170 ezer műtárgy rongálódott meg Bagdadban

Vágólapra másolva!
A hivatalos adatok szerint 170 ezer, többezer éves tárgy és emlékmű tört szét, vagy semmisült meg az iraki fővárosban a bombázások és a napok óta tartó fosztogatások miatt. Bagdadba közben megérkeztek az első, vízzel, étellel, gyógyszerrel megrakott repülők. Az amerikaiak a rend helyreállítását ígérik a kaotikus városban.
Vágólapra másolva!

Könnyek között nyilatkozott a bagdadi archeológiai múzeum igazgatónője, miután a muzeológusok nagyjából felmérték, mi minden pusztult el az iraki főváros hetek óta tartó bombázásában. A hivatalos adatok szerint 170 ezer, többezer éves tárgy és emlékmű tört szét, vagy semmisült meg a fővárosban. Amit nem pusztítottak el a bombázások, azt a fosztogatók tették tönkre, akik az utóbbi napokban nem kímélték a legértékesebb közgyűjteményeket sem. Kerámiák, szobrok törtek morzsává, valaki látott két férfit, aki kiszakította és elvitte az archeológiai múzeum egyik nagyértékű ajtaját. Az igazgatónő szerint az amerikaiaknak kötelességük lett volna megakadályozni a pusztítást.

Az [origo] Irak-oldala/irak/index.html

A bagdadi repülőtérre Kuvaitból megérkeztek az első humanitárius segélyek. Az iraki főváros kórházaiban katasztrofális a helyzet, a Bagdadban földet érő első repülők élelmiszer és víz mellett gyógyszereket és orvosi műszereket vittek. Erről Vincent Brooks tábornok, a szövetségesek hadjáratát irányító amerikai középső parancsnokság szóvivője számolt be. Jay Garner tábornok pedig a hétvégén ígéretet tett arra, hogy amint végleg befejeződnek a szükséges katonai akciók, az amerikaiak helyreállítják a rendet Bagdadban, és megfékezik a fosztogatókat.

Lövöldözés robbant ki szombaton délután Bagdad belvárosában, a Tigris folyó nyugati partján. Amerikai tengerészgyalogosok húsz fegyverest öltek meg - írja az MTI. Egy másik helyszínen egy amerikai katona is meghalt. A mintegy húsz percen át tartó lövöldözésbe bekapcsolódott a nehéztüzérség is, amerikai harckocsik a folyón túli területeket is lőtték. A folyó nyugati partján hat bunkerből nyitottak tüzet az amerikai katonákra. Az amerikai védelmi minisztérium felhatalmazta az amerikai fegyveres erőket, hogy külföldi országokkal tárgyalásokat folytassanak ez utóbbiaknak az iraki rendfenntartásba való bevonásáról. A Pentagon elsősorban "rendőri jellegű" erőket vár Irakba, ahol az elmúlt napokban az iraki központi kormány hatalmának megbuktatása után több városban zűrzavar alakult ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről