Bush Irak jövőjéről tárgyal Belfastban

Vágólapra másolva!
Észak-Írországba érkezett hétfő este az amerikai elnök, aki a brit, majd az ír kormányfővel 24 órás hármas csúcstalálkozón vesz részt. A találkozó napirendjén az iraki háború - főleg a háború utáni rendezés -, valamint az észak-írországi békefolyamat szerepel.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

George Bush repülőgépe közép-európai idő szerint este félnyolc előtt ért földet a belfasti katonai repülőtéren. Tony Blair brit kormányfő nem sokkal korábban érkezett az északír fővárosba; Bertie Ahern ír kormányfő kedden csatlakozik hozzájuk. Az amerikai elnökkel Belfastba utazott Colin Powell külügyminiszter is.

Előzetes értesülések szerint Bush és Tony Blair brit kormányfő találkozóján elsősorban már a háború utáni iraki rendezés lehetséges módjairól lesz szó; e kérdés jó ideje feszültség forrása a bagdadi rezsim ellen felvonult két hatalom között.

A brit kormány vezető tisztviselői, élükön Blairrel, az utóbbi napokban többször is nyilvánosan kijelentették, hogy Irakot nem a szövetségesek, hanem az irakiak fogják kormányozni a háború után. Tony Blair az iraki lakosságnak szánt, több tízezer példányban terjesztett szórólapon azt ígérte, hogy a brit-amerikai erők egy nappal sem maradnak tovább Irakban a kelleténél.

London a háború utáni rendezést az ENSZ-re akarja bízni, de Washingtonban - főleg a háború előtti biztonsági tanácsi kudarc miatt - ettől ódzkodnak.

A találkozó előtt nyilvánosságra került kompromisszumos brit-amerikai tervezet három szakaszból álló átmenetet irányoz elő: az elsőben a szövetséges haderő tartja fenn a biztonsági ellenőrzést, miközben a polgári infrastruktúrát az újonnan felállított amerikai Újjáépítési és Segélyiroda (ORHA) működtetné.

A második szakaszban önálló végrehajtó hatalommal még nem rendelkező átmeneti iraki kormány alakulna, amely az ORHA-val szoros kapcsolatban működne. A harmadik szakaszban tartanák a választásokat, amelyek után önálló kormány alakulna, és átvenné az ország irányítását. A BBC hétfői értesülése szerint mindehhez a két szövetséges hatalom nem szabott határidőt.

Bush látogatásától Londonban és Dublinban a tetszhalott észak-írországi rendezési folyamat feléledését is remélik. Az észak-írországi csúcstalálkozóhoz a Downing Street szerint csatlakozik majd Bertie Ahern, a konzervatív ír kormány vezetője, és állítólag jelen lesznek a nagypénteki egyezségben érintett protestáns koronahű, valamint katolikus szakadár mozgalmak fő pártjainak - a Ulsteri Unionistáknak és a sokak által az IRA fegyveres csoport politikai fedőszerveként számon tartott Sinn Feinnek - a vezetői is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről