindulhatnak a segélyszállítmányok Irak egyetlen mélytengeri kikötőjébe. A üzemeltetésére 4,8 millió dolláros szerződést kötöttek egy amerikai céggel a szövetségesek.

Az elmúlt napokban többször jelentették már, hogy a szövetségesek elfoglalták a várost, azonban eddig csak Umm Kaszr kikötőjét ellenőrizték teljes mértékben. A többi városrészben ellenálltak az iraki védők. Sir Michael Boyce tengernagy, a brit vezérkar főnöke már pénteken azt mondta, hogy Umm-Kaszr elesett, de még hétfőn is harcok voltak a kikötőváros környékén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!