Az USA nem engedi át az ENSZ-nek az iraki rendezést

Vágólapra másolva!
Colin Powell amerikai külügyminiszter kizárta, hogy az Egyesült Államok átengedje az ENSZ-nek a háború utáni iraki rendezés irányítását. Az amerikai politikus úgy fogalmazott, hogy a világszervezet humanitárius téren kaphat majd szerepet.
Vágólapra másolva!

Colin Powell nyilatkozatában megismételte, hogy Washington fontos szerephez kívánja juttatni a világszervezetet a Szaddám Huszein iraki elnök hatalmának megdöntését követő iraki rendezésben. Kizárta ugyanakkor, hogy Washington átengedné az ENSZ-nek az iraki rendezés teljes irányítását. Az amerikai politikus az AFP hírügynökség jelentése szerint úgy fogalmazott, hogy a világszervezet humanitárius téren kaphat majd szerepet.

Rafiudin Ahmed, Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak az iraki újjáépítés ügyeiben illetékes különleges tanácsadója hétfőn Washingtonban tájékozódik majd az iraki rendezésre vonatkozó amerikai elképzelésekről.

Vlagyimir Putyin orosz és Jacques Chirac francia elnök, illetve Gerhard Schröder német kancellár pedig - akik leginkább ellenezték az iraki válság katonai útra terelését - pénteki szentpétervári találkozójukon azt sürgették, hogy az ENSZ kapjon központi szerepet a háború utáni iraki rendezésben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!