A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Kedvesen viselkedtek a politikusok - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Lendvai Ildikó a lisztérzékenyekért aggódott, a Jobbik a rendőrterror áldozataiért és az iskolásokért, az LMP pedig a magyar gazdákért. A szocialista Szekeres Imre beteg volt, de gyógyító magyar mézet javasoltak neki. A kétnapos ülésen a Fidesz visszavonja a bírók kényszernyugdíjazásáról szóló tervezetet, elhalasztja a választási eljárásról szóló vitát, és újra megszavaz egy Áder János által visszaküldött javaslatot. Az [origo] tudósítása a parlamenti ülésről.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül57 bejegyzés
12:19
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Módosítják a költségvetést

Kétnapos ülésbe kezd hétfőn a parlament. A képviselők dönthetnek az idei költségvetés módosításáról, amely szerint ötmilliárd forintról tizenötmilliárd forintra növekedne az az idei keretösszeg, amekkora értékben az állam ingyenesen átadhat vagyonelemeket az önkormányzatoknak. Szintén hétfőn szavaznak többek között a Bethlen Gábor Alap 2011-es működéséről és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2011-es költségvetéséről szóló határozatokról, valamint a 2011-es zárszámadásáról. Emellett arról is döntenek, hogy az egészségügyi dolgozók fizetésemelése érdekében emelik a cigaretta, a dohány, az alkoholos italok, illetve az LPG-üzemanyagok adómértékét. Hétfőn szavaznak a képviselők az új postatörvényhez benyújtott módosító indítványokról is, kedden reggel pedig folytatódik az új földtörvény általános vitája.

12:45
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Látássérültek napirend előtt

A Fehér Bot világnapja apropóján kér szót napirend előtti felszólalásában a KDNP-s Bús Balázs és a fideszes Tapolczay Gergely. Egy másik világnap is szóba kerül napirend előtt: az LMP-s Szabó Tímea a szegénység elleni küzdelem világnapjáról beszél, az MSZP-s Tóbiás József pedig "Reménytelenség, bizonytalanság" címmel szólal fel.

13:20
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Vadai és a turul

A jobbikos Z. Kárpát Dániel interpellációjának címe: "Ki állítja meg a sofőr nélküli buldózert? Avagy kaphatnak-e moratóriumot, átmeneti mentességet a hitelkárosultak?" Szél Bernadett azt kérdezi Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől, hogy miért rúgnak bele ismét a legnehezebb helyzetben lévőkbe, a független Vadai Ágnes pedig azt szeretné megtudni Orbán Viktortól, hogy a turul-e a magyarok jelképe.

14:34
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Lendvai a lisztérzékenyekkel van

Az ellenzéki képviselők ismét a csúcsminisztert támadják kérdéseikkel. Miért nem foglalkozik senki a lisztérzékenyekkel - faggatja az MSZP-s Lendvai Ildikó az emberi erőforrások miniszterét. Karácsony Gergely szintén Balog Zoltántól szeretne választ kapni arra, hogy mikor lesz végre megoldás az alapítványi iskolák ügyében. A kereszténydemokrata Bús Balázshoz hasonlóan az MSZP-s Tóth Csabát is érdekli a látássérült emberek sorsa, azt kérdezi Balog Zoltántól, hogy mit tesz a kormány a látássérült emberek társadalmi integrációjáért.

15:12
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az ülés

A napirend előtti felszólalásokkal kezdődik a hétfői ülés. Soltész Miklós államtitkár a látássérültek segítésének fontosságáról beszél. "Aki ismeri a siketvakok életét, tudja, hogy miért fontos ez" - mondja.

15:16
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Segítik a vakokat

Soltész a parlamenti és kormányzati munkában részt vevő, valamilyen fogyatékossággal élőket méltatja. Szerinte ők nagyon jó példát tudnak mutatni az egészséges embereknek is. A kormány több programot is indított a vakok- és gyengénlátók segítésére, az államtitkár most ezeket olvassa fel. Ezek között van egyebek mellett a vakok rehabilitációját szolgáló 1,3 milliárd forintos keretösszeg is.

15:18
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Leszakad a plafon

Október 17-én lesz a szegénység elleni küzdelem világnapja: ennek apropóján beszél az LMP-s Szabó Tímea. Ma Magyarországon a társadalom egyharmada van kitéve az elszegényedésnek. "Már régen eltűnt a szegénység etnikai volta" - mondta a szürke ruhában beszélő ellenzéki politikus. "A kórházakban a betegekre rászakad a mennyezet" - sorolja a gondokat Szabó, aki szerint a kormány nem tesz lépéseket a drámai folyamatok megállítására.

15:22
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Sok a baj

Szabónak mindenre van ötlete: hosszasan sorolja, hogy mit hogyan kellene csinálni a helyzet javulása érdekében. A Szabó mögött ülő Ertsey Katalin kétségbeesett arccal hallgatja képviselőtársát.

15:27
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Modortalan Szabó Tímea

Ismét Soltész Miklós válaszol az ellenzéki vádaskodásra. Azt mondja, örül, hogy az MSZP is megtapsolta Szabó szavait, hiszen az előző kormányok is ludasak a most kialakult helyzetben. A szocialisták megszüntették a gyest - mondja Soltész. A teremben zúgolódó hangokat lehet hallani, ez azonban az államtitkárt nem zavarja, csak mondja emelt hangon, hogy milyen intézkedésekkel segítette a kormány a szegényeket. "Köszönöm a liberális pártnak a viselkedését" - fejezi be Soltész, bár nem igazán értjük, hogy mire gondolt. Szabó ezután odamegy Soltészhoz. "Ha az LMP-s képviselők befejezték a színielőadást, akkor mehetünk tovább" - mondja szigorúan Kövér László. A házelnök modortalannak titulálja Szabót.

15:31
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Modern kori rabszolgák

Reménytelenségről és bizonytalanságról beszél napirend előtt az MSZP-s Tóbiás József. Az ellenzéki politikus az unortodox gazdaságpolitikát ostorozza emelt hangon. "A modern kor rabszolgáit állították elő a törvénykezéssel" - mondja Tóbiás. Szavait hallva egyetértően bólogat a mögötte ülő Lamperth Mónika. Tóbiás szerinte hetente hoz a kormány új adótörvényeket, ezzel kiszámíthatatlanná teszik a dolgokat a gazdaság szereplői számára. Az elmúlt két év bizonytalansága társadalmi reménytelenséget okozott - teszi hozzá.

15:34
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Fizetjük az önök adósságát

A kormány nevében Cséfalvay Zoltán válaszol. Az államtitkár reménységre okot adó dolgokat sorol: egyrészt eltakarították a romok nagy részét, amit a szocialisták hagytak itt. "Először sikerül ebben az országban 3 százalék alatt tartani az államháztartási hiányt. Önöknek ez egyszer sem sikerült" - mondja Cséfalvay. A szocialisták hangoskodnak, hallhatóan nem értenek egyet a hallottakkal. "Tehermegosztással kezeljük a válságot, fizetjük az önök adósságát, ha úgy tetszik."

15:36
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Vona néz és olvas

A foglalkoztatás növekszik Magyarországon. Minden statisztika ezt mutatja - nyugtatja a kétkedőket Cséfalvay. A családoknál közel 170 milliárd forint marad - ez reményt ad a családoknak. Az államtitkár mögött ülő Vona Gábor mereven bámul maga elé, próbáljuk kitalálni, hogy mi járhat a fejében, de nem egyszerű a feladat. A Jobbik elnöke most már egy fehér könyvet olvasgat.

15:38
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Wittner behajol - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:42
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

A Jobbik megint ki akar lépni

Balczó Zoltán az új földtörvényről és a földbérletekről beszél napirend előtt. Izrael is szóba kerül. A jobbikos politikus emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor évekkel ezelőtt azt ígérte, hogy vége lesz az osztrák virtcsaftnak, ehhez képest szerinte a fél Dunántúl külföldiek kezében van. Balczó szóba hozzá Magyarország EU-s csatlakozási szerződését is: mi elfogadtuk a politikai alávetést, amit például Málta elutasított. A Jobbik szerint az egyetlen megoldás a csatlakozási szerződés módosítása, ha ez sem megy, akkor jön az unióból való kilépés.

15:46
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Balczó előbb olvasson

Budai Gyula szokásához hűen ismét lila ingbe öltözött. A vidékfejlesztési államtitkár szerint kicsit idő előtti volt Balczó felszólalása, tekintve, hogy a földtörvényről szóló vita csak kedden kezdődik. Budai szerint a kormány elég sok mindent tett a magyar föld érdekében, ezeket pontról pontra fel is sorolja - mi eltekintenénk ennek jegyzetelésétől. Az államtitkár azzal vádolja Balczót, hogy nem olvasta végig kellően figyelmesen az új földtörvény tervezetét. Ha megtette volna, tudná, hogy a családi birtokokat védi a kormány.

15:52
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Közeleg az igazság pillanata

Rogán Antal is szót kért. Az előző kormányok által felhalmozott óriási méretű államadósságról beszél. Nyilván a beszéd abba az irányba halad majd, hogy az Orbán-kormány mennyit javított a mutatón. A Fidesz frakcióvezetője mindenkit emlékeztet arra, hogy milyen drasztikus megoldásokkal akarta a válságot kezelni a Bajnai-kormány. "Jövőre négy százalékkal csökken a középosztály adóterhe" - mondja Rogán, aki szerint közeledik az igazság pillanata. A baloldali ellenzék szerinte brutálisan meg akarja emelni az adóterheket, csökkenteni akarják a gyerekek utáni adókedvezményeket.

15:55
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Eredendő bűn

Rogán felvetéseire Cséfalvay Zoltán válaszol. Aki nem marad le az előtte felszólaló mögött: egyenesen eredendő bűnnek nevezi, amit az előző kormányok műveltek.

16:08
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Varga földszintes

Varga Mihály tárca nélküli miniszter válaszol. "Önnek bizonyára szokatlan az, hogy egy kormány tájékoztatni kívánja az embereket" - kezdi Varga. "Önök még mindig azon a pályán vannak, amin a 2008-as IMF-megállapodás idején." Varga ezután tételesen felsorolja, hogy mennyi pénztől estek el a családok az előző kormány miatt. Lukács fészkelődik a székében, nem tetszik neki, amit hall. Varga külföldi szakértőket idéz, akik szerinte jobban látják a magyar helyzetet, mint az itt élő ellenzéki politikus. A tárca nélküli miniszter nem állja meg, hogy szóba ne hozza az őszödi beszédet. Lukács szerint Varga régen volt ennyire földszintes, nem adott választ arra, hogy miért költöttek ennyit erre a hülyeségre. A választ nem fogadja el.

16:13
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Rosszak voltak, de legalább drágák

Következnek az interpellációk. A sort az MSZP-s Lukács Zoltán nyitja, aki szerint a kormány reklámszabadságharcot űz. Az ellenzéki képviselő az országos napilapokban megjelent IMF-kampányra gondol. Lukács szerint nonszensz, hogy erre képesek voltak 200 millió forintot elkölteni. "Ezek a hirdetések nagyon rosszak voltak, de legalább drágák." Lukács ezután egy saját plakátot tart a magasba, amin a kormány IMF hirdetéseit figurázza ki.

16:14
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Miért? Miért?

Ki állítja meg a sofőr nélküli buldózert? - kérdezi Z. Kárpát Dániel. A jobbikos politikus azokért a nyomorgókért aggódik, akik nem tudják fizetni lassan már a fűtést sem. Az ellenzéki képviselő azt kéri, ne beszéljen a kormány arról, hogy majd Ócsán kapnak menedéket a hitelkárosultak, ne beszéljenek eszközkezelőről és árfolyamgátról, mert egyik sem javít érdemben az érintetteken. "A széles tömegeknek miért nem segít a kormány"? - kérdezi Z. Kárpát.

16:19
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Ez nagyon gyenge volt

Rétvári Bence szerint a Jobbik nem lát túl az orra hegyén, és nem keres hosszú távú megoldásokat. Az előző kormányok idején 90 százalékkal emelkedett a villany ára, ehhez képest a mostani áremelkedések mind törtszámok. "A lakáshitelek terén sem volt tétlen ez a kormány" - védi a mundér becsületét Rétvári. "A buldózerek nem az ócsai lakóparkban fognak elindulni" - fejezi be az államtitkár. Z. Kárpát szerint ez nagyon gyenge volt, az előre megírt szövegeket mantrázta Rétvári, ahelyett, hogy a feltett kérdésekre válaszolt volna.

16:20
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Készülődés - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:22
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Kismamákra céloznak

Miért rúgnak bele ismét a legnehezebb helyzetben lévőkbe - interpellálja az emberi erőforrások miniszterét az LMP-s Szél Bernadett. "Pontosan kikre céloznak? A beteg emberekre vagy a kismamákra"? - kérdezi.

16:26
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Dolgozzanak segély helyett

Ön szerint normális az, ha valaki évtizedeken keresztül segélyekből él? - kérdezi az LMP-s képviselőtől Halász János államtitkár. "Önök, LMP-sek már megint a tévedéseikből csinálnak ügyet" - mondja Halász, aki szerint a nemzeti konzultáció világosan megmutatta, hogy az emberek 90 százaléka nem ért egyet a zöldpárti programokkal. A szegénységből való kiemelkedés elsődleges eszköze a munka kell, hogy legyen, nem pedig a szociális segélyezés. 2013-ban 300 ezer álláskeresőt von be a kormány a közfoglalkoztatásba - vázolja a reményteli jövőt Halász.

16:28
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Halász csak somolyog

Önök az asztalfiókból előrángatott ötleteikkel recesszióba döntötték az országot - reagál magából kikelve Széll. Halász megértően somolyog, nem lépi át az ingerküszöbét, amit hall. A házelnök nagyobb türelmet kér a képviselőktől. Az államtitkár válaszát Széll nem, a képviselők viszont elfogadták.

16:30
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Önreklám

A fideszes Balla Mihály álinterpellációban méltatja a kormány munkahelyvédelmi akciótervét. A részleteket nem írjuk le.

16:39
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Nem kapták meg a pénzüket

Nem megy-e a betegellátás rovására az elmaradt béremelés a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban? - kérdezi Sós Tamás. Az MSZP-s képviselő szerint sok kórházban még nem kapták meg a visszamenőleges béremelést, ez pedig diszkriminatív. A gyöngyösi kórházban is így jártak, próbálták megszerezni az elmaradt pénzüket, eddig azonban nem jártak sikerrel. "Mikor kapják meg a pénzüket?" - egyenes kérdés az ellenzéki politikustól.

16:42
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Ők bezzeg rendbe teszik

Halász János államtitkár kezdi a PR-szöveget arról, hogy ki mekkora béremelést kapott eddig, majd jön az elmaradhatatlan fordulat: a szocialisták 2003 óta nem emeltek az egészségügyben bért. "Az önök rendszere átláthatatlan és pazarló volt" - mondja Halász, aki az egri kórház esetét is előrántja a zsákból. A béremelés csak az első lépése volt az egészségügy rendbetételének - nyugatat meg mindenkit az államtitkár.

16:44
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

A többség hisz Halásznak

Sósnak nem tetszik a válasz: szerinte ugyanúgy kicsúszik a kormány keze alól az egészségügy irányítása, mint az ország irányítása. Ő nem fogadja el a választ, a parlament azonban igen.

16:48
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Második világháborús állapotok

A csőkakői eseményeket idézi meg interpellációjában a jobbikos Rubi Gergely. A műveleti területté nyilvánítás a képviselő szerint a településen élő idősebb embereknek második világháborús emlékeket juttatott eszükbe. "Indokolatlanul korlátozták az állampolgárok szabad mozgását" - mondja Rubi, aki arra kíváncsi, hogy indult-e belső ellenőrzés az ügyben.

16:50
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Lassan mondom

Kontrát Károly szerint csak a rendőrség közbelépésének köszönhető, hogy nem történt bűncselekmény Csókakőn - szavait nevetés kíséri a teremben. A belügyminiszteri államtitkár a papírjából azt olvassa fel: Csókakőn nem került sor műveleti területté nyilvánításra. "Lassan mondom, hogy megértse" - mondja Kontrát.

16:55
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Sátáni baloldal

A turulról beszél a független Vadai Ágnes, akinek nem tetszett Orbán Viktor egy közelmúltbeli megnyilvánulása a jelképről. Vadait félbe kell szakítania a házelnöknek, mert annyira hangosan kiabálnak, hogy a szavát sem lehet hallani. Vadai Szálasiról, vérrög valóságról, nácizmusról és a sátáni baloldal kitaszításáról beszél. "Jól értettük, hogy ön valóban birkának tekinti a választópolgárokat?" - kérdezi a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja.

16:58
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

A turul marad

A megszólított Orbán Viktor helyett Navracsics Tibor válaszol, aki szerint Vadai hétről hétre álbalhékat kreál. A miniszter bízik benne, hogy eljön egyszer az az idő, mikor az MSZP és a Demokratikus Koalíció végre elfogadja a nemzeti jelképeket. "A turul része a magyar történelemnek" - mondja Navracsics. Vadai valamit bőszen jegyzetel.

16:59
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

MSZP-s performance - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:01
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Taps jár Navracsicsnak

Vadai nem fogadta el a miniszteri választ, az országgyűlés viszont igen. Ez utóbbit tapssal értékelik a képviselők. Vége az interpellációknak, jönnek az azonnali kérdések.

17:07
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Gőgös mutogat

Gőgös Zoltán nem tud elszakadni a földbérletpályázatok témakörétől. Minden héten erről kérdezi a vidékfejlesztési minisztert. Az MSZP-s politikus egy fekete-fehér lapra fénymásolt fotót mutogat, amit nem valószínű, hogy a terem másik felében ülő Fazekas Sándor láthatna. Mondjuk, nem is néz fel a papírjaiból, úgyhogy nehéz is lenne. Csákvár, Rákóczi út 38. - erről a házról van szó.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Gőgös Zoltán és a csákvári ház

17:08
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Dicséretes buzgalom

Fazekas Sándor dicséretesnek tartja azt a buzgalmat, amivel Gőgös a földbérletek sorsát nyomon tudja követni, főleg azok után, hogy mikor államtitkár volt, szinte senki nem tudott földhöz jutni.

17:17
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

1100 éves hagyománynak vet véget a kormány

A jobbikos Varga Géza a földforgalmi törvény tervezetét támadja, mert szerinte az egyenesen legalizálja a zsebszerződéseket, és elősegíti a külföldiek földszerzését. Fazekas Sándor miniszter szerint el kellene olvasni a törvényt, amelynek a vitája holnap kezdődik. A tervezet "1100 év óta először" kifejezetten rögzíti, hogy a magyar földműves lesz az, aki földet elsősorban vásárolhat.

17:19
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Jönnek a lapító külföldiek

A zsebszerződéssel a zsebükben lapító külföldiek már alig várják, hogy földet is vásárolhassanak, amit eddig csak bitorolhattak - válaszolja a jobbikos képviselő a miniszternek. "Ez nem az a földtörvény, amit ígértek" - teszi hozzá. Fazekas Sándor szerint viszont a magyar földet megvédi majd az új földtörvény.

17:22
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Hiába várták Orbánt

Már a harmadik képviselő marad hoppon, miután Orbán Viktorhoz szeretne kérdést intézni, de mivel Orbán nincs a teremben, helyette legfeljebb miniszterei válaszolhatnak. Magába kellett fojtania a kérdését emiatt Schiffer András LMP-s képviselőnek és egy jobbikos kollégájának is.

 

17:23
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Segít a biobrikett

Biobrikett előállítása lehetne az egyik megoldás, amellyel a következő télen a szegény családok elkerülhetnék a fagyoskodást: a rezsiköltségek drágulásáról kérdezi Vágó Gábor Navracsics Tibor minisztert, aki szerint a kormány mindent megpróbál megtenni a háztartások rezsiterheinek a csökkentése érdekében. A régóta görgetett hátralékokhoz is próbál támogatást nyújtani a kormány, tette hozzá Navracsics.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:28
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Navracsics örül a barátság jövőjének

Energiahatékonysági beruházások ha lennének, akkor magától kevesebb lenne a rezsiszámla, és nem kellene a szolgáltatókat szabályozgatni - mondta erre Vágó, aki szerint "kezelni kellene azt a helyzetet, hogy mindenki tűzifáért menjen lopni". Ha azért a fáért meg lehetne dolgozni, az sokakon segítene szerinte. Egyébként pedig érdeminek találta Navracsics válaszát, mondta. Ezek szerint a barátságunknak van jövője - örült meg ennek Navracsics, majd megígérte, hogy az ötleteket szívesen továbbítja az illetékeseknek.

17:34
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Alákérdeztek az államtitkárnak

A távfűtéses panellakásokban lakóknak védelmet kell nyújtani - a rezsiköltségekkel kapcsolatban kérdezte saját államtitkárát Sebestyén László fideszes képviselő. Fónagy János örömmel megosztotta vele annak a friss kormányrendeletnek a részleteit, amelynek célja, hogy igazságosabbá tegye, hogy egy-egy panellakás lakói egymáshoz képest mennyit fizetnek. A képviselő köszönte a segítő választ.

17:37
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Vadai Ágnes pajkosan mosolyog - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:41
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Lila blúzhoz illő zöld táskát választott Osztojkán - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Osztojkán Ágnes (LMP) fekete blézert vett a színes inghez és táskához

17:47
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Leszánalmasozta az államtitkárt Volner

Ritkán hallani annyira szánalmas indoklást, hogy azért kell elvenni 400 milliárdot a megnyomorított magyaroktól, hogy karcsúbb lehessen az állam - intézte el Volner János (Jobbik) Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszát, amelyben a kormány megszorító csomagjának céljait magyarázta, amiket nem is tart megszorításnak.

17:54
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Új zsellérek születnek Szabó Rebeka szerint

Kézzelfogható a zselléresedés, leszakad a vidék társadalma, közben a kormány csak látszatpolitizálást folytat, és az új földesurakat támogatja a helyi gazdák helyett. A tömegeket a szociális megszorításokkal cselédsorba kényszerítik - sorolja a kormánnyal szembeni Vádjait Szabó Rebeka (LMP). A felszólalását papírból olvasta, ezért Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azzal vág vissza, hogy megköszöni, hogy ilyen szépen felolvasta, "amit a kezébe adtak". Szerinte ezzel szemben szó sincs arról, hogy a nagyok vinnék el a földet a helyi gazdálkodók elől. Igenis a helyi gazdák a földhaszonbérleti szerződések nyertesei - jelenti ki. Kikérte magának az oligarcházást is.

17:55
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Szekeres Imre influenzás

Szekeres Imre (MSZP) erőlködve beszél a felszólalásában, mert - mint mondja - influenzás. A teremben többen pisszegni kezdenek, hogy mindenki maradjon csendben, amíg beszél, hogy lehessen hallani. Szekeres egy pohár vizet is kap az előzékeny teremszolgától. Köhécsel is, miközben a 2013-as évért és a költségvetéséért aggódik.

17:58
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

A magyar méz jót tesz a toroknak

Hazai termelőtől hazai mézet javasolt Cséfalvay Zoltán államtitkár a beteg Szekeresnek.

18:02
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőrterror az utolsó kérdés

Az utolsó azonnali kérdést a legfőbb ügyészhez intézi Gaudi-Nagy Tamás, aki arra kíváncsi, hogy mikor lesz már feljelentés vagy vádemelés a 2006-os "rendőrterror" ügyében. Az akkori rendőri vezetők és Gyurcsány Ferenc ellen kellene vádat emelni szerinte mindazért, ami a tüntetések és tömegoszlatások során történt. Polt Péter legfőbb ügyész szerint jelenleg három eljárás van folyamatban 13 gyanúsított ellen, a vádlottak között rendőri vezetők - ezredesek, alezredesek - is vannak. Nem könnyűek az ügyek, sem a minősítésük - teszi hozzá. A nyomozás határideje november 12-én jár le, utána vádat is lehet emelni.

18:09
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Holnap is meggyanúsítanak valakit

Gaudit nem nyugtatja meg a válasz, hiába ígéri meg Polt, hogy holnap is meggyanúsítanak valakit az ügyben.

18:10
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

A lisztérzékenyeket félti Lendvai

Most már kérdések következnek, az első Lendvai Ildikó (MSZP), aki a lisztérzékenyek gondjaira szeretne megoldást találni. A gluténmentes diéta manapság annyira drága, hogy megnehezíti a betegek életét, akiknek az életük végéig ilyen diétát kell tartaniuk. Lendvai kedvesen kérdezett, Halász János államtitkár is kedvesen válaszolt, megköszönte például a probléma felvetését.

18:15
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Szél Bernadett felszólal - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Szél Bernadett, az LMP képviselője a parlamentben

18:25
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Klebelsberg Kunó kúriájáért aggódik a fideszes

Láng Zsolt fideszes képviselőt a pesthidegkúti Klebelsberg-kúria megmentése érdekli, ezért kérdést tesz fel róla az emberi erőforrások miniszterének. A kastély rogyadozik, a parkja gondozatlan, pedig a kormány korábban megígérte, hogy segít rendbe hozatni. Halász János válasza szerint a Magyarság Házának létrehozásáról már 2010-ben döntést hozott a kormány, és a Bethlen Gábor Alapkezelőt bízta meg a feladattal. Ezt 2014-re kulturális központtá akarják fejleszteni. A most még elhanyagolt kastélyból lesz a Magyarság Háza.

18:33
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Nincs ingyentankönyv

Dúró Dóra szerint nincs ingyentankönyv, az iskolák gyakran a tankönyvek árát vagy annak egy részét annak ellenére kifizettetik, hogy elvileg ingyenesen járnának az arra jogosultaknak. A jobbikos politikus szerint erre nincs jogalapjuk az iskoláknak. Halász János szerint sem engedhető meg az intézmények ilyen viselkedése, de a helyzetre az jelent majd megoldást, hogy hamarosan az állam veszi át az iskolák fenntartását, így közvetlenül ellenőrizheti saját szabályainak az érvényesülését.

18:39
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Rogán Antal leszögez valamit - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

18:42
október 15, 2012
Vágólapra másolva!

Húsz perc szünet

17 óráig szünet lesz a parlamentben, utána folytatódik az ülés. Közvetítésünket ezzel befejezzük, a meghozott fontosabb döntésekről viszont tudósítunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!