A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elbukott a magyar ENSZ-hadművelet

Események

ENSZ BT, Az ENSZ Közgyűlésén résztvevők szavaznak a Biztonsági Tanács öt új, nem állandó tagjáról
Vágólapra másolva!
Nem került be Magyarország az ENSZ legfontosabb döntéshozó szervébe, miután a Biztonsági Tanács tagjairól szóló szavazáson a magyarok kapták a legkevesebb szavazatot a kelet-európai csoportban. A szavazás első körét Azerbajdzsán nyerte Szlovénia előtt, Magyarországot pedig csak 52 ország támogatta a 193 ENSZ-tagállamból, így kiesett a versenyből. A BT tagja lett viszont Marokkó, Guatemala, Pakisztán és Togó is.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül44 bejegyzés
17:30
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Bosznia helyére pályázunk

New York-i idő szerint péntek délelőtt 10-kor (magyar idő szerint délután 4-kor) kezdődik az ENSZ közgyűlésének az az ülése, amelyen döntenek arról, hogy melyik kelet-európai ország legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja. A kelet-európai BT-hely Bosznia-Hercegovina lejáró mandátuma miatt ürül meg, és arra Magyarország, Szlovénia és Azerbajdzsán is pályázik. Az öt állandó és 10 nem állandó tagból álló BT az ENSZ legbefolyásosabb testülete, amelynek döntései a világ összes tagországa számára kötelezőek. Ha magyarországot beválasztják a testületbe, akkor közvetlen beleszólása lesz a legfontosabb világpolitikai döntésekbe (a BT-tagság jelentőségéről itt olvashat).

17:35
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Minden országnál lobbiztak a magyarok

Magyarország eddig két alkalommal volt tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Először 1968-1969-ben, majd a délszláv háború idején, 1992-1993-ban volt magyar résztvevője a tanácsnak. A mostani pályázat elindításáról még a Gyurcsány-kormány döntött, de a kormányváltás után Martonyi János külügyminisztériuma is továbbvitte a felkészülést. A magyar diplomaták az elmúlt hónapokban a világ összes országánál megpróbáltak lobbizni azért, hogy Magyarországot támogassák a pénteki szavazáson (a magyar BT-lobbiról itt talál részleteket).

17:40
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kétharmados támogatás kell

A BT-tagság elnyeréséhez egy pályázónak a tagállamok kétharmadának támogatását kell megszereznie. A 193 tagú közgyűlésben ez 129 szavazatot jelent. Mivel a kelet-európai helyre pályázó országok között várhatóan éles verseny alakul ki, nem valószínű, hogy már az első szavazáson eldől a BT-hely sorsa. Ha senki nem kap kétharmados többséget, a következő szavazáson már csak a két legjobban támogatott jelölt vesz részt, és köztük dől el a hely sorsa. A szavazást a közgyűlés addig ismétli, amíg valaki kétharmados többséget nem szerez, így az első szavazás után még várhatóan újra munkába lendülnek a két továbbjutó ország lobbistái.

17:45
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Bárki felrúghatja az ígéretét

A versengő országok támogatottságáról előzetesen keveset lehet tudni, mivel az egyes ENSZ-tagállamoktól kapott ígéreteket többnyire titokban tartják. A BT-lobbi során a jelöltek a többi országtól általában szóbeli ígéreteket (gentlemen's agreement) kapnak arról, hogy az adott ország rájuk szavaz majd. Ezt a megállapodást azonban bárki könnyen felrúghatja, hiszen a közgyűlésen a tagállamok titkos szavazással voksolnak majd.

17:50
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Szlovénia Európában, Azerbajdzsán az arabok közt erős

Magyarország vetélytársai mindketten magabiztosan nyilatkoztak saját esélyeikról a kampány során. Szlovénia azt állítja, hogy az EU-tagállamok kétharmadának támogatását bírja, Azerbajdzsánt pedig Oroszország mellett állítólag az Arab Liga és az Iszlám Konferencia is támogatásáról biztosította. Magyarország igyekezett a kampányát globálissá tenni, az elmúlt egy évben például megszólította az óceániai és karibi államokat is, de nem tudni, közülük ki ígért szavazatot a magyaroknak.

17:55
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Afrikai és ázsiai jelöltek is megmérkőznek

A kelet-európai BT-hely mellett pénteken szavaz az ENSZ közgyűlése négy további nem állandó BT-helyről is. A másik négy helyből kettőt afrikai, egyet ázsiai, egyet pedig latin-amerikai vagy karibi ország kaphat. A két afrikai helyre három jelölt, Mauritánia, Marokkó és Togó közül választanak majd, az ázsiai helyért Pakisztán és Kirgizisztán közül fognak választani. A latin-amerikai hely sorsa nem kérdéses, ebben a régióban ugyanis Guatemala az egyetlen jelölt.

18:00
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Lassan megtelik az ülésterem

A világ országainak képviselői elkezdtek megérkezni az ENSZ közgyűlésének üléstermébe. A terem lassan megtelik, perceken belül megkezdődik az ülés.

18:07
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Pakisztáni szatyrok az asztalokon

Az ülésteremben sok ország képviselőjének asztalán látni az ázsiai régióban induló Pakisztán kampányanyagához tartozó papírszatyrokat. Pakisztán sokáig egyedüli jelölt volt az ázsiai BT-helyre, de az utolsó pillanatban Kirgizisztán is beadta a nevezését. Bár a szavazáson egyértelműen Pakisztán az esélyes, úgy tűnik, az ország lobbistái nem akarták a véletlenre bízni a döntést.

18:09
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Rubik-kocka a zambiai diplomaták asztalán

Az ENSZ-tagállamok képviselőinek asztalára magyar kampányanyag is került. Zambia képviselője előtt egy mappa és egy Rubik-kocka hever magyar nemzeti színű szalaggal átkötve. Kőrösi Csaba, Magyarország ENSZ nagykövete már korábban elárulta, hogy a magyar BT-lobbiban szerepet fog kapni a Rubik-kocka, amiből minden ország diplomatáinak ajándékoznak egyet.

18:12
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Megkezdődik az ülés

Az ülés vezetője rendre utasította a jelen lévő képviselőket, hamarosan kezdetét veszi közgyűlés ülése. Az elnök felsorolta, melyik öt ország mandátuma járt le idén: Afrikából Gabon és Nigéria, Ázsiából Libanon, Latin-Amerikából Brazília, Kelet-Európából Bosznia-Hercegovina távozik a BT-ből. Az elnök figyelmeztette az országokat, hogy ezeknek az országoknak a neve nem szerepelhet a szavazólapon, őket nem lehet újraválasztani.

18:17
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Ismertetik a szabályokat

Az ülést vezető elnöke ismerteti a szavazás szabályait, amelyek szerint egy kelet-európai, két afrikai, egy ázsia és egy latin-amerikai vagy karib országot választanak meg. A sikeres választáshoz kétharmados többség kell. Ezek után újból felsorolták az egyes régiók jelöltjeit, köztük Magyarországot is.

18:20
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kezdődik a szavazás

Kezdődik a titkos szavazás - jelentette be az ülés vezetője, figyelmeztetve a jelenlevőket, hogy a szavazás folyamatát egyetlen képviselő sem szakíthatja meg.

18:21
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Martonyi János az ülésteremben figyel

Kőrösi Csaba ENSZ-nagykövet mellett Martonyi János magyar külügyminiszter is a közgyűlés üléstermében követi figyelemmel a szavazást. A miniszter a nagykövet mellett, tolmácsgéppel a fülén figyeli a szavazást.

18:23
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kiosztják a szavazólapokat

Az ülést vezető elnök utasítására elkezdték a szavazólapok kiosztását. Minden ország képviselője három lapot kap: az elsőre annak a három országnak a neveit kell írniuk, akiket az ázsiai és afrikai helyekre javasolnak. A másodikra a támogatott kelet-európai jelölt nevét, a harmadikra a latin-amerikai jelölt nevét kell írni.

18:25
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Faládákba gyűjtik a szavazatokat

Néhány ország képviselője méretes faládákkal jár körbe a sorok között. A szavazatukat leadó képviselők a helyükön ülve dobják be szavazólapjaikat az eléjük hozott ládákba.

18:28
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Így néz ki a közgyűlés terme - kép

Forrás: AFP/Timothy A. Clary
Az ENSZ közgyűlésének terme egy korábbi ülésen

18:30
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Begyűjtötték a szavazatokat

A szavazóládákat a begyűjtött szavazatokkal a pódiumra vitték, és egy üveg emelvényen helyezték el. Az elnök felkérte a jelenlévőket, hogy ha van még olyan delegáció, amelyik nem szavazott, az hozza ki a szavazatát a pódiumra. Miután senki nem jelentkezett, bejelentette, hogy a szavazást lezárták.

18:31
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Szünetet tart a közgyűlés

A szavazás lezárása után az elnök 45 perc szünetet rendelt el.

19:00
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Lézengenek a képviselők

A szünet alatt a legtöbb képviselő az ülésteremben maradt, néhányan a helyükön ülve, mások a sorok között beszélgetve várják, hogy leteljen a 45 perc. A lázengő képviselők beszélgetésének moraja tölti meg a termet.

19:35
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Késik az eredményhirdetés

Húsz perccel az elrendelt szünet tervezett vége után még semmi jele, hogy az ülés hamarosan újrakezdődne. A teremben továbbra is egymással beszélgetnek a különböző országok képviselői, az elnöki emelvényen pedig senki nem tartózkodik. A BT-tagokról szóló szavazás eredményének kihirdetése ezek szerint csúszni fog. Ennek okáról az ülésteremben egyelőre nem adtak tájékoztatást.

19:47
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Eredményhirdetés következik

Az elnök bejelentette, hogy eredményhirdetés következik.

19:49
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Marokkó és Pakisztán benn van

Marokkó 152, Pakisztán 129 szavazattal bekerült a BT-be.

19:50
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Magyarország kiesett a versenyből

A kihirdetett eredmények szerint Magyarország kiesett a BT-tagságért folytatott versenyből, a következő fordulóba csak Azerbajdzsán és Szlovénia jutott tovább. Egyik jelölt sem kapott kétharmados többséget a kelet-európai BT-helyért folyó versenyben.

19:52
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Azerbajdzsán kapta a legtöbb szavazatot

A kihirdetett eredmények szerint mind a 193 tagállam szavazott, érvénytelen szavazat és tartózkodás sem volt a kelet-európai helyre. A versenyt Azerbajdzsán nyerte, amely 74 szavazatot kapott, a második helyen Szlovénia végzett 67 szavazattal. Magyarország mindössze 52 szavazatot kapott, és mivel harmadik lett, a szavazás következő fordulójába már nem kerül be. A következő voksoláson Szlovénia és Azerbajdzsán verseng a szavazatok kétharmadáért.

19:55
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Guatemala hozta a közelezőt

A latin-amerikai térségről szóló szavazáson Guatemala az első körben bekerült a BT-be, egyedüli jelöltként 181 szavazatot kapott.

19:58
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Két helyért kell második fordulót tartani

Az öt megválasztandó BT-tag közül három dőlt el az első fordulóban, Marokkó és Guatemala magabiztosan, Pakisztán éppen hogy megszerezte a kétharmados többséget. Az ülést vezető elnök közölte, hogy az afrikai régió helye Togó és Mauritánia között dől el a második fordulóban, a kelet-európai pedig Azerbajdzsán és Szlovénia között.

20:02
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Szavaznak a második fordulóban

A közgyűlés vezetőjének kérésére az eredményhirdetés után azonnal kiosztották a következő forduló szavazólapjait, a tagállamok szavaznak a két még üres BT-helyre.

20:05
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kenya képviselője szavaz - kép

Forrás: MTI/EPA/Andrew Gombert
Kenya képviselője szavaz

20:07
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Lezárták a második szavazást

A második szavazási forduló is befejeződött, az ülést vezető elnök fél órás szünetet rendelt el.

20:11
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Fidzsi is begyűjtött egy szavazatot

Az első fordulóban az afrikai és ázsiai helyekről folytatott szavazás eredményét a pakisztáni delegáció hatalmas üdvrivalgással fogadta, mivel a kétharmados többséghez 129 szavazatra volt szükségük, és pontosan ennyit kaptak. A csoportban Togo 119, Mauritánia 98, Kirgizisztán 55 szavazatot kapott, így Kirgizisztán is kiesett a versenyből. A jelöltségtől Pakisztán javára már korábban visszatérő Fidzsi szintén kapott egy szavazatot, noha nem is szerepelt a jelöltek között.

20:23
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Ádáz küzdelem várható a magyarok csoportjában

Nagyon szoros versenyre lehet számítani a magyarok csoportjának második fordulójában az első forduló szavazatai alapján. Sem Azerbajdzsánnak, sem Szlovéniának nem lenne elég ugyanis az sem, ha az összes Magyarországra leadott szavazatot megkapnák. Az 52 magyar szavazattal Szlovénia 119, Azerbajdzsán 126 szavazaton állna, a kétharmadhoz viszont 129 kell. Ráadásul egyáltalán nem valószínű, hogy az összes Magyarországra szavazó ország egyirányba szavazona a következő körben. Ez azt jelenti, hogy a sikeres választáshoz a két országnak egymás támogatóit is el kell csábítaniuk.

20:32
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Az EU és a harmadik világ ütközik a csoportunkban

Az Azerbajdzsán és Szlovénia közötti verseny azért is érdekes, mert előbbi a BT-kampány során némi EU-ellenes retorikát is bevetett. Az azeriak azzal érveltek, hogy az ENSZ BT-ben már így is elég EU-tagállam van, nincs szükség még egyre, aki csak lepaktálna a franciákkal, a britekkel, a németekkel és a portugálokkal. A harmadik világban támogatókat kereső Azerbajdzsán főleg a muszlim országoknál keresett támogatókat, és Oroszország is nyíltan mögéjük állt. Szlovénia ezzel szemben európai értékeire hegyezte ki a kampányát, és sok EU-s támogatót szerzett. A kampányok stílusát és a képviselt értékeket tekintve Szlovénia kampánya jobban hasonlított a magyarra, mint Azerbajdzsáné, így talán a szlovéneknek van több esélyük a Magyarországra adott szavazatok begyűjtésére.

20:39
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Minden fülön tolmácsgép - kép

Forrás: MTI/EPA/Andrew Gombert
Mivel az ülést vezető elnök sem mindig angolul beszélt, mindenki tolmácsgépet vett föl a teremben

20:40
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Letelt a szünet, megint csúszik az eredmény

A voksolás második fordulója után elrendelt fél órás szünet lejárt, de ismét semmi jele, hogy az ülés a tervezett időben újrainduljon. A teremben a diplomaták állva beszélgetnek. Az előző szünet majdnem kétszerese volt a tervezettnek, akkor közel másfél órán át számolták a szavazatokat.

20:44
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb eredményhirdetés következik

Megkezdődött az eredményhirdetés.

20:46
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Nem bír egymással Azerbajdzsán és Szlovénia

Egyik jelölt sem szerzett kétharmadot a második szavazási fordulóban. Szlovénia 97, Azerbajdzsán 90 szavazatot kapott, 5 ország érvénytelenül szavazott, 1 pedig tartózkodott a kelet-európai helyről szóló szavazáson. A kétharmadhoz az 125 szavazat kellett volna, ezért harmadik szavazási fordulót kell tartani.

20:48
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Az afrikai helyről sincs döntés

Mauritánia és Togo sem bírt egymással, bár itt sokkal jelentősebb a különbség, mint a kelet-európai helyért folyó harcban. Togo 119, Mauritánia 72 szavazatot kapott, a kétharmados győzelemhez a 2 tartózkodás miatt 128 szavazat kellett volna. A két ország sorsáról szintén új fordulóban döntenek.

20:52
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a harmadik kör

A sikertelen választás miatt az ülést vezető elnök új szavazást rendelt el. A diplomaták megkapták a harmadik forduló szavazólapjait is, és elkezdték a szavazást.

20:56
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Hosszú éjszakára készülhetnek a diplomaták

Mivel Szlovénia és Azerbajdzsán szinte holtversenyben végzett a második fordulóban, könnyen lehet, hogy még sok szavazási körre lesz szükség, mire a 193 ENSZ-tagállam kétharmada felsorakozik egyik vagy másik mögé. Az ENSZ közgyűlés résztvevői hosszú éjszakára készülhetnek.

20:57
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb szünet következik

Az elnök lezárta a harmadik szavazást, és 15 perc szünetet rendelt el.

21:28
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Togó is bejutott

Kihirdették a harmadik szavazás eredményeit is, amelyek szerint Togó 131 szavazattal, kétharmados többséggel szintén a Biztonsági Tanács tagja lett, Mauritánia pedig 61 szavazattal kiesett a versenyből. A togói győzelmet hatalmas taps fogadta, Mauritánia vereségét néhány visszafogottabb tapsoló jutalmazta.

21:30
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Fej-fej mellett az európaiak

A kelet-európai BT-helyért folyó küzdelem továbbra sem dőlt el, a harmadik fordulóban is teljesen kiegyenlített a szavazás állása. Szlovénia ezúttal 99, Azerbajdzsán 93 szavazatot kapott, mindkét ország elérhetetlennek tűnő távolságban van a kétharmados többséget jelentő 129 szavazattól. Az eredményt a szlovén diplomaták kényszeredett, fanyar mosollyal vették tudomásul.

21:35
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Késő este folytatják a szavazgatást

Az elnök bejelentette, hogy a kelet-európai BT-helyért újabb szavazást fognak tartani, de előtte ebédszünetet rendelt el. A közgyűlés New York-i idő szerint 15.40-kor, magyar idő szerint késő este, 21.40-kor ül össze újra, hogy döntést hozzon a szlovének és azeriak eldönthetetlennek tűnő versenyében.

21:40
október 21, 2011
Vágólapra másolva!

Elbukott a magyar ENSZ-hadművelet - összefoglaló

Csupán 52 ország támogatta Magyarországot abban, hogy az ENSZ legbefolyásosabb döntéshozó testületének, a Biztonsági Tanácsnak (BT) a nem állandó tagjává váljon a következő két évre. Az ENSZ pénteki New York-i közgyűlésén Azerbajdzsán és Szlovénia is megelőzte a magyarokat, ezért Magyarország kiesett a BT-tagságért folyó versenyből.

A Kelet-Európának járó BT-helyről szóló szavazás első fordulójában Azerbajdzsán 74, Szlovénia 67 szavazatot kapott, az 52 szavazattal harmadik helyen végző Magyarország pedig nem jutott tovább a következő szavazási fordulóba. Mivel a BT-tagság elnyeréséhez a szavazatok kétharmadára, 129 voksra van szükség, az azeriek és a szlovének további fordulókon küzdenek a Magyarország által is megpályázott helyért. Az első három fordulóban Szlovéniát és Azerbajdzsánt is közel ugyanannyian támogatták, ezért a kiélezett küzdelem késő éjszakába nyúlt.

Magyarország az elmúlt hónapokban komoly lobbitevékenységet folytatott, hogy elnyerje a világ országainak támogatását a BT-tagsághoz, és a világ összes országát megszólította ennek érdekében (a magyar lobbiról itt olvashat). Ha sikerült volna, a BT-tagsággal a magyar diplomáciának is közvetlen beleszólása lett volna a legfontosabb világpolitikai kérdésekbe, a BT határozatai ugyanis az egész világra nézve kötelező érvényűek (A BT jelentőségéről itt talál részleteket). Kőrösi Csaba magyar ENSZ-nagykövet ugyanakkor korábban azt mondta, hogy azt sem tekintik kudarcnak, ha nem kerülünk be a BT-be, mert a kifejtett lobbi segített globálissá tenni a magyar külpolitikát, és ez mindenképpen pozitív eredmény.

A többi idén megüresedő BT-helyre Latin-Amerikából Guatemala, Afrikából Marokkó, Ázsiából Pakisztán már az első körben megszerezte a kétharmadot, így ezek az országok 2012-től a Biztonsági Tanács nem állandó tagjai lesznek. A kelet-európai helyen kívül nyitott maradt viszont egy második afrikai BT-hely is, amelyért Togó és Mauritánia versengett. Togó a harmadik fordulóban végül sikeresen megszerezte a győzelmet érő kétharmadot a második afrikai BT-helyre.

A Magyarország által megpályázott BT-hely sorsa az ötödik szavazási fordulón sem dőlt el, a közel azonos támogatottságú Azerbajdzsánnak és Szlovéniának ezért újabb és újabb fordulókon kell megmérettetnie megát a nap folyamán, amíg valamelyik meg nem szerzi a szükséges kétharmadot. A végső eredménnyel cikkünket annak megszületése után frissítjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!