A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Fátyolos tekintetű kismamákról és Árpád-kori jelzőtáblákról is vitázott hétfőn a parlament

Események

Vágólapra másolva!
Ötnapos ülést tart a héten a parlament, amely hétfőn szavaz a megyei önkormányzati intézmények állami átvételéről, az Alkotmánybíróság hatásköréről és az ebadó kivetésének lehetőségéről is. A képviselők emellett döntenek arról, hogy lehet-e majd 150 ezer forintos bírsággal vagy elzárással büntetni az utcán élőket. Az ülés előtti interpellációkban szóba kerültek "Gestapo jellegű kommandók" a gyógyszerár-támogatás tervezett csökkentésével, illetve "fátyolos tekintetű kismamák" a kisgyerekesek munkaerő-piaci helyzetével kapcsolatban. A képviselők bóvli kormányról, méhlepényt imádó kuruzslókról és Árpád-kori jelzőtáblákról is vitatkoztak. A hétfői ülés eseményei percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül41 bejegyzés
13:27
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

A szabálysértésekről és Alkotmánybíróságról is szavaznak

A többi között a büntető törvénykönyv módosításáról, a megyei önkormányzati vagyon és a megyei fenntartású intézmények államosításáról, az alkotmánybírósági törvény elfogadásáról és az utcán élők megbüntetéséről szavaznak a képviselők hétfőn. Itt olvashatja el részletesen, mi szerepel a napirenden.

13:39
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Az eváról is szavaznak

A parlament a jövő évi adótörvényekhez érkezett módosító indítványokról is dönt, így az eva sorsáról is. Az [origo] információi szerint délelőtt a kormánypárti frakciók úgy döntöttek, hogy az adónem megmarad, de az eva kulcsa a mostani 30-ról 40 százalékra emelkedik (erről itt olvashat részleteket).

13:48
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Éjszaka is vitáznak majd

Még a hétfői, valószínűleg az éjszakába nyúló ülésen a képviselők megkezdik a sportról szóló törvény általános vitáját, és megtartják a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok összevonásáról szóló, a polgárőrségről szóló és a jövő évi költségvetést megalapozó törvények részletes vitáját. A képviselők emellett várhatóan lezárják a Munka Törvénykönyve általános vitáját.

14:01
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Lassan érkeznek a képviselők

Késéssel kezdődik az ülés, egyelőre kevés képviselőt lehet látni az ülésteremben. Az ülést vezető elnök sem érkezett még meg.

14:08
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Megérkezett Kövér László

Kövér László házelnök megérkezett, így elkezdődik az ülés.

14:12
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

A kormány "Taigetosz-politikájáról" beszél az LMP

Szilágyi László LMP-s képviselő napirend előtt felszólalásával kezdődik az ülés. A képviselő szerint a kormány leépíti a szociális ellátórendszert és a közszolgáltatási rendszert. Szerinte egyre csökken az orvosok és a pedagógusok fizetése, és egyre ritkábban járnak a buszok az országban. Szilágyi szerint "jut pénz MOL-részvényekre, Terrorelhárítási Központra, atomerőművekre, de nem jut kultúrára és a gyerekekere". A képviselő úgy fogalmazott: "ez Taigetosz-politika, ami azt jelent, hogy hulljon a férgese".

14:16
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Halász az SZDSZ utódjának nevzete az LMP-t

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára az LMP-s képviselőnek azt válaszolta: "beszélni, feleselni könnyű", de szerinte Szilágyi egészségügyi politikusként tudhatja, hogy százmilliárdos forráskivonás volt korábban az egészségügyben, amely az előző szocialista kormányok miatt szerinte válságba került. "Felelősségteljes magatartást kérek az SZDSZ utódjától, az LMP-től" - fogalmazott Halász, aki nem vádaskodást, hanem segítséget kért az ellenzéki párttól.

14:21
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

A Jobbik újratárgyalná az államadósságot

Volner János jobbikos képviselő szerint hamis az az állítás, hogy Magyarország az "elitkulbban van", mert a nemrég lezárult állampapírpiaci aukción is csak a magyar papírok felére akadt vevő. "Kevesen hajlandóak finanszírozni Matolcsy politikáját" - mondta a képviselő. Szerinte a kormánynak be kell végre látnia, hogy az általa járt út járhatatlan. A Jobbik szerint a kormánynak kezdeményeznie az államadósság újratárgyalását, mert az ország "Európa beteg embere lett". Magyarország ugyanis a világ tíz lekockázatosabb állama között van a képviselő szerint.

14:27
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Cséfalvay szerint elitklubban vannak a magyarok

Idén Európában négy ország képes csökkenteni az államadósságát, köztük Magyarország, erre alapozza a kormány azt az állítását, hogy az elitklubba tartozik - válaszolta a jobbikos képviselőnek Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Szerinte Magyarország benne van abban "a nyolc ország által alkotott elitklubban is", amely jövőre három százalék alatt tartja az államháztartási hiányát. Az államtitkár arra kérte a képviselőt, hogy "ne is említse Magyarországot egy mondatban Görögországgal", amelyen államadóssága a GDP 180 százaléka.

14:31
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint rugalmas az új Munka törvénykönyve

Kara Ákos fideszes képviselő az új Munka törvénykönyvéről beszél napirendi felszólalásában. Szerinte az új törvénykönyv azért jó, mert tartalmazza a védett kor intézményét, és támogatja a gyermekvállalás melletti munkavégzést. A képviselő szerint az új kódex hozzájárul ahhoz, hogy rugalmasabb legyen a magyar munkaerőpiac. Kara Ákos hozzátette, hogy a kormány sokat egyeztetett a törvénykönyvről, és a Fidesz frakciója folytatja az egyezetéseket.

14:36
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Czomba szerint nem cél a jövedelmek csökkentése

Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint az új törvénykönyv nem tudja megoldani, hogy magasabba legyen a foglalkoztatás, de a rossz törvénykönyv nagyon is "hátráltatta a munkahelyteremtést". Czomba kijelentette, hogy az új törvénykönyvnek nem célja, hogy a jövedelmek csökkenjenek, és szerinte egyetlen nemzetközi egyezménnyel sem ütközik a jogszabály-tervezet, bármit is állítanak a törvénykönyvet kritizáló szakszervezetek.

14:41
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

"Bóvli kormányról" beszél Mesterházy

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a "Bóvli kormány, bóvli gazdaságpolitika" címet adta napirend előtti felszólalásának. Az MSZP elnöke azzal kezdte a felszólalását, hogy örülne, ha "egyszer Matolcsy György is bejönne a parlamentbe, hogy vállalja a felelősséget". Szerinte a kormány gazdaságpolitikája megbukott, és Magyarország a világ nyolcadik legkockázatosabb országa és a válság legnagyobb vesztese lett. Bizonyítja ezt szerinte az is, hogy 310 forint fölött jegyzik az eurót, és a kormány nem tud államkötvényeket eladni. Mesterházy üdvözölte, hogy az eva a kormány előzetes tervei ellenére megmarad.

14:45
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár János megérkezik - kép

Fotó: Mudra László [origo]

14:46
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Cséfalvay az MSZP-kormányokra mutogat

Olvassa el a hitelminősítők indoklását, a hitelminősítők elsősorban a külső gazdasági környezet, az euróválság miatt rontottak az ország besorolásán - válaszolta Mesterházynak Cséfalvay Zoltán államtitkár. Szerinte nincs az ország a "bóvli-kategória határán", és a szocialisták nyolcéves kormányzása alatt értékelték le Magyarországot sorozatosan. "Hogyan történhetett meg, hogy 2002-ben jó adós volt az ország, és 2010-re önök ezt letornázták?" - kérdezte az MSZP elnökétől az államtitkár.

14:54
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Nem szavaznak Gyurcsányék indítványáról

Házszabályellenesnek minősítette a parlament alkotmányügyi bizottsága azt a zárószavazás előtti módosító indítványt, amelyet Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) megválasztott frakcióvezetője nyújtott be az Alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvényhez. Molnár - aki a DK nevében írta alá az indítványt - azt kívánta elérni, hogy ne vesszenek el a már benyújtott, de még el nem bírált indítványok, mert ez szerinte az állampolgári jogok visszamenőleges korlátozása.

A hétfői bizottsági ülésen Vass Imre fideszes képviselő azt vetette fel, hogy nem létezik a parlamentben DK-frakció, majd azt mondta: az indítvány azért nem felel meg a házszabálynak, mert nem úgynevezett koherenciazavar kiküszöbölését szolgálja, hanem érdemben módosítja a jogszabályt. A bizottság a kormánypárti képviselők szavazataival úgy döntött, nem lehet szavazni az indítványról.

15:00
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Harrach "a kis magyar vitorlásról"

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában azt mondta: "a mai történet évekkel ezelőtt kezdődött, amikor a kis magyar vitorlást a vad szelek a sokat emlegetett görög partok felé sodorták. Sodorhatták, mert a kormányos nem volt a helyén". Szerinte a mostani kormány a korábbiakkal ellentétben betartja ígéreteit, mert "megőrizte a nyugdíjak értékét", amikor felszámolta "a nyugdíjak fenntarthatóságát fenyegető magánnyugdíjak rendszerét", és megmentette a devizahiteleseket. Cséfalvay Zoltán válaszában azt mondta: egyetért az elhangzottakkal, mert "az ígéretek betartása a kiszámíthatóság miatt alapnak tekinthető".

15:03
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Lassan érkeznek a képviselők - kép

Fotó: Mudra László [origo]

15:05
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Nyolc órás időkeretben tárgyalják a köznevelési törvényt

242 igen 68 nem szavazattal elfogadta az országgyűlés, hogy nyolc órás időkeretben tárgyalják a köznevelési törvény tervezetét. A jobbik részéről a szavazás előtt felszólalt Dúró Dóra, aki közölte, pártja elfogadhatatlannak tartja a 8 órás időkeretet.

15:09
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

"No ezen is túl vagyunk"

"No ezen is túl vagyunk" - reagált Kövér László (Fidesz) házelnök Novák Előd (Jobbik) felszólalására, aki amellett érvelt, hogy a költségvetés részletes vitáját tíz órás helyett bővebb időkeretben folytassák le. Novák többek között nehezményezte, hogy sok képviselő csak "biodíszletként" van jelen az ülésteremben. Az időkeret kibővítése mellett érvel az LMP is, de a parlament végül 270 igen szavazattal elfogadta az időkeretet.

15:26
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

"Jegyzeteljen, mert nem fogja tudni megjegyezni"

Szanyi Tibor (MSZP) a Rába megvásárlásának a tervét kritizálta, és azt kérdezte a kormánytól, hogy mit szeretne gyártani a kormány a Rábában, majd, felemlegetve a Mol részvényeinek tavaszi felvásárlását, azt is kérdezte, miért tőzsdézik a kormány az emberek pénzén. "Jegyzeteljen, mert nem fogja tudni megjegyezni" - kezdte válaszát Fónagy János államtitkár, aki szerint gazdaságilag ésszerű a beszerzés. A Rába Holding stratégiailag fontos iparág jelentős szereplője, a kormány célja, hogy továbbfejlessze és hatékonyan használja a Rába adottságait, és erősítse piaci pozícióit - közölte. A tőzsdézésre azzal válaszolt, az ilyen beszerzések nem az emberek zsebéből veszik ki a pénzt, hanem a közös vagyont gyarapítják.

15:31
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Minden magyar egy doboz benzodiazepin tartalmú gyógyszert szed évente

Minden felnőtt állampolgár évi egy doboznyi benzodiazepin tartalmú gyógyszert fogyaszt - közölte Halász János a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára Farkas Gergely (Jobbik) interpellációjára, aki azt kérdezte, miért nem tesz semmit a kormány a gyógyszerfüggőség ellen.

15:40
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Kap támogatást az idősotthonra Balmazújváros

Tiba István (Fidesz) Balmazújváros polgármestere a város idősotthonának bővítésére vonatkozó támogatási szerződésről érdeklődött. Halász János államtitkár szerint 42 millió forintot már átutalt a nemzeti erőforrás minisztérium jogelődje, és hamarosan aláírják a támogatási szerződést.

15:49
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

"Fátyolos tekintetű kismamák"

"Nem fátyolos tekintetű kismamák" tologatják a babakocsit, bármennyire is ezt gondolja a kormány vetette fel interpellációjában Ertsey Katalin (LMP), aki azt kérdezte, mikor nevez ki a kormány egy a kisgyermekes szülők munkaerőpiaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztost. Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint az adórendszerrel a foglakozás szabályozásában, és a jóléti intézményi feltételek módosításában tettek, például a családbarát adórendszerrel. Szerinte a munkatörvénykönyvben is szerepelnek ezt segítő intézkedések, például a részmunkaidős foglalkoztatás kötelezővé tétele. Egyszerűsödtek a családbarát napközik létrehozásának feltételei. Ezzel a kormány elősegíti a kisgyerekesek munkavállalását - mondta.

15:57
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

"Gestapo jellegű kommandók"

"Gestapo jellegű kommandók keresik fel az embereket? Átvizsgáltatják a gyomor és bélrendszerüket gyógyszer után kutatva?" - kérdezte Garai István Levente (MSZP) arról érdeklődve, milyen módon fogja ellenőrizni a kormány azokat, akiknek "életmódját és gyógyszeralkalmazási módját" nem tartják megfelelőnek, és emiatt csökkentik a gyógyszerár-támogatás mértékét. Cséfalvay Zoltán államtitkár közölte, az intézkedés a pazarló gyógyszerfelhasználás megelőzését szolgálja, szerinte egy betegéről felelősen gondolkodó orvosnak támogatnia kell az intézkedést. Garai szerint a kormány csak így akar pénzt spórolni a gyógyszerkasszából.

16:08
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

"Csak tudnám mit tapsolnak meg, amikor nem is figyeltek"

"Méhlepényt imádó, kuruzsló, állatmenhelyet működtető, kézrátétellel gyógyító egyház is működött, akkor semmit nem szólt a képviselő úr" - közölte Szászfalvi László egyházügyi államtitkár Nyakó István (MSZP) kérdésére, aki az új egyházi törvényt kritizálta, szerinte sokszor nem lehet megmondani, melyik közösség egyházi közösség, és sok hasznos egyház is kikerül az egyházi körből. Az államtitkár közölte, a nem történelmi egyházaknak is lehetősége nyílik egyházzá válni az új törvény szerint. Válaszát hosszan tapsolták, mire Ujhelyi István (MSZP) parlamenti alelnök közölte: "Csak tudnám, mit tapsolnak meg, amikor nem is figyeltek".

16:12
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Az államtitkár válaszol - kép

Fotó: Mudra László [origo]
Cséfalvay Zoltán államtitkár

16:23
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

"Bóvli kormány"

Tessék mondani ez már a függetlenség, vagy lesz még rosszabb? - címmel tett fel azonnali kérdést Tóbiás József MSZP-s képviselő a nemzetgazdasági miniszternek. Tóbiás a magasabb jövedelműeknek kedvező adópolitikát kritizálta, és azt kérdezte, hogyan fogják beismerni, hogy a "nem ortodox gazdaságpolitika" kudarcot vallott. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az elmúlt nyolc év rossz gazdaságpolitikáját emlegetve vágott vissza. "Mi megpróbáljuk egy ciklus alatt kijavítani" - mondta. Tóbiás azt mondta "Bóvli helyzetbe sodródó gazdaságról beszélünk, a bóvli kormány jelzőt mondhatjuk önöknek".

16:28
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

"Nincs egy varázseszköz a kezünkben"

Z. Kárpát Dániel (Jobbik), azt kérdezte, mi lesz azokkal, akikre nem vonatkoznak a devizahiteleseket megsegítő programok. "Nincs egy varázseszköz a kezünkben, ezért a kormány három eszközt indított tel a megsegítésükre - köztölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Az eszközkezelőt, az árfolyamgátat és a végtörlesztést említette. A padsorok láthatóan megritkultak az ülésteremben.

16:36
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

"Magyarország sörreklám percei"

Vágó Gábor (LMP) szerint a tervezett eltörlése helyett megemelésével végtelen történethez kezd hasonlítani az eva története. Az LMP-s képviselő számon kérte a kormányfő ígéreteit a kis- és középvállalkozások adminisztrációs terveinek csökkentéséről és a söralátétes adózásról, illetve, hogy kiterjesztik az ekho és az eva körét. Amíg nincs a kis- és középvállalkozásokra egységes kedvező adózási rendszer, addig megtartjuk az evát, de felemeljük 40 százalékra - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter,aki szerint a söralátétes adózás az szja esetében lesz jövőre. "Magyarország sörreklám perceit figyelhettük meg az elmúlt percekben" - kommentálta Ujhelyi István (MSZP) parlamenti alelnök.

16:46
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Dráguló benzin, romló forint

Burány Sándor is ugyanazzal a címmel tett fel azonnali kérdést, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, mint előtte Tóbiás József (Tessék mondani, ez már a függetlenség, vagy lesz még rosszabb?) Szemére vetette a forint romlását, és a benzinárak emelkedését, megjegyezte, hogy ő azt tanulta a tankönyvekből, hogy ez nem jó, és megkérdezte, mikor mond le? Matolcsy az előző kormány rossz gazdaságpolitikáját emlegette.

17:01
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Harmadjára ugyanaz a kérdés

Immár a harmadik MSZP-s képviselő teszi fel ugyanazt a kérdést: Tessék mondani, ez már a függetlenség, vagy lesz még rosszabb? Hiller István megvárja vele Orbán Viktor miniszterelnököt.

17:07
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Ötezer családon segíthet az eszközkezelő

A nemzeti eszközkezelőről érdeklődött Simon Gábor (MSZP), akinek Cséfalvay Zoltán államtitkár azt mondta, a becslések szerint 5000 család számára tudnak segítséget nyújtani. Simon a forrás és a kör bővítését javasolta. Cséfalvay szerint az eszközkezelő diszkont áron (35-55 százalékon) veszi majd a lakásokat meg a bankoktól.

17:14
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Etnikai konfliktus vagy hivatalos személy elleni erőszak

Önök mit értenek etnikai konfliktuson, hogyan kezelik a kezelését - érdeklődött Baráth Zsolt (Jobbik), egy érdi rendőrverést említve. Hogyan rendezik az etnikai konfliktusokat ha a rendőrök magukat sem tudják megvédeni? - kérdezte. "Fajra felekezetre nemre származásra tekintet nélkül" senki nem állhat a törvény fölött - közölte Kontrát Károly belügyi államtitkár szerint.. Szerinte Érden nem etnikai konfliktus volt, hanem hivatalos személy elleni erőszak volt, az elkövetők ellen eljárás folyik.

17:21
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Fogyóban a kérdezők

Hiányosak a padsorok, egy LMP-s és egy jobbikos képviselő sem volt már bent, amikor rá került volna a sor, hogy feltegye előzőleg benyújtott azonnali kérdését, illetve kérdését.

17:29
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Kamionözöntől tart az LMP

A nem EU-s teherjárművek adójának tervezett eltörlését nehezményezi Jávor Benedek (LMP), aki szerint ezzel hatalmas kamionözönt zúdíthatnak a magyar utakra, és kérte, hogy támogassák a kombinált fuvarozási módszereket. Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint ez az adóbevétel csekély, helyette használatarányos útdíj bevezetésével fognak élni.

17:31
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Révész Máriusz a padra borulva pihen - kép

Fotó: Hartl Nagy Tamás [origo]
Révész Máriusz (Fidesz) a padra borulva pihen

17:41
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Rezidensek ösztöndíjai

Tukacs István (MSZP) szerint nem reagáltak tömegesen a nekik szóló ösztöndíjakra a rezidensek, azt kérdezte a nemzeti erőforrás minisztertől, hogy mit tesznek annak érdekében, hogy ne váltsák be ígéretüket, és menjenek külföldre. Halász János államtitkár az előző kormány rossz politikáját emlegette, majd jelezte, a szakorvosképzésbe tavaly beléptek most lettek először jogosultak a hiányszakmára tekintettel járó állami támogatásra.

17:43
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Magyar vakcina támogatása

Endrésik Zsolt (Jobbik) egy magyar fejlesztésű nőgyógyászatban alkalmazott vakcina állami támogatásáról érdeklődött, de Halász János szerint azért nem fogadják be a készítményt az OEP-kasszába, mivel nincsenek róla bizonyító erejű hatásvizsgálatok.

17:44
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Árpád-kori emlékeket jelző tábla

A magyar történelem degradálásának egyik eszközének nevezte Ferenci Gábor (Jobbik) az I028-as az Árpád-kori emlékeket Árpád-pajzzsal jelző idegenforgalmi közúti jelzőtábla megszüntetését nehezményezte. Fónagy János államtitkár szerint a korokat jelölőjelképek kikerültek a rendszerből, és nem látja akadályát, hogy a jelenlegi jelölések kiegészüljenek a korokat jelölő

17:49
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Véget ért a kérdések órája

Véget ért a kérdések órája, 25 perc után kezdi a szavazást a parlament - közölte Ujhelyi István (MSZP) parlamenti alelnök. A tudósítást lezárjuk.

19:10
november 14, 2011
Vágólapra másolva!

Miniszter Úr! Mikor mondd már le végre?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!