Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Az USA számít hazánkra Irakban

Vágólapra másolva!
Nancy Brinker szerint az Egyesült Államok szívesen fogadná, ha Magyarország gyalogságot, katonai rendőröket, vagy mérnököket ajánlana fel az iraki békefenntartáshoz. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete kedden a Magyar Új Atlanti Kezdeményezés nevű szervezetnél tartott előadásában elmondta: az iraki újjáépítés három párhuzamos úton folyik.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete az első, szavai szerint a legsürgősebb feladatot a humanitárius segítségnyújtásban látja. A második az ország infrastruktúrájának és kormányzási mechanizmusának újraépítése. Hozzáfűzte: az Irakot átmenetileg igazgató Jay Garner nyugalmazott amerikai tábornoknak az a célja, hogy minél hamarabb befejezze munkáját, és az ország irányítását átadja az irakiaknak.

Az [origo] Irak-oldalahttp://origo.hu/irak

A harmadik - mint mondta - annak a politikai folyamatnak a végigvitele, amelynek eredménye az új iraki kormány megválasztása lesz. Nancy Brinker hozzáfűzte: ez történhet az afganisztáni Karzai-kormány mintájára, vagy másképp, ez az irakiak döntése lesz.

Az amerikai nagykövet a transzatlanti kapcsolatokról szólva elismerte, hogy fontos kérdésekben nincs egyetértés az iraki rendezéssel kapcsolatban az Egyesült Államok és néhány európai ország között. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a NATO-n belüli együttműködés továbbra is zökkenőmentesen zajlik a Balkán és Afganisztán esetében, és jó a szövetségen belüli együttműködés a terrorizmus elleni küzdelemben is. Leszögezte: a NATO-n belüli együttműködés az alapja az Egyesült Államok biztonsági stratégiájának.

A diplomata az iraki háborúval kapcsolatos magyarországi politikai vitákról szólva úgy vélte: vannak olyan kérdések, különösen az ország biztonságával kapcsolatosak, amelyeknek a fontossága megköveteli, hogy fölé helyezzék őket a napi politikai vitáknak. Hozzátette: szerinte ilyen kérdés a nemzetközi kötelezettségek teljesítése.

Nancy Brinker köszönetet mondott azért, hogy iraki önkénteseket képezhettek ki Magyarországon, amit fontos hozzájárulásnak nevezett. Hangsúlyozta, hogy az itt kiképzett irakiak segítséget nyújtanak a humanitárius segélyek szétosztásában, a helyi lakosság és az amerikaiak közötti bizalom növelésében, és elengedhetetlenül fontos szerepük lesz a modern, demokratikus Irak megteremtésében.

A nagykövet kérdésre válaszolva megerősítette, hogy az Egyesült Államok hivatalos formában még nem kérte fel Magyarországot az iraki békefenntartásban való részvételre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről