A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMárton Anna | Pusztai Liza
14:30VívásLiza Pusztai-Anna Marton
HUNSzűcs Luca
14:30VívásLuca Szucs-Yoana Ilieva
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Nyakó tejbegríze is előkerült az egyházügyi vitában

Események

Vágólapra másolva!
Botrányosnak és elfogadhatatlannak tartották az ellenzéki pártok, hogy csak néhány órával a parlamenti vita előtt ismerhették meg az új egyházügyi törvényjavaslatot. A Jobbik a Fidesz következetességét hiányolta, míg az MSZP-s Nyakó István szerint a Fidesz "úgy barmolta szét a javaslatot", ahogy ő gyermekkorában a tejbegrízt. A kormánypártok szerint a javaslat megfelelően rendezi az állam és az egyház viszonyát, habár egyik benyújtója szerint sem tökéletes a tervezet.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül77 bejegyzés
10:30
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Újrakezdődik az egyházügyi vita

Ismét nekifut a kormány az egyháztörvénynek, amelyet az alkotmánybíróság elkaszált, bár a már korábban közölte a Fidesz, hogy visszavonják az előző, júliusban elfogadott javaslatot. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az előző törvényt a zárószavazásnál lényeges pontokon módosították. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője múlt héten bejelentette, hogy "jogtechnikai" okok miatt visszavonják az egyházügyi törvényt. Az általános vita 11 óra körül kezdődhet.

10:38
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Dohányzás a délutáni programban

Folytatódik a dohánykereskedelem állami kézbe vételét szabályozó törvény a részletes vitával. A Lázár János által benyújtott tervezet lényege, hogy az államosítanák a dohánytermékek kiskereskedelmét, majd 20-30 éves koncessziókat írnának ki.

11:06
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Novák Előddel indult az ülés

Novák Előd (Jobbik) napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlament csütörtöki ülése. A képviselő amiatt sajnálkozott, hogy a Fidesz-KDNP az ellenzék javaslatai nélkül fogadta el az új alkotmányt. Kritizálta a kormányt amiatt is, hogy nem fordulhatnak a képviselők az Alkotmánybírósághoz csak úgy, ha az összes képviselő legalább negyede teszi ezt. Novák szerint példa nélküli, politikailag lehetetlen, hogy az MSZP, a Jobbik és az LMP összefogjon egy beadvány kedvéért.

11:11
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Rétvári: A Jobbik gárdakormányozna

Törvényes és szabályos, hogy a kétharmados többség fogadja el az új alkotmányt - válaszolta Rétvári Bence, az igazságügy-minisztérium államtitkára. Hozzátette, hogy számára hiteltelen, hogy a Jobbik aggódik a demokratikus normákért. Szerinte a Jobbik-féle "gárdakormányzás" "magunkfajtákra és magukfajtákra" osztaná a társadalmat és ez alapján hozna törvényeket.

11:19
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

A "pont-pont-pont"-törvény

"Mi szóltunk" - figyelmeztette az LMP-s Szabó Tímea a kormányt, hogy az egyházügyi törvényhez hasonlóan törvények sora lehet alkotmányellenes. Aggályosnak nevezte, hogy az új egyháztörvény úgy került fel a parlament honlapjára, hogy kihagyták a főbb adatokat. Az egyházról szóló "pont-pont-pont" törvény, "pont-pont-pont" számú javaslat, "pont-pont-pont" nevű képviselők beadványa szerint - sorolta Szabó Tímea. A törvényt úgy terjesztették be, hogy nem volt beterjesztő.

Szabó Tímea megszakította beszédét, mert nem hallotta saját hangját a képviselők zajongása miatt. Világméretű összeesküvés vagy tényleg hibáznak - tette fel a kérdést. A képviselőtől elvették a szót, pedig a zajongás miatt szünetet kellett tartania. Szabó Tímea kérte, hogy ezt vegyék figyelembe, de a levezető elnök elvette a hangosítást.

11:25
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Januártól is jól működik majd az Ab

Rétvári Bence szerint ellentmond az, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisít törvényeket és az, hogy Szabó Tímea az alkotmányosságot félti. "Önök már háromszor eltemették az Alkotmánybíróságot, de januártól is nagyon jól fog működni" - mondta az államtitkár.

11:31
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

"A gazdagok pofátlanok lettek"

Nyakó István (MSZP) keresztény történetet mesélt napirend előtti felszólalásában. Elmondása szerint péntekre tervezte a beszédet, de inkább csütörtökön mondta el. "Nem szocialista forradalom, de még csak nem is fülkeforradalom volt a Jézus által vezetett változás" - mondta. Nem a Megváltó ül a parlamentben, hanem "mi képviselők". Ha ő nincs nekünk kell lépnünk. A gazdagok pofátlanok lettek - tette hozzá. A gazdagok alatt a fideszes politikusokat értett, ez a szövegkörnyezetből derült ki. A fiának boldog születésnapot, a képviselőknek kellemes karácsonyt kívánt Nyakó. A válaszában Fónagy János államtitkár is kellemes ünnepeket kívánt.

11:41
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kínai közmondással érvel egy fideszes

Zsiga Marcell (Fidesz) kínai közmondást idézett: "mielőtt hozzáfogsz, hogy megjavítsd a világot, háromszor járd körbe a házadat". Ezzel Simon Gábor MSZP-s képviselőt támadta, aki szerinte miskolci önkormányzati képviselőként a szomszéd füvét nyírta kéretlenül. Arra utalt, hogy elbirtokolható a földterület, ha egy azt több évig műveli.

11:46
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Délutánra tették az egyházi törvényt

Előre vették a dohányzásról szóló törvényt. Eredetileg az egyházakról szóló törvénnyel kezdtek volna, de a kormány azt javasolta, cseréljék meg a sorrendet. A dohányzásról szóló törvényt 4 óra 20 perc időkeretben tárgyalhatják, így délutánra csúszna az egyházi törvényt.

11:51
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

"Mit képzelnek magukról?"

Nyakó István (MSZP) panaszkodott, hogy nem ismerték meg az egyházi törvényt, azt az asztalukra kapták. "Miért nem ütik rá a pecsétet, hogy ez lesz?" -kérdezte. "Mit képzelnek magukról?" - zárta szavait.

11:57
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

20 éves kortól tiltaná a dohányzást a Jobbik

Kiss Sándor (Jobbik) "igen jelentős törvényjavaslatnak" nevezte a fiatalok dohányzásának visszaszorítását célzó törvényt. Arra tett javaslatot, hogy 18 helyett 20 éves kortól tiltsák a dohányzást, mert egy 18 év feletti középiskolás el tudja látni az osztálytársait. Azt is javasolta a képviselő, hogy egy ember csak egy koncessziós jogot kaphasson.

12:03
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

MSZP: Nem is a fiatalok dohányzásáról szól

Varga László (MSZP) azt mondta, a szociális bizottság még csak most ülésezik, nem is dönthetett az ajánlásokról, ráadásul az ott ülők így nem is vehetnek részt a vitában. Elmondta, sokkal kevesebb helyen lehet majd dohányterméket vásárolni, de ezt nem tartotta problémának. Hozzátette, hogy a törvény alig foglalkozik a fiatal korúak védelméről, többségében a dohánykereskedelemről szól - gazdasági kérdés szerinte. Varga László több részt szeretne látni a fiatalok védelméről, a dohányzás megelőzéséről.

12:09
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Több száz faluból tűnhet el a cigi

Varga László szerint több száz, de akár több ezer település lehet, amelyen nem fogja megérni dohánykereskedő koncessziót vásárolni, így nem lehet majd elérni a dohányterméket. A szocialista képviselő szerint meg kéne engedni, hogy ha nem érkezik koncessziós igény egy településről, akkor a helyi kisbolt vagy kiskocsma árulhasson dohányterméket. Az általános vitában több kormánypárti képviselő bólogatott - mondta az ellenzéki Varga.

12:12
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kis falvaknak engedne a Fidesz

Ékes József (Fidesz) azt mondta, ő benyújtott egy javaslatot hasonló tartalommal a kétezer fő alatti településekre vonatkozóan.

12:18
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

A Jobbik tízéves dohányárulási jogot akar

Bödecs Barna (Jobbik) húszról tíz évre vinné le a koncesszió alsó határát. Szerinte ezzel mobilabbá lehetne tenni a piacot. A változás azt jelentené, hogy aki dohányértékesítési jogot vesz az államtól, az ne csak húsztól harminc évig terjedő időtartamra tehesse, hanem akár tíz évre is.

12:27
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

MSZP: Kopogtatót fog gyűjteni a Fidesz a trafikokban

Józsa István (MSZP) szerint "ez a javaslat nem szolgálja a bizalmat a gazdaság szereplői közt". Azt mondta, ez egy erőszakos piacátrendezés, amely arról szól, hogy a Fidesz hálózatot épít, amely végpontjain akár a kopogtató cédulákat is itt gyűjtenék majd. "Ne nézzék hülyének a gazdasági szereplőket" - szólította fel a kormányt.

12:30
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Józsa: Ne szóljon be az elnök úr!

"Ne szóljon be az elnök úr!" - mondta Józsa a levezető elnöknek, aki közbeszólt a beszédbe, mert szerinte nem az ajánlási pontról beszélt. Józsa szerint igen, ezért ingerülten szólt vissza az elnöknek.

12:33
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Jobbik: Kevésbé érettek a fiatalok

A mostani korosztály kevésbé érett, mint voltak 50 éve a 18 évesek - indokolta Kiss Sándor, miért javasolja, hogy 20 éves kortól legyen tiltott a dohányvásárlás. Örült azonban, hogy elfogadta a Fidesz, hogy ne lehessen automatából dohányt árulni.

12:39
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

A dühös képviselőről vitatkoznak

Selmeczi Gabriella (Fidesz) Józsa István magatartásáról panaszkodott, szerinte nem lehet így viselkedni. Több szerénységet és alázatot kért a szocialista képviselőtől. Józsa már korábban elhagyta a termet, de Varga László (MSZP) elmondta, hogy miniszteri meghallgatás is zajlik, arra ment Józsa. Elmondta, ő is azért ment ki egy időre, mert a szociális bizottság ugyanezt a törvényt tárgyalják.

12:42
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Elvileg egyetért a Jobbikkal a fideszes

Horváth Zsolt (Fidesz) elviekben egyetért azzal, hogy felemeljék 20 évre a korhatárt, de szerinte nem lehet csak egy törvényben külön korhatárt szabni. A nagykorúság határát másik törvény szabályozza.

12:46
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Lamperth a dühös emberektől óvta a kormányt

Lamperth Mónika (MSZP) szerint van rá magyarázat, hogy miért volt ingerült Józsa István. Egyetlen szabályát nem tartják be a házszabálynak - állította. Legutóbb az Alkotmánybíróság ismertette meg Önökkel, mi az a közjogi érvénytelenség - mondta. Szerinte ők tudják korlátozni magukat, de az utcák ingerült emberei nem biztos.

12:58
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Jobbik: Zug-dohányárusítók jönnek a falvakban

Azon magyar kis- és középvállalkozásokat érinti leginkább a dohánytörvény, amelyek a dohányt szállítják - mondta Szilágyi György (Jobbik). Szerinte a kisboltok nehéz helyzetbe kerülnek, mert aki dohányt vett, az vett mást is, így a vevőket veszítenek. A kistelepüléseken zug-dohányárusító helyek jönnek létre - állította Szilágyi, aki szerint a kormány a feketegazdaságot erősíti.

13:05
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kizárják a multikat a dohányüzletből

Ékes József (Fidesz) szerint ki tudják zárni a multikat a dohánykiskereskedelmet. Kis üzletben vagy vendéglátó egységben elszeparált módon lehet majd értékesíteni szerinte.

13:08
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Becsapták az ellenzéket

Lezsák Sándor levezető elnök lezárta a vitát miután nem volt több rendes felszólaló. Heintz Tamás (Fidesz) előterjesztőként azt mondta zárszóul, hogy szerinte a törvényjavaslat becsapta az ellenzéket. Megismételte, hogy lehetőséget biztosítanak a kistelepülések vendéglátó egységeinek, hogy árusítsanak. Vagyis a kis falvak kocskáiban lehet majd dohányterméket kapni. Heintz egy alkalommal "méregnek" nevezte a dohányt beszédében.

13:11
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Konszenzus kormány és ellenzék között

Heintz Tamás szerint a dohányvitában "végre" konszenzus alakult ki kormány és ellenzék között.

13:13
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az egyházügyi törvény vitája

Varga László (KDNP) előterjesztőként ismerti az egyházügyi jogszabályt, ezzel elkezdődött a nyár után újrakezdett egyházügyi vita. A kereszténydemokrata képviselő azt mondta, röviden hívják csak vallásügyi törvénynek a jogszabályt. Korábban úgy került fel a törvény a parlament honlapjára, hogy nem volt se teljes címe, se száma és az előterjesztőket sem tüntették föl.

13:18
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Egyesületté válnak a fel nem sorolt egyházak

Január 1-jétől a fel nem sorolt, de eddig egyházként működő szervezetek automatikusan egyházi egyesületté válnak. Amelyek iskolát tartanak fenn, a tanév végéig jogosultak a kiegészítő támogatásra - mondta Varga László.

13:20
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Végeznek a "biznisz-egyházakkal"

Varga szerint a törvénnyel megszabadulhat a társadalom a "biznisz-egyházaktól", amelyek csak gazdasági haszonszerzés érdekében jönnek létre. Újdonságként szerepel, hogy egyház csak olyan közösség lehet, amelyik nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent. Meg szeretnék vizsgálni azokat, akik egyházat akarnak alkotni - mondta.

13:24
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Ezer aláírás kell az egyházalapításhoz

Szászfalvi László államtitkár ismertette a kormány álláspontját. A kormány támogatja ezt a törvényt - mondta. Legalább ezer fő aláírásával, az Országos Választási Bizottság ellenőrzésével, az MTA állásfoglalásával lehet majd egyházat alapítani.

13:30
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Lamperth: Az Ab lepofozta a törvényt

Lamperth Mónika az alkotmányügyi bizottság álláspontját ismertetve azt mondta, az Alkotmánybíróság "lepofozta" ezt az eljárási stílust, szerinte ez nem véletlen. Az a bajunk, hogy önök nem tartják be a házszabályt - mondta. Lamperth szerint olyan eljárásra hivatkozik az egyházalapítási szabályoknál a kormány, amely nem létezik. A kormány azzal érvelt, hogy a népi kezdeményezés mintájára lehet majd egyházat alapítani. Lamperth azonban rámutatott, hogy a jelenlegi alkotmány tartalmaz népi kezdeményezést, a Fidesz által elfogadott alkotmány azonban nem.

13:34
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Az Ősmagyar egyház elismerését akarja a Jobbik

Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) azt mondta: "mindent megbocsátottunk volna, ha nem kerül be a Hit Gyülekezete egyház a mellékletbe", mint elismert egyház. Helyette az ősmagyar egyház, vagy a buddhisták elismerését tartotta volna kívánatosnak.

13:42
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kolber megdöbbent

Kolber István (volt szocialista, most független) az oktatási bizottság kisebbségi véleményét ismertetve azt mondta, megdöbbentek, hogy a bizottság meghallgatta volt Lázár Jánost, mint előterjesztőt, de nem lehetett, mert nem tudott egyszerre több bizottságban megjelenni. A megdöbbenést az okozta szerinte, hogy később kiderült, tucatnyi előterjesztő van, így valaki közülük el tudott volna menni a bizottsági ülésükre.

13:54
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kiemelt szerepű egyházak

Egyes egyházaknak kiemelkedő szerepe van a nemzeti együttműködés rendszerében - mondta Demeter Zoltán, a Fidesz vezérszónoka.

13:58
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Nyitott az elismert egyházak listája

A törvény mellékletében szereplő 14 egyház listája a híresztelésekkel szemben nyitott lista - mondta Demeter Zoltán. Azaz szerinte más egyházak is felkerülhetnek a listára, ha teljesítik a kritériumokat.

14:01
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Lendvai: Több ez, mint egy törvény

Lendvai Ildikó (MSZP) úgy kezdte beszédét: "ez kínos. Nagyon nagyon kínos". Nagyon nem illik a karácsonyhoz, hogy a politikusok újabb bűnöket kövessenek el. Hova lett a törvények normális előkészítése? - tette fel a kérdést. "Több ez, mint egy törvény" - mondta. Az emberek rendet vártak szerinte, de a kormány nem ezt nyújtja.

14:08
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

"Mi, politikusok fogunk dönteni vallási közösségekről"

Lendvai szerint hiba, hogy "mi, politikusok fogunk dönteni vallási közösségekről". Parlamenti döntés ellen még fellebbezni sem lehet, és újrapróbálkozni sem egy évig - mondta. Szintén hibaként hozta fel, hogy egy egyháznak legalább száz éve kell működnie nemzetközi szinten. Egy evangélikus közösséget példaként hozva mondta, hogy így a kormány sok szociális és oktatási intézményt fenntartó kisegyházat zár ki.

14:13
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Jézus nem alapíthatott volna egyházat

A szocialista vezérszónok szerint Jézus nem alapíthatott volna egyházat a kormány szabályai szerint. "Tizenkét apostol. Hol van itt az ezer ember? Hát a száz éves múlt?" - mondta. További hibaként említette, hogy a költségvetés csak egyházt támogat, vallási közösséget nem. Nem igaz, hogy nincs vallási megkülönböztetés - mondta Lendvai.

14:17
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Nyakó a KDNP-t sajnálja

A Fidesz félredobta a jobb KDNP-s javaslatot nyáron, és a sajátjukat oktrojálták mindenkire - mondta Nyakó István, az MSZP második vezérszónoka.

14:18
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

"Szóljanak Lázárnak, lennének kérdéseink"

Hol van Lázár János? Nem fontos neki ez a törvény - mondta Nyakó. "Szóljanak Lázár Jánosnak, mert lennének kérdéseink" - mondta. (Lázár János az egyik beterjesztője az egyházügyi törvénynek.)

14:24
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Mi történt száz éve? Megszületett Rodolfo

Nyakó nem értette, hogy miért fontos, hogy egy egyház legalább száz éve működjön az elismeréshez. Megszületett Rodolfo, Básti Lajos és Bibó István. Lányi Antal átrepülte a Balatont. Kínában megbukott a Mandzsu dinasztia - ezek történtek száz éve, de egyiknek sincs köze az egyházügyi törvényhez Nyakó szerint.

14:30
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

A szocialistákat támadta a KDNP-s vezérszónok

Lukács Tamás (KDNP) vezérszónokként a szocialistákat támadta, akik szerinte többet beszéltek a jogalkotásról, mint a törvényről magáról. Van olyan ország, ahol minisztérium adja az egyházi státuszt, miért lenne gond, hogy Magyarországon a parlament? - kérdezte az MSZP-től. Az európai jogrendtől az tért el, hogy minden igazolás nélkül lehetett egyházat alapítani - érvelt.

14:37
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

"Hol vannak az egyházak?"

Hol vannak az egyházak? Róluk fogunk dönteni - folytatta a kérdéseket Nyakó. Továbbra sem érti, hogy miért kell sietni az egyháztörvénnyel, mivel más sarkalatos törvényt is átcsúsztattak már a következő évre.

14:47
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Ismeretlen című egyház is próbálkozott

Ismeretlen címről is érkezett kérelem az egyházi státusz elismerésére - mondta el a vitában Lukács Tamás.

14:53
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Nem az ateisták törvénye

Nem elegáns, de nem is házszabályellenes, hogy éjfélkor kerül fel egy törvényjavaslat a parlamenti rendszerre - mondta még el. Szerinte informatikai hibák miatt történt így. Válaszolt Nyakónak és Lendvainak: szerinte nem is kell tizenkét apostolnyi ember vallási közösség alapításához, és a közösség meg is állapodhat az állammal egyes kérdésekben. Nem az ateisták törvénye, de nem is ez volt a szándék - mondta.

14:56
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Sírjak vagy nevessek?

Nem tudom sírjak vagy nevessek. Varga László úgy adta elő, hogy az Alkotmánybíróság azért kaszálta el a nyári törvényt, hogy karácsonykor fogadassák el - mondta Mirkóczki Ádám, a Jobbik vezérszónoka.

15:00
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

"Ne hazudj"

Önök hazudtak az ellenzéknek, a sajtónak és az érdeklődő társadalomnak arról, hogy egyeztettek volna. Ha az ellenzékkel egyeztettek volna, tudnék róla - mondta Mirkóczki Ádám, aki a nyolcadik parancsolatot idézve azt mondta, "ne hazudj".

15:06
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kik vagyunk mi, hogy egyházakról döntsünk?

Kik vagyunk mi, hogy eldöntsük, egy közösség egyház vagy felekezet lehet-e vagy sem? - tette fel a kérdést Mirkóczki a Lendvai Ildikó által felvetett kritikához hasonlóan.

15:09
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

A jobbik nem szavaz egyházakról

Nem vagyunk méltóak, nincs elég tudásunk ahhoz, hogy döntsünk - mondta a jobbikos vezérszónok, aki azt mondta, a Jobbik nem fog gombot nyomni, ha a parlamentnek kell döntenie egy közösség egyházi státuszáról.

15:14
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

A Jobbik sérelmezi a Hit Gyülekezetének kiemelését

A Hit Gyülekezete nincs száz éves, mégis a 14 alapból elismert egyház közé sorolta a kormány - mondta a Mirkóczki, miközben sem az iszlám, sem a buddhizmus vagy más világvallások nem szerepelnek. Szerinte ez magyarázza, miért alkalmatlan a parlament a döntésre.

15:29
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Botrányosnak tartja az LMP

A törvény benyújtási módja elfogadhatatlan és botrányos - jelentette ki Szabó Tímea, az LMP vezérszónoka, aki hangsúlyozta, hogy tegnap éjfélkor sem volt a parlament honlapján a törvényjavaslat szövege. A képviselő szerint vannak különbségek a korábban megszavazott egyházügyi törvény és a most benyújtott javaslat között, és az ellenzéki képviselőknek elolvasni sem volt idejük a szöveget.

15:34
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

"Ki dönt a hitvallásról?"

Egyházak elismeréséhez a törvényjavaslat hitvallást és százéves nemzetközi múltat ír elő. Szabó Tímea ezzel kapcsolatban azt kérdezte, "ki dönt arról, van-e hitvallás, és miért éppen száz éves múltat kér a javaslat".

15:40
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Harrach nem érti

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője nem érti, miért baj, ha a parlament dönt az egyházak elismeréséről. Több ellenzéki képviselő ugyanis korábban ezt kifogásolta a javaslatban.

15:45
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Lendvai Harrach miatt kért szót

Az MSZP-s Lendvai Ildikó szerint "ha Harrach nagyon egyetértene a parlamenti döntéssel", eredetileg is azt javasolta volna, hogy az Országgyűlés engedélyezze az egyházak bejegyzését. Az eredeti tervezetben azonban erről még nem volt szó. (Nyáron az eredeti javaslatot még Harrach jegyezte KDNP-s képviselőtársaival, de jelenleg a KDNP frakcióvezetője nem szerepel a benyújtók névsorában.) Harrach szerint semmi értelme annak a próbálkozásnak, hogy Lendvai "összeugrassza a két kormánypártot".

15:52
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Hatástanulmányról érdeklődik Kolber

Kolber István független képviselő (korábban MSZP-s volt, jelenleg a Demokratikus Koalcíió tagja) azt mondta: szerinte az egyik legfontosabb kérdés, hogy "mit kezdjünk a száz éves nemzetközi működést előíró szabállyal". (A korábbi törvény ehelyett húszéves magyarországi működést írt elő.) Kolber azt kérdezte a fideszes képviselőktől, végeztek-e hatástanulmányt arról, jogos-e ez a kritérium, és hogy érinti ez az egyes egyházakat.

15:57
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Nem lát ennél jobbat Turi-Kovács

A fideszes Turi-Kovács Béla kijelentette: "támogatom a törvényt, mert ebben a pillanatban nem látok jobbat".

16:00
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Nyakó még mindig Lázárt hiányolja

továbbra is azt kérdezem, hol van Lázár János - mondta a szocialsita Nyakó István, aki hozzátette, hogy sajnálja a jelen lévő kormánypárti képviselőket, hogy "ezt a terhet nekik kell cipelniük". A képviselő azt mondta, hogy hiányolja Harrach Pétert, vagy Lukács Tamás KDNP-s képviselőket a benyújtók névsorából. "Vagy nem akarták adni a nevüket ehhez a törvényjavaslathoz, vagy meg sem mutatták nekik" - mondta Nyakó István.

16:05
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Az elmúlt nyolc évre emlékeztet Szászfalvi

Nem emlékszem arra, hogy felemelték a szavukat, amikor egyházi intézményekkel szemben törvénytelenségek voltak az elmúlt nyolc évben - mondta a szocialista képviselők felé fordulva Szászfalvi László egyházügyi államtitkár. "Akkor miért nem szólaltak fel az önök által most szeretett egyházakért" - tette fel a kérdést.

16:07
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Harrach igyekezett lépést tartani

A KDNP-s Harrach Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a javaslat értékelésénél fontos, hogy "az állam nem legitimálja az egyházakat, a törvény az egyházak belső életével nem foglalkozik, abba nem szól bele". Harrach szerint a javaslat csak az egyházak társadalmi tevékenységét "valamiképp koordinálja". A javaslat benyújtásának körülményeiről azt mondta: "igyekeztek lépést tartani az eseményekkel".

16:11
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Harrach aláírását hiányolja az LMP is

Az LMP-s Szabó Tímea is a KDNP-s Harrach Péter vagy Lukács Tamás aláírását hiányolja a tervezet végéről. "Harmincan alárták, nem fértek önök a listára? Önöknek fontos ez a kérdés, fontos, hogyan rendezik az állam és az egyház viszonyát, vagy most már nem az?" - kérdezte a kereszténydemokrata képviselőktől Szabó Tímea.

16:13
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Bővebb listát remél Kolber

Kolber István (független) szerint "csalódás a tizennégyes lista", vagyis hogy tizennégy egyházat ismer el a javaslat. "Azt reméltem, bővül ez a lista" - mondta Kolber.

16:24
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Ki kell zárni a pénzt lehívó csoportokat

Demeter Zoltán (Fidesz) szerint ez a törvény "nem azért adatott", hogy Isten és az ember kapcsolatot szabályozza. "De lehet-e ott egyházról beszélni, ahol nincs Istenbe vetett hit? Véleményem szerint nem" - mondta a Demeter. Szerinte ki kell zárni az egyházak köréből azokat a csoportokat, amelyeknek csak a pénz lehívása a céljuk.

16:30
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Új határidőt kér az MSZP

Az MSZP-s Józsa István ügyrendi kérdésben szólal fel. A képviselő határidőmódosítást kér: "mivel a tervezet csak reggel lehetett elolvasni, azt kérném, hogy december 27-én 20 óráig lehessen módosítókat benyújtani".

16:33
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

"Lázárral vagy a törvénnyel van bajuk?"

Varga László (KDNP) azt kérdezte az ellenzéki képviselőktől, hogy a tervezettel van problémájuk, vagy azzal, hogy Lázár János fidezses frakcióvezető is szerepel a benyújtók névsorában. "Lázárral vagy a törvénnyel van bajuk?" - kérdezte a képviselő.

16:37
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

"A Hit Gyülekezete miért van a listán?"

Mirkóczki Ádám (Jobbik) szerint ha az egyházak elismeréséhez szükséges a százéves nemzetközi múlt igazolása, akkor értheteltlen, "a Hit Gyülekezete miért van a listán". A képviselő szerint lehet ezt "a Jobbik becsípődésének" nevezni, de "mi tükörbe tudunk nézni". Mirkóczki szerint ugyanis hónapokkal ezelőtt több fideszes képviselő is elképzelhetetlennek tartotta, hogy a Hit Gyülekezete elismert egyház lesz. Rónaszékiné Keresztes Mónika fideszes képviselő egy tévényilatkozatát említette példaként.

16:43
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Amikor Nyakó tejbegrízt csípkedett

Az MSZP-s Nyakó István gyermekkori példáján keresztül érzékeltette, hogy készült az egyházügyi törvény. Nyakó úgy fogalmazott: "amikor ugrifüles voltam, és ettem a tejbegrízt, lecsíptem belőle, hogy figurákat formáljak. Aztán addig csípkedtem, amíg szétbarmoltam az egészet. Na, ez történik most az egyházügyi törvénnyel" - mondta Nyakó István.

16:56
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Damon Hillt keresi Zagyva

Zagyva György Gyula (Jobbik) szerint "egy klasszikus idézettel kell kezdenie felszólalását: hová tűnt Damon Hill, vagyis hol van Lázár János, aki beadta a javaslatot?" Zagyva emlékeztet arra, hogy először Lázár reggel egyedül adta be a javaslatot, majd két tucat képviselőtársa csatlakozott a benyújtókhoz, de "végül Lázár a KDNP-s képviselőkre hagyta a parlamenti vitát." Zagyva szerint "ez már a sokadik megalázása a KDNP-nek".

17:16
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Varga: ne aggódjon a szcientológusokért az MSZP

Varga József fideszes képviselő a felszólalása elején az ellenézki képviselőknek válaszolt, akik Lázár János hiányolták a vitáról. "Megnyugtatok mindenkit, hogy Lázár János jó egészségi állapotnak örvend, és számomra sajnálatos módon még mindig 190 centiméter magas" - mondta az alacsonyabb növésű képviselő. Ezutána a szocialista képviselőkenk címezve azt mondta: "Magyarországi Go Egyház, Magyar Borszorkány Szövetség, Magyarországi Szcientológia Egyház - ha ezekért aggódnak, kérem, ne tegyék".

17:20
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

A kimaradók egyesületek lesznek

Szászfalvi László egyházügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy az az egyház, amelyik nem szerepel a tizennégyes listán egyesületként működhet tovább, és a személyi jövedelemadóból a civileknek felajánlható egy százalékot megkaphatja. Ha május végéig bejegyzik egyházként az egyesületet, a plusz egy százalékot is kérheti.

17:30
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Előrelépésnek tartja Hoppál

Hoppál Péter (Fidesz) szerint nem létezik hibátlan szabályozás, de "tisztességes törvénnyel állunk szemben". Hoppál úgy látja, hogy a ma hatályos törvényhez képest előrelépést fog jelenteni ez a törvény, amely január elsejétől lép hatályba.

17:36
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Következetességet várna a Jobbik

Miközben száz éves múltat kérnek a szervezetektől, egyháznak nyilvánítanak egy húszéves közösséget, ezzel van problémánk - jelentette ki Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő a Hit Gyülekezetére célozva. "Nem a száz évvel van bajunk, hanem azzal, hogy nem következetesek" - mondta a kormánypárti képviselőknek Mirkóczki.

17:39
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

"Meglátjuk, mi történik önökkel a haláluk után"

Meglátjuk, mi történik önökkel a haláluk után, és én sok jóra nem számítanék elnézve a spirituális állapotukat - mondta a fideszes képviselők felé fordulva Zagyva György Gyula (Jobbik).

17:49
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Az MSZP-s levélírásról beszél Varga

Varga József (Fidesz) szerint a szocialistáknak az egyházakkal csak az a céljuk, hogy leveleket írogassanak azoknak a kisebb közösségeknek, akik majd esetleg kimaradnak a szórásból. Szerinte azonban a törvény fontos célja, hogy "kizárja a bizniszegyházakat".

17:52
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

A javaslat három célját ismerteti Harrach

Harrach Péter (KDNP) szerint a javaslat teljesíti a három kitűzött célt, amely szerinte a következő: "biztosítani a vallás szabadságát, kizárni az álegyházakat és nyitva hagyni a bekerülés lehetőségét".

17:59
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Már készül is egy módosító

Zagyva György Gyula (Jobbik) arról érdeklődik, hogy a száz éves nemzetközi múlt kritériumát hogyan fogják megítélni, mert "ennek beláthatatlan következményei lehetnek". Szászfalvi László egyházügyi államtitkár erre annyit mondott, hogy ez a száz éves múlt csak egy a sok feltétel közül, és úgy tudja, készül egy módosító indítvány, amely pontosítja majd ezt a kritériumot.

18:03
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

A benyújtója sem tartja tökéletesnek a tervezetet

Varga László (KDNP) a javaslat egyik előterjesztője zárszóként azt mondta: a javaslat benyújtóit ő képviseli az általános vitában. Szerinte a javaslat az egyház és az állam viszonyát megfelelően rendezi. Szerinte a tervezetbe azért száz éves múlt került be az egyházi elsimerés feltételeként, mert "ez már történelmi távlat". Varga azt mondta: "a törvény nem tökéletes, másként írtam volna, ha magam írom", de azt kívánja, hogy "a törvény a jövő építését szolgálja majd".

18:11
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Módosítók este hétig jöhetnek

A levezető elnök, Lezsák Sándor bejelentette, hogy este 19 óráig van lehetőség a módosító indítványok benyújtására. Az ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy reggel ismerhették meg a szöveget.

18:12
december 22, 2011
Vágólapra másolva!

Holnap húsz törvényről szavaznak

Az egyházügyi törvény általános vitája volt csütörtökön az utolsó napirendi pont, így Lezsák Sándor berekesztette az ülést. A képviselők holnap folytatják a munkát: pénteken húsz törvényjavaslatról döntenek, szavaznak például a jegybanktörvényről, a felsőoktatási tervezetről és a képviselők megválasztásáról szóló törvényjavaslatról. Közvetítésünk ezzel véget ért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!