Irán elítélné a szökött iraki vezetőket

Vágólapra másolva!
Teherán bíróság elé állítja a Huszein-rezsim esetlegesen Iránba menekülő vezető hivatalnokait - közölte az iráni külügyminisztérium. Az iraki vezetőket az Irak-iráni háború alatt az iráni nemzet ellen elkövetett háborús bűnökért vonnák felelősségre.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://origo.hu/irak

Az iráni nép ellen elkövetett háborús bűnök miatt bíróság fog ítélkezni a hatalmuktól megfosztott iraki vezetőkön, amennyiben a határt illegálisan átlépve Iránba menekülnének - közölte hétfőn a teheráni külügyminisztérium.

Az iráni hatóságok letartóztatnák és perbe fognák az iraki vezetőket az 1980 és 1988 közötti háború alatt az iráni nemzet ellen elkövetett háborús bűnök miatt - jelentette ki Hamid Reza Aszefi, a külügyminisztérium szóvivője.

Utalt arra, hogy az illegális beutazások megakadályozására az ország határait szigorúan ellenőrzik. A szóvivő közvetve George W. Bush amerikai elnök Szíriának címzett, éles hangú figyelmeztetésére válaszolt, amelyben óva intett a megbuktatott Szaddám Huszein iraki elnök "vazallusainak" befogadásától.

Aszefi arról nem nyilatkozott, hogy Teherán átadna-e bármely volt magas rangú iraki vezetőt a szomszédos országot megszálló amerikai-brit erőknek. Az Egyesült Államok kiadta a megdöntött iraki vezetés legkeresettebb 55 tagjának listáját, játékkártyákon mutatva be képeiket.

Irán üdvözölte Szaddám Huszein bukását, aki az 1980 és 1988 közötti háborúban vegyi fegyvert vetett be az iráni katonák ellen. "Az iszlám és a muzulmánok elleni támadásként" értékelve azonban elítélte, hogy "háborús agresszorok" megszállták Irakot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!