Ezer specialista keresi Irak fegyvereit

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok egy ezer emberből álló speciális egységet küld Irakba Szaddám tömegpusztító-fegyverei felkutatására. Az első specialisták, akik már megérkeztek az országba pénzjutalmat helyeztek kilátásba az együttműködő irakiaknak.
Vágólapra másolva!
Irak-oldal/irak/index.html

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint iraki segítség nélkül kevés az esély, hogy megtalálják Szaddám tömegpusztító-fegyverei rejtekhelyeit, ezért a különleges amerikai egység embereinek fő feladata az lesz, hogy olyan személyeket keressenek, amelyeknek tudomása lehet a titkos raktárakról. Rumsfeld szerint az iraki informátorok nélkül az USA-nak ugyanolyan csekély az esélye, hogy tömegpusztító-fegyvereket találjon, mint az ENSZ fegyverzetellenőreinek.

Az USA számára nagyon fontos e feltételezett fegyverek létezésének bebizonyítása, mivel az Irak elleni hadjáratot az ország tömegpusztító-fegyverek létezésével legitimálta.

A CNN információi szerint a különleges egységhez, amely két héten belül bevethető lesz, katonák, a titkosszolgálat emberei, tudósok és szerződéses civilek tartoznak. A Fehér Ház szóvivője szerint az elnök elutasította Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőrei vezetőjének ajánlatát, hogy visszatérjenek Irakba és tovább kutassanak a fegyverek után. Az indoklás szerint az ENSZ-ellenőröknek nincs keresnivalójuk az országban, amíg a szövetséges csapatoknak "dolga van" Irakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről