Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Lecsaptak Vegyész Alira

Vágólapra másolva!
Az iraki gerillatámadásokat irányító magas rangú parancsnokok likvidálására amerikai tengerészgyalogosok hétfő hajnalban rajtaütésszerű támadást intéztek Satra város ellen, a dél-iraki Násziríjától 35 kilométerre északra. Az amerikaiak ellenzéki irakiaktól kapták azt az információt, hogy a városban tartózkodik Ali Hasszán al-Madzsid, "Vegyész Ali", Szaddám Huszein unokatestvére és a Baasz Párt néhány magas rangú tisztségviselője.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldala/irak/index.htmlAz iraki vezetés/irak/20030313irak3.html?pIdx=1

Az amerikaiak által célba vett iraki parancsnokok között van Ali Hasszán al-Madzsid, "Vegyész Ali", Szaddám Huszein unokatestvére, akire az iraki elnök rábízta az egész dél-iraki front irányítását. Gúnynevét onnét kapta, hogy 1988-ban ő irányította az iraki kurdok ellen mérges gázzal elkövetett vegyi támadásokat.

Az amerikai tengerészgyalogosok az iraki hatalommal szemben álló irakiaktól információt kaptak arról, hogy Madzsid a kormányzó Baasz Párt más magas rangú tisztségviselőivel együtt Satrában tartózkodik. Ők irányítják azokat a gerillaakciókat, amelyek során iraki katonák lesből rátámadnak az amerikai utánpótlási szállítmányokra, és ezzel lassítják a szövetségesek előrenyomulását Bagdad felé.

A tengerészgyalogosok harci gépekkel, helikopterekkel és harckocsikkal támadták Satrát - jelentette az egyik tengerészgyalogos-egységgel együtt utazó Reuters-tudósító. Az amerikaiak gépei nagy pontosságú bombákat dobtak négy célpontra a városban, majd harckocsikkal és szállító harcjárművekkel behatoltak oda, és Huey típusú helikopterek erős géppuskatűzzel támadtak a kiszemelt célpontokat - közölte a helyszínről a tudósító. Mike Martin tengerészgyalogos-parancsnok arról számolt be, hogy értesülésük szerint a városban a Baasz Párt két-háromszáz tagja és a Fidáíjín Szaddám milícia tagjai tartózkodnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről