A kurdok is beszálltak a harcba

Vágólapra másolva!
Először lépték át Irak belső határát a kurdok: az Észak-Irakban tíz éve Bagdadtól függetlenül működő kurd hadsereg beavatkozott a háborúba. A kurdok az USA hadműveleteit támogatják. Ezzel esélyt kaptak a szövetségesek, hogy két irányból támadhassanak a szárazföldön is.
Vágólapra másolva!
A kurdok Amerikára várnak, Szaddám a felháborodásra - A PUK egyik aktivistájának értékelése az [origo]-n/irak/20030325akurdok.html

Csütörtökön kurd harcosok átlépték az iraki-kurd határt. Irak északi részén az Öböl-háború után amerikai nyomásra kialakítottak egy autonóm területet, ahová Szaddám Huszein hadserege tíz éve nem léphetett be. Innen támadtak a kurd csapatok az iraki oldalra. A kurdok már korábban jelezték, hogy támogatják az amerikaiakat. Harcba még nem keveredtek a pesmergáknak is nevezett kurd katonák.

Csütörtökön egy dombon lévő őrhelyet foglaltak el a kurdok Kirkuk közelében. Kirkuk a kurdisztáni-iraki határon fekszik. A város külső részét a Kurdisztáni Hazafias Unió (PUK), a belvárost az iraki hadsereg ellenőrzi. Az elmúlt tíz évben Szaddám Huszein a város belső részeiből elűzte a kurdokat, és arabokat telepített helyükre. A város környékén fontos olajlelőhelyek vannak. A kurdok szeretnék, ha Szaddám bukása után egy föderatív Irakban megtarthatnák autonómiájukat, és Kirkuk egésze Kurdisztánhoz tartozna.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Térkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Az USA a háború kezdetétől szeretett volna egy északi frontot is nyitni Irakban. Ezt azonban a török kormány megakadályozta: az ankarai parlament nem engedte meg, hogy Törökország felől 62 000 amerikai katona támadjon Irakba. Most az amerikaiak légi hídon szállítanak katonákat az észak-iraki kurd területekre, és a kurdok is segítik hadműveleteiket. Eddig azonban csak a Kurdisztán keleti felében működő, az al-Kaidához közel álló terrorszervezet bázisait támadták, iraki területekre most merészkedtek először. Ez a támadás azt jelenti, hogy észak felől is támadhatnak a szövetségesek Bagdad felé. A környéken az amerikaiak már több hullámban légicsapásokkal készítették elő a támadást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről