Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Már Szaddám szülővárosát bombázzák

Vágólapra másolva!
Az Irakban harcoló amerikai csapatok Tikrítet, Szaddám Huszein szülővárosát vették célba pénteken. A környéken még napokig komolyabb ellenállásra számítanak. Eközben egy iraki ezredes önként átadta a szövetséges erőknek egy határállomás épületének kulcsát a szíriai határon. Emellett egy határátkelőt az iraki-jordán határon is az amerikaiak ellenőriznek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai CNN és a brit Sky News hírtévék egyaránt azt jelentették, hogy Tikrít városát és környékét bombázzák a szövetséges erők. Szakértők szerint Tikrítben, Szaddám Huszein szülőhelyén várható még az utolsó nagyobb ellenállás a szövetséges erőkel szemben. A CNN szerint a Tikríttől keletre emelkedő dombokon ugyanis mudzsahedek - muzulmán harcosok - barikádozták el magukat, és bizonytalanná tették a környéket. Tikrít 175 kilométerre fekszik Bagdadtól és mintegy 100 ezer lakosa van. Szaddám Huszein nagyrészt innen toborozta rendszerének vezetőit.

Irak-oldal/irak/index.html

Miközben az amerikai repülőgépek Szaddám szülővárosát támadták, egy iraki ezredes önként átadta a szövetséges erőknek egy határállomás épületének kulcsát a szíriai határon - közölte pénteken Vincent Brooks tábornok, az amerikai középső parancsnokság szóvivője. A szövetséges így két, Szíriába vezető autóút határállomásai felett rendelkeznek. Irak Szíriával közös északnyugati határszakaszára a koalíciós erők azért fordítanak megkülönböztetett figyelmet, mert "egyre több olyan jelzés érkezik, hogy a bagdadi hatalomhoz kötődő személyek megpróbálnak a szomszédos országokba menekülni".

Emellett amerikai katonák vannak már a jordániai határszakaszon található Trebil határállomásán is - közölte az AFP-vel az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának ammáni képviselője. Peter Kessler pénteken ott járt, és olyan irakiaktól és palesztinoktól értesült erről, akik a határállomás iraki oldalán várnak jordániai belépési engedélyre. Jelenleg már amerikai katonák ellenőrzik a határ teljes hosszát a jordán oldalon, és mindenkit megmotoznak és lefényképeznek, aki átlépi a határt Irak felől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről