A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Annan az Irak elleni szankciók feloldását kéri

Vágólapra másolva!
Kofi Annan ENSZ-főtitkár arra kérte szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vessen véget Irak elszigeteltségének, és a szükséges anyagi források biztosításával hatalmazza fel a világszervezetet egyértelmű és koherens szerepvállalásra Irak újjáépítésében.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://origo.hu/irak

A Biztonsági Tanács nyilvános ülésén a főtitkár felszólította a tagállamokat, hogy tegyék félre a múltat jellemző nézeteltéréseiket, és az iraki nép megsegítésére összpontosítsák erőfeszítéseiket.

A BT-tagállamokat mélyen megosztotta az a kérdés, hogy szükség van-e az Egyesült Államok által szorgalmazott és végül meg is indított iraki háborúra. A törésvonalak nem tűntek el, jelenleg a kész tény elismerésével egyenértékű kezdeményezések futnak sorra zátonyra.

Az Egyesült Államok követelte, hogy oldják fel az Irakra még 1990-ben kiszabott nemzetközi büntetőintézkedéseket. Vlagyimir Putyin orosz államfő még kedden is megerősítette, hogy Oroszország ellenzi a szankciók feloldását, mivel a tömegpusztító fegyverek kérdését még mindig "nem tisztázták". Franciaország azt javasolta, hogy függesszék fel azonnali hatállyal a szankciókat, kivéve a katonai területre vonatkozó tiltásokat.

- Kétely sem férhet ahhoz, hogy a szankciókat meg kell szüntetni, és az olajat élelmiszerért programot fokozatosan fel kell számolni - fejtette ki Kofi Annan újságírók előtt. Hozzátette, hogy a döntés a Biztonsági Tanács kezében van, neki kell dönteni a "mikor és hogyan kérdésében".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!