Bevették a bagdadi repteret a szövetségesek

Vágólapra másolva!
Meg nem erősített jelentések szerint a szövetséges haderők páncélosai szinte ellenállás nélkül bevették a bagdadi repülőteret. Délután az iraki tájékoztatási miniszter még cáfolta a híreket, miszerint az amerikai csapatok elérték a légikikötőt. Csütörtök este a város nagy részén elment az áram, a déli kerületekből tűzérségi tüzet jelentettek. Az éjszaka folyamán ismét bombázták a szövetségesek Bagdadot.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

A legutóbbi meg nem erősített jelentések szerint a szövetségesek elfoglalták a bagdadi repülőteret. Az ABC televízió helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a szövetséges páncélos egységek szinte ellenállás nélkül vették birtokukba a légikikötőt. A páncélosok előrenyomulását megelőzően nehétüzérséggel és rakétákkal lőtték a repülőtér környékét. A légigikötő 20 kilométernyire van a városközponttól.

A Szaddám Huszein nemzetközi repülőtér irányából több robbanás is hallatszott Bagdadban csütörtök este. A Reuters szerint több rakéta és tüzérségi lövedékek találtak el egy bagdadi repülőtérrel szomszédos kisebb települést, ahol a hírügynökség helyi tudósítója szerint legalább 120 ember megsebesült, civilek és katonák vegyesen. Iraki katonatisztek több tucat halottról számoltak be.

Eközben az iraki televízióban megjelent Szaddám Huszein. Az adásban, amelyről nem lehetett eldönteni, hogy felvételről ment-e, az iraki elnök katonai vezetők társaságában volt látható, amint éppen tanácskoztak. A CNN által idézett szakértők szerint az iraki televízióban bemutatott felvételt még a háború kitörtése előtt készíthették.

Csütörtök este Bagdad legtöbb kerületében kialudt a közvilágítás, és nincs áram. Ilyen még nem fordult elő az iraki háború eddigi 15 napja alatt - jelentette a BBC.

Richard Myers tábornok, az amerikai egyesített vezérkar vezetője nem volt hajlandó kommentálni a repülőtér elleni támadásról szóló jelentéseket, csupán annyit közölt, hogy az amerikai erők már elérték Bagdad külvárosát. A bagdadi áramkimaradással kapcsolatban kijelentette, arról nem a szövetségesek tehetnek, mivel nem támadták az iraki főváros elektromos rendszerét. Myers szerint még nem lehet tudni, hogy a végső csata Bagdad vagy Tikrit elfoglalásáért folyik-e majd.

Menekültek hatalmas tömegben igyekeznek elhagyni Bagdadot. A polgári lakosság, és velük együtt nagy számú dezertáló katona teherautókon, traktorokon, buszokon, taxikon igyekszik a Bagdad közelében lévő szövetséges csapatok vonalai felé. Egy tudósító 60 buszt számolt össze, a hírügynökségi jelentések több ezer menekülőről szólnak. A menekültek akadályozhatják a szövetséges csapatok mozgását.

Bagdad déli kerületeiben a korábbi bejelentések szerint már megjelentek a szövetséges csapatok, a katari főhadiszálláson azt közölték, hogy az amerikai csapatok a város nemzetközi repülőtere közelében vannak. Délután azonban ezt még cáfolta az iraki külügyminiszter, és az iraki fővárosban tartózkodó újságírók sem láttak katonai tevékenységre utaló jeleket a repülőtér közelében.

Az iraki hadsereg eközben a repülőtér közelében vonja össze erőit. A CNN szerint az irakiak négy hivatásos hadosztályt állítottak fel a kifutópálya közelében, a fővárost védő másodlagos védelmi vonalként. A szövetséges egységek heves harcokra számíthatnak.

Az első védelmi vonalat, a Köztársasági Gárda Bagdad és Medina nevű hadosztályait a hivatásos jelentések szerint a szövetséges csapatok szétkergették a korábbi ütközetekben. Ugyanakkor a katonákkal együtt utazó tudósítók hiányolták a hadosztályok szétverésével járó jeleket: a nagyszámú kiégett harcjárművet és a hadifoglyokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!