Kemény kérdéseket kapott Orbán - az EP ülése percről percre

Események

Európai Parlament, Strasbourg, EU-elnökség
Vágólapra másolva!
Hideget is, meleget is kapott Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlamentben. Elsősorban a médiatörvény miatt kritizálta sok képviselő, de felhozták a kettős állampolgárság és a magyar nacionalizmus ügyét is.Volt, aki Hugo Chávez venezuelai elnökhöz hasonlította. Orbán a vita végén azt mondta, számára nem szépségverseny az elnökség, és kijelentette, senki sem sértegethet egy nemzetet. Az ülés eseményei percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül53 bejegyzés
09:53
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

A magyar elnökség programja a fő napirendi pont

Az Európai Unió magyar elnökségének programjáról vitatkoznak szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén. Az ülésen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök is, az Európai Tanács soros elnöke. A napirenden szerepel még többek között a fehéroroszországi ellenzékiek letartóztatásának kérdése, az EU és Szerbia közötti társulási megállapodás és a nemzetközi örökbefogadás megkönnyítése az EU-ban. A magyar EU-elnökség kezdete meglehetősen viharosra sikerült, elsősorban a médiatörvény miatt. Erről bővebben itt olvashat.

09:55
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán uniós vezetőkkel reggelizett

Orbán Viktor már megérkezett Strassbourgba, ahol az [origo] helyszíni tudósítója szerint együtt reggelizett uniós vezetőkkel. A vita helyszínén egyelőre nagy a csend, bár az ülés kezdetét jelző csengő már megszólalt. Arra, hogy a magyar elnökségről lesz szó, az is utal, hogy Szijjártó Péter kormányszóvivőt egy kék dossziéval a hóna alatt lehetett látni, és feltűnt Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő is, aki egy frakkos teremőrtől kért útbaigazítást.

09:58
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Később lesz szó a magyar elnökségről

Az eredetileg meghirdetett időponthoz képest, úgy tűnik, egy órát csúszik a magyar elnökség megvitatásának időpontja, erre várhatóan tíz óra körül kerül sor. Közben az ülésterembe érkező képviselőknek a magyar elnökség mottóját (Strong Europe) hirdető kitűzőket osztogatnak.

10:06
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Boldog újévet kíván az EU elnöke

Herman van Rompuy, az Európai Unió elnöke újévi üdvözletével kezdődött az ülés, az elnök a parlament előtt álló tanácskozás fő céljairól beszélt, majd az Európai Tanács előző évi munkáját és az előtte álló feladatokat foglalta össze.

10:20
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Népszerű a büfé

Csak szállingóznak be a képviselők az ülésterembe, ahol éppen az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso beszél az EU gazdasági helyzetének megerősítéséről. Az ülésterem melletti bárban azonban - ahova a képviselőkön kívül mást nem engednek be - meglehetősen sokan állnak sorban, és esznek-isznak a pultnál.

10:23
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Dühösen telefonál Herczog Edit

Herczog Edit (MSZP) dühösen telefonálva lépett be a terembe, ahova korábban már megérkezett a fideszes Gál Kinga és Hankiss Ágnes, bár utóbbi később kijött. Közben az ülésen Joseph Daul francia néppárti képviselő beszél munkahelyteremtésről és a gazdaság rendbetételéről, Barroso az ajkát harapdálva hallgatja.

10:46
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Az EU vezetőit ostorozzák

A program szerint tíz óra tíz perckor kezdődik a vita a magyar elnökség programjáról. Felszólal majd többek között Orbán Viktor, José Manuel Barroso, Bokros Lajos, a jobbikos Morvai Kriszitna és Szegedi Csanád, illetve az MSZP-s Herczog Edit. A napirendi pont a program szerint 11 óra 39 perc 15 másodperckor végződik. Eközben az ülésteremben felszólaló képviselők az EU vezetését ostorozzák a megroggyant gazdaságú országok hatalmas összegekbe kerülő támogatása és a válság kezelésének lassú folyamata miatt.

10:54
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Tabajdi: Orbánnak változtatnia kell

"Mindannyian azt szeretnénk, hogy a magyar uniós elnökség sikeres, Magyarország nemzetközi megítélése pedig kedvező legyen fél év múlva. Ehhez azonban Orbán Viktor miniszterelnöknek gyökeresen változtatnia kellene a hazai politikában képviselt programján és politikai stílusán" - közölte Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar európai parlamenti képviselők keddi strasbourgi találkozóján elhangzottakról. Tabajdi szerint Orbán kijelentette, hogy "csak a saját logikája szerinti eredmények érdeklik, és nem tartja fontosnak, miként fogják értékelni a magyar elnökséget az EU más tagállamaiban. Ez az álláspont elfogadhatatlan" - közölte Tabajdi, aki szerint aggasztó, hogy a jobbikos képviselők és a miniszterelnök által a találkozón kifejtett nézetek nagyban fedték egymást.

11:04
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Az Európai Néppárt ülésén is faggatták Orbánt

Az [origo] úgy tudja, hogy kedden az Európai Néppárt zárt ülésén Orbán Viktor is részt vett, és itt is szóba került a magyar program, az európai romastratégia és a médiatörvény. Az [origo] az ülésen részt vevőktől úgy értesült, hogy Orbán a médiatörvényre vonatkozó kérdésekre azt mondta, azok a kritikák, amelyeket megfogalmazott az médiaügyekkel foglalkozó EU-biztos, nem a sajtószabadságra vonatkoztak. Az ülés előtt ugyanakkor Orbán tudósítónknak azt mondta, a biztos nem kritizálta a médiatörvényt.

11:08
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Az energiacsúcsot félti Gál Ildikó

A magyar elnökség megkezdte az energiacsúcs előkészítését, közölte Gál Ildikó fideszes EP-képviselő, aki attól tart, hogy az energiacsúcs témáját felülírja az eurozóna stabilitása miatti aggodalom. Azt kérte az elnöktől, hogy nyugtassa meg, nem így lesz. Nem sokkal felszólalása előtt Bokros Lajos is megérkezett az ülésterembe.

11:18
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Barroso mérgesen reagál

Barroso indulatosan válaszol a hozzá intézett - a válsággal, a megroggyant gazdaságú tagok megsegítésével, a Lisszaboni Szerződés megváltoztatásával kapcsolatos - kérdésekre, és az őt ezek miatt ért kritikákra. Mindenkinek hozzá kell járulnia a közöshöz, minden állam egyenlő - mondja.

11:29
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Van Rompuy szerint mindenhol reformra van szükség

Minden tagállamban az EU és az eurozóna szintjén is reformok kellenek, a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés érdekében. Nehéz pillanatok várhatók, de aki ezeket a reformokat már meghozta hamarabb, az könnyebben kikeveredik a válságból - mondta Herman van Rompuy, az EU elnöke, aki szerint a közös gazdasági kormányzás minél hamarabbi létrehozása szükséges.

11:30
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Áder fülhallgató nélkül hallgatta Rompuyt

Áder János fideszes EP-képviselő vagy megtanult franciául, vagy nem érdekelte az EU elnökének beszéde, amelyet fülhallgató nélkül hallgatott.

11:32
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Két perc szünet a magyar program vitája előtt

Martin Schulz, az európai szocialisták frakcióvezetője türelmetlennek látszik. Várhatóan ő lesz az egyik kritikus hozzászóló Orbánhoz.

11:36
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Bejött Orbán

Orbán Jerzy Buzek parlamenti elnökkel csevegve érkezik az ülésterembe. Buzek bejelenti, hogy kezdődik a magyar elnökség programjának vitája.

11:39
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Leragasztott szájak fogadják a magyarul beszélő Orbánt

Orbán magyarul kezd beszélni, több képviselő leragasztott szájjal demonstrál. Van, ahol üres címlapú magyar lapokat tesznek az asztalukra a többnyire liberális képviselők. A néppárt soraiban morognak. Orbán azt mondja, otthon érzi magát.

11:40
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán a téglás hasonlatát ismétli

Kiütöttük az első téglát a kommunizmus falából, és ezen a résen a huzat kivitte az egész kommunizmust - ismételte egyik tavalyi beszédében már elmondott gondolatát az EP előtt Orbán.

11:46
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Szégyelli Orbán az alacsony magyar foglalkoztatást

Orbán szégyelli, hogy a magyar foglalkoztatás a legalacsonyabb az EU-ban.

11:48
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Parlamentbarát elnökséget ígér Orbán

Kiemelt célja a magyar elnökségnek, hogy megszülessen a gazdaságpolitikai koordinációt lehetővé tevő hat jogszabály. A magyar elnökség parlamentbarát elnökség lesz - mondja Orbán.

11:51
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán, Buzek és Barroso

Forrás: AFP
Kattintson a képre az ülésen készült galériánk megtekintéséhez!

11:52
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

"Nemzeti kredibilitás"

A nemzeti kredibilitásról beszél Orbán. Jó esélyünk van, hogy a deficit miatt "szégyenpadon ülő országunk" kikerüljön ebből a helyzetből - mondja.

11:57
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Ne keverjék össze a magyar belpolitikát az elnökséggel! - kéri Orbán

Ne keverjék össze a magyar belpolitikával kapcsolatos kritikai megjegyzéseiket a soros elnökséggel! Én készen állok a harcra, de ha összekeverik, annak nem Magyarország, hanem az EU látja a kárát. A legutóbbi vitát is visszatereltük a józan ész talajára - utal a médiatörvényről szóló vitára.

12:02
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Kik szedik szét Orbánt?

Barroso elnök a bizottság teljes támogatását ígéri Orbánnak, de hamarosan követi őt Martin Schulz német szocialista képviselő, akitől erős kritika várható, ő korábban a médiatörvény visszavonására szólított fel. A sorukra váró felszólalók között Bokros Lajos, illetve az európai liberálisok elnöke, a médiatörvényt ugyancsak kritizáló Guy Verhofstadt is ott van.

12:11
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Barroso a médiatörvényről

Barroso a médiatörvényről azt mondta, tudja, hogy sok kritika lesz. Szerinte a sajtószabadság szent érték az EU számára. A bizottság megvizsgálta a törvény szövegét, és még a héten a magyar hatóságokhoz fordultak, az aggályos pontokban a kapott válaszok alapján értékelik a helyzetet. Az elnökség támogatja Magyarország elnökségét - mondta.

12:14
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Joseph Daul hisz Orbánnak

Az Európai Néppárt francia frakcióvezetője, Joseph Daul hisz Orbánnak, hogy meghozza az esetlegesen szükséges változtatásokat a médiatörvénnyel kapcsolatban.

12:18
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Horn Gyuláról is megemlékezik Martin Schulz

Orbánt harcosként ismerik az EU-ban, aki küzdött Magyarország szabadságáért, és büszkék lehetnek rá a magyarok, de a vasfüggönyt lebontó Horn Gyulára is büszkék lehetnek - kezdi beszédét Martin Schulz német szocialista képviselő.

12:22
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

"Nagy győzelem, nagy veszély"

Európában a média ellenőrzi a hatalmat, a magyar médiatörvény azonban azt eredményezi, hogy a hatalom ellenőrzi a sajtót, ezért aggódunk a médiatörvény miatt - mondta Schulz. A német képviselő a brüsszeli nagy-magyarországos szőnyeget is felemlegeti. Schulz Nietzschét idézi: "Nagy győzelem, nagy veszély", amivel a Fidesz kétharmados többségére utal.

12:24
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

A médiatörvény visszavonását követeli Schulz

Az Európai Bizottság túl sokáig vizsgálgatja a magyar médiatörvényt, pedig más jogszabályokat, ha azok ellenkeznek az uniós alapelvekkel, azonnal elmeszelnek. Vonja vissza jogszabályt, követelte Orbántól Schulz.

12:28
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

"Elefánt a porcelánboltban"

A médiatörvény elefánt a porcelánboltban - mondta Guy Verhofstadt az európai liberálisok elnöke, aki a törvényt a szlovák nyelvtörvénnyel állítja párhuzamba. Az ilyen törvény nem tette volna lehetővé Márai remekműveinek megjelenését - mondta nagy gesztusokkal.

12:31
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Európai Chávez

Európai Chávez lehet Orbánból Daniel Cohn-Bendit francia zöldpárti EP-képviselő szerint. Az 1968-as diáklázadások egyik vezetője szerint a sajtónak az a feladata, hogy zavarja a politikát, a médiatörvény nem felel meg az európai alapelveknek. Ha elfogadunk ilyen törvényeket, hogyan fogunk Lukasenkával tárgyalni? - kérdezte. Szemére veti Orbánnak, hogy nem üdvözölte a tunéziai forradalmat. Szijjártó tollad ragad Cohn-Bendit indulatos szavai hallatán.

12:33
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Radnótit idéz Bokros

Bokros Lajos Radnótit idéz, azt kérdezi, méltó-e a magyar kormány az EU vezetésére, és kemény szavakkal ostorozta a kormány intézkedéseit. Szavait alig lehetett hallani, a teremben sokan ki is mentek. Orbán mosolyogva hallgatta, és amikor Bokros befejezte, széttárta a kezét.

12:41
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

"Végre egy igazi ország"

A belga tréfa után végre egy igazi ország miniszterelnökét üdvözöljük - közölte Nigel Farage brit szélsőjobboldali képviselő.

12:45
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Fideszes képviselő védi a magyar kormányt

Kósa Ádám fideszes képviselő a kormányt védi, rágalmazásokról és elhamarkodott kritikákról beszél a siketek jelnyelvén.

12:48
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Tabajdi: Értünk haragszik az EU

Az Európai Unió Magyarországért haragszik, nem ellene - mondja Tabajdi Csaba (MSZP).

12:52
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

A médiatörvény ellen tiltakoznak az EP-ben

Fotó: Pethő András [origo]
Kattintson a képre az ülésen készült galériánk megtekintéséhez!

12:53
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Kritizálják a szőnyeget

A szlovák Jaroslav Paska a Brüsszelben kiállított szőnyeget kritizálta, de nem a térkép, hanem amiatt, hogy az arra járók cipővel taposnak a magyar hírességeken.

12:57
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Kettős mércéről beszél Szegedi Csanád

Szegedi Csanád a kormányt védi, kettős mércéről beszél a támadások miatt, hol volt Cohn-Bendit és Martin Schulz, amikor elfogadták a szlovák nyelvtörvényt? - kérdezte a jobbikos képviselő.

Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában arra biztatta Orbánt, hogy inkább az otthoni feladataira koncentráljon, hogy "rács mögé dughassa" a korábbi miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet. Szegedi felszólalásában Gyurcsányt "az előző magyar diktátornak" nevezte.

Fotó: Pethő András [origo]
Morvai Kriszztina és Szegedi Csanád - kattinson a képre galériánk megtekintéséhez!

13:03
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Cohn-Bendit: Orbántól függ, meddig lesz téma a médiatörvény

Chávez balról jön, és próbálja ellenőrizni a médiát, Orbán pedig jobbról, de egy irányba haladnak - mondta az [origo]-nak Daniel Cohn-Bendit az általa felhozott párhuzamról. Szerinte az Orbán felszólalását megelőző tiltakozás közös ötlet volt, máskor is szoktak hasonló demonstrációkat tartani. Cohn-Bendit szerint Orbántól függ, hogy meddig uralja az elnökséget a médiatörvény ügye.

13:05
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán európaiságát feszegeti egy szlovák képviselő

"Nem értem, hogy hol kezdődik, és hol végződik az ön európaisága" - mondta a Flasikova Benova, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének szlovák képviselője Orbán Viktornak. Azt mondta, hogy szerinte az EP-nek segítenie kell Orbán programját, de kritizálta terveit.

13:10
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Támogatná Orbánt egy MSZP-s képviselő

Herczog Edit, az MSZP EP-képviselője az energiabiztonság fontosságáról beszélt, szerinte a jövő intelligens beruházásaihoz kell tőkét szerezni. "Ehhez tiszta fejre van szükség" - mondta Orbánnak, aki azt mondta, támogatni fogják ebben az elnököt.

13:22
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Totalitárius rendszer felé

Jörg Leichfried osztrák szocialista EP-képviselő indulatosan azt kérdezi Orbántól, hogy érzi magát, hogy az országa a totalitárius rendszer felé mozdul el.

13:24
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Járóka a romaprogramról beszélt

Járóka Lívia cigány származású néppárti képviselő a romaprogramról beszélt felszólalásában. Azt mondta, bízik abban, hogy a magyar elnökségnek majd sikerül tető alá hozni egy sikeres stratégiát, és sok sikert kívánt ehhez Orbánnak.

13:29
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Kommunista médiatörvényt váltottak fel egy osztrák képviselő szerint

Jó szomszédként mondhatom, hogy Magyarország programját támogatom - mondta az osztrák Ernst Strasser. Kommunista médiatörvénynek nevezte az 1998-as törvényt, és azt is mondta, hogy nagyon fontosnak tartja Európa keresztény örökségét.
13:32
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Ceaucescut emlegették a médiatörvény miatt

Victor Bostinaru román szocialista EP-képviselő Ceaucescut emlegette a médiatörvény kapcsán.
13:33
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Volt kommunistákról beszélt Surján

Forrás: AFP
Kattintson a képre az ülésen készült galériánk megtekintéséhez!

Volt kommunisták és álliberálisok pártját fogják Surján György szerint, akik a médiatövényt támadják. Szerinte fontos, hogy ne keverjék össze őket az igazi szocialistákkal.
13:33
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Déja vu érzésük van a szlovénoknak

Déja vu érzése van a vita miatt egy szlovén néppárti képviselőnek (Szlovénia 2008-ban vezette az Európai Tanácsot, az Európai Néppártnak a Fidesz is tagja). Szerinte a stílus és a légkör nem szokatlan a korábbiakhoz képest - mondta az [origo] helyszíni tudósítójának.

13:45
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

"Tudjuk, hogy ez nagyon fontos félév Magyarország számára"

A parlamenti vita végén az Európai Bizottság alelnöke megköszönte, hogy a magyar elnökség bemutatta ezt az ambiciózus célt, és elégedettséggel beszélt a heves vitáról. Azt mondta, a bizottság nevében támogatják a magyar célokat.

A tunéziai helyzetről is beszélt, azt mondta, az EU támogatja a tunéziai népet és a demokratikus átalakulást. Az alelnök a médiatörvényre is kitért.

A magyar hatóságokkal és a kormánnyal politikai és szakértői vitákat folytat a Bizottság. Azt mondta, levélben kérnek magyarázatokat egyes részekre vonatkozóan. Beszédét azzal zárta, hogy bíznak a magyar elnökség felkészültségében. "Tudjuk, hogy ez nagyon fontos félév Magyarország számára" - jelentette ki.

13:54
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán meglepődött a vitán

Kurtának nevezte a parlamenti vitát Orbán Viktor a felszólalása elején. "Engedjék meg, hogy kifejezzem a meglepetésemet" - vezette fel felszólalását Orbán, aki ezzel arra utalt, hogy szerinte meglepően sok tárgyi tévedést követtek el a hozzászólók a médiatörvényről és a magyar demokráciáról.

Erre példaként azt hozta fel, hogy nem lehet szankcionálni és pénzzel büntetni a kiegyensúlyozottságot. Értékes hozzászólásnak tartja Schulz szavait, amely szerint nem a program, hanem a teljesítmény fontos. "Cohn-Bendit szónoklata ártatlan gőgicsélés ahhoz képes, amit a magyar újságok írnak. Azt mondta szívesen elküldi németül a magyar újságok kivonatait.

Forrás: EPA
Kattintson a képre az ülésen készült galériánk megtekintéséhez!

13:57
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán szerint a Facebookon nyerték meg a választást

Alexander Graf Lambsdorff német képviselőnek Orbán azt mondta, hogy a német médiatörvény jottányit sem demoratikusabb, mint a magyar. Szerinte azért, mert diktatúrában éltek, senki nem jön ahhoz, hogy megkérdőjelezze a magyarok demokratikus elkötelezettségét. Szerinte senki nem sértegethet egy nemzetet.

"A kontrollálhatatlan interneten és a Facebookon nyertük meg a választást" - jelentette ki az internet szabályozásának kérdéséről. Azt mondta, hogy Magyarországon a jogállam újraépítése folyik.

14:03
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán nem szépségversenyre készül

"Sosem gondoltam, hogy a magyar elnökség diadalmenet lesz" - mondta Orbán, aki szerint az elnökség nem szépségverseny. Azt mondta, hogy "minket semmilyen belpolitikai vagy a nemzetet ért támadás nem tántorít el" a céljainktól. Orbán az EU egyik legsikeresebb félévében bízva fejezte be beszédét.

14:05
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

"Meghívott étkezni Orbán úr, de most elvette az étvágyamat"

Orbán beszéde végén többen is reagáltak néhány mondatban a soros elnök felszólalására. A legkeményebb szavakat Daniel Cohn-Bendit használta, aki azt mondta, hogy "meghívott étkezni Orbán úr, de most elvette az étvágyamat". Ezt követően kikapcsolták a mikrofonját.

Forrás: AFP
Daniel Cohn-Bendit - kattinson a képre az ülésen készült galériánk megtekintéséhez!

14:13
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Kezdődik Orbán sajtótájékoztatója

Most kezdődik Orbán Viktor sajtótájékoztatója - jelentette Strasbourgban tartózkodó tudósítónk. A Parlament ülése szavazásokkal folytatódik, tudósításunk ezzel véget ért. A mai nap eseményeiről hamarosan olvashatja összefoglalónkat.

15:42
január 19, 2011
Vágólapra másolva!

Parázs EP-ülésen mutatkozott be a magyar EU-elnökség

Heves össztüzet zúdítottak az európai liberálisok, a zöldek és a szocialisták szerdán Orbán Viktor magyar miniszterelnökre, aki a magyar elnökség programjáról beszélt az Európai Parlamentben, egy bekiabálásokkal, tapsviharokkal és huhogásokkal tarkított ülésen. Már beszéde kezdetén éreztették vele, hogy nem lesz könnyű dolga: volt, aki leragasztott szájjal, mások üres címlapú magyar újságokkal jelezték, hogy mit gondolnak a magyar médiatörvényről.

Orbánt azonban nem tudták kibillenteni, a miniszterelnök Magyarország szempontjából erősen önkritikus, az Európai Unió megerősítését sürgető beszédet mondott (a beszédről itt olvashat bővebben). A kritikusoknak előre üzente, hogy készen áll a harcra, de nem szabad összekeverni a magyar belpolitikát az európai ügyekkel.

A kritikus hozzászólók közül volt, aki a venezuelai elnök Hugo Chávezhez hasonlította Orbánt, más pedig egy porcelánboltba tévedt elefánthoz a magyar médiatörvényt. Volt aki felemlegette a Brüsszelben a magyar elnökség alkalmából kiállított szőnyeget, mások Orbán európaiságát kérdőjelezték meg. A legélesebb kritikákat Martin Schulz az EP szocialista frakciójának német vezetője, Daniel Cohn-Bendit zöld párti képviselő, és Guy Verhofstadt a liberális frakció holland elnöke fogalmazta meg.

Orbánt az Európai Néppárt képviselői igyekeztek védeni azzal, hogy megpróbálták a vitát visszaterelni az magyar elnökség programjához. Mellette szólalt fel néhány Fideszes és jobbikos képviselő is.

Orbán tapsviharok és huhogások közepette Magyarország megsértéseként értékelte a heves kritikákat. A magyar sajtó ellene irányuló kemény támadásait emlegette, és azt mondta, az internet korában nem lehet a sajtószabadság csorbításáról beszélni, a kormánypártok a Facebookon nyerték meg a választást (reakciójáról részletesen itt olvashat, Orbán az ülés után sajtótájékoztatón érétékelte az eseményeket, erről itt találja beszámolónkat).

Az indulatok már az ülés legelején is érzékelhetőek voltak, az EU vezetését számos támadás érte többek között a gazdasági válság kezelése és a megroggyant gazdaságú országoknak nyújtott pénzügyi támogatások miatt. Ezekre José Manuel Barroso bizottsági elnök heves szavakkal reagált.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről