Csalabi visszatért Bagdadba

Vágólapra másolva!
Ahmed Csalabi iraki ellenzéki vezető szerdán visszatért Bagdadba, ahol egy irodát kíván felállítani az iraki demokrácia elősegítésére, és közre kíván működni a közigazgatás helyreállításában is.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://origo.hu/irak

A száműzetésben élő, magas rangú ellenzéki politikusok közül elsőként az egyik legtekintélyesebb ellenzéki szervezetnek tartott Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) vezetője, Ahmed Csalabi tért vissza Bagdadba.

Csalabi egy autókonvoj élén érkezett szerdán este a fővárosba Násziríjából, ahol kedden első ízben találkoztak a legtekintélyesebb iraki ellenzéki szervezetek képviselői.

Az INC vezetője 1958 májusában, az iraki monarchia összeomlása után hagyta el az országot, s azóta nem járt Bagdadban. Egyes értesülések szerint ott egy irodát akar berendezni, hogy dolgozhasson a demokrácia és a polgári társadalom helyreállításáért Irakban.

Ahmed Csalabi tartósan Bagdadban kíván maradni, hogy közreműködjön a polgári közigazgatás helyreállításában. Tevékenységét szóvivője szerint össze kívánja hangolni Jay Garner nyugalmazott tábornokkal, akit Washington az iraki átmeneti kormány élére jelölt.

Csalabi tervei között szerepel, hogy rövid időn belül találkozzon más iraki csoportosulások vezetőivel, akikkel egyfajta iraki vezetői tanácsot kíván létrehozni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről