Orbán Viktor maga a válság

Események

Parlament, országgyűlés, plenáris, őszi ülésszak első ülése, ülésterem
Vágólapra másolva!
Ismét kétnapos ülésbe kezd hétfőn a parlament: rögtön hétfőn az alaptörvénybe vésik a választási regisztrációt. Az ellenzéki képviselők a megszorítások miatt lázonganak napirend előtt, a jobbikos képviselők a vidékfejlesztési minisztert vegzálják az állatkínzás miatt. Az MSZP-s Józsa István szerint orbáni csoda nem létezik, Orbán Viktor maga a válság. Rogán újjáéledő Gyurcsány-Bajnai szövetséget vizionál. Talabér Márta flamingónak öltött, az MSZP páholyában pedig a táncos Karsai Zita üldögélt. Az [origo] percről percre tudósítása.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül59 bejegyzés
12:23
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Újra a regisztráció a téma

Hétfőn a képviselők az alaptörvény második módosításáról döntenek, amely a választási regisztrációt írja elő kötelezően. A fideszes Lázár János indítványában az szerepel, hogy a határon túliak levélben vagy elektronikus úton, a magyarországi lakóhellyel rendelkezők viszont csak személyesen vagy elektronikus úton regisztrálhatnak. Elképzelhető azonban, hogy hiába szavazzák meg a képviselők az alkotmánymódosítást, végül mindenki regisztrálhat majd levélben. Az [origo] információja szerint ugyanis az Európai Bizottság, fideszes politikusok, sőt Áder János államfő is kifogásolta ezt a korlátozást, és Rogán Antal frakcióvezető is beszélt arról, hogy a részleteket szabályozó eljárási törvényben kiterjeszthetik a levélben regisztrálás lehetőségét mindenkire.

12:50
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Posta és föld

Az e heti kétnapos ülésen az alaptörvény módosítása mellett a képviselők elfogadhatják a kormány postai szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatát is, amelyre a jövő évi piacnyitás miatt van szükség. Akkor ugyanis már nemcsak az állam végezhet postai szolgáltatásokat, hanem magáncég is. A képviselők ezután az esti órákban tárgyalják egyebek mellett a földgázellátásról és a nemzeti vagyonról szóló kormánypárti törvénymódosító javaslatot. Kedden az új adószabályok után az új földtörvényről is folytatódik a vita, érdemes lesz nézni, hogy a földbérletpályázatokat egyre erőteljesebben bíráló, még mindig fideszes Ángyán József milyen módosítókat nyújt be a javaslathoz.

13:10
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

A megszorításokon lovagolnak

A napirend előtti felszólalásokat a jobbikos Volner János nyitja, aki azt firtatja, hogy ki a felelős Magyarország 22 éve tartó szegényedéséért és leépüléséért. A megszorítások két ellenzéki képviselőnek is megragadták a fantáziáját: erről beszél az LMP-s Jávor Benedek és az MSZP-s Józsa István is.

13:32
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Államosított gyermekotthonok

"Csak csendben, csak halkan, hogy senki meg ne hallja - összevonás Fidesz módra " - címmel interpellálja a nemzetgazdasági minisztert két MSZP-s képviselő. A jobbikos képviselők Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterre vetettek szemet: egyikük arra kíváncsi, hogy "Mi történik Kabán az állami földpályázat ügyében?", de arra is választ várnak, hogy mikor szab gátat a törvény ereje az állatkínzásoknak. Az MSZP-s Gúr Nándor az emberi erőforrások miniszterétől vár választ arra a kínzó kérdésre, hogy már a gyermekotthonokat is államosítják-e.

13:40
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Rejtélyes kérdések

Az azonnali kérdéseket Harangozó Tamás nyitja: az MSZP-s képviselő rejtélyes "A szabadságról" címmel kérdezi Orbán Viktort. Hasonlóan misztikus címet adott kérdésének képviselőtársa, Tóbiás József, aki valamilyen jelekről faggatja Orbánt. Szintén a miniszterelnököt kérdezi a jobbikos Szávay István és az LMP-s Schiffer András is. Utóbbi arra kíváncsi, hogy a kormányfő szokta-e keverni a történelmi fogalmakat.

13:56
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Megdöntik az önkormányzatiságot

"Mi lesz veled magyar húsipar?" - kérdezi a nemzetgazdasági minisztert Lenhardt Balázs jobbikos képviselő. Az MSZP-s Nemény András Pintér Sándortól szeretne választ kapni arra a kínzó kérdésre, hogy a kormány megdönti-e az önkormányzatiságot is. Képviselőtársa, Tóth József az emberi erőforrások miniszterétől kérdezi, hogyan változik a pedagógusok munkajogi helyzete 2013-ban.

14:05
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Nagy a zaj

Lassan elkezdődik az ülés, a képviselők most foglalják el a helyüket, nagy a hangzavar a teremben. Megérkezik a házelnöki székbe Kövér László is. A képviselők még telefonálnak vagy egymással társalognak.

14:08
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Az elhunytra emlékeznek

Az októberben elhunyt Lukács Mihály képviselő előtt rója le tiszteletét Kövér. A cigányság társadalmi integrációját segítő politikus emléke előtt néma felállással adóznak a képviselők.

14:11
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Nyomor és lecsúszás

A jobbikos Volner János indítja a napirend előtti felszólalásokat. Három főbb politikai erőcsoport alakult ki az elmúlt időszakban: a Fidesz, a baloldal és a Jobbik - mondja Volner. Az Orbán-kormány nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - tér át egy éles váltással a kormány ostorozására az ellenzéki képviselő. A Fidesz politikájába kódolva van a nyomor és a lecsúszás - mondja Volner, aki a baloldali tömbről is ejt azért néhány szót: Bajnai Gordont előhúzták a kalapból, mint valami új szereplőt, pedig nagyon sok minden szárad a lelkén.

14:12
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Amerikaiak pénzelik Bajnait

Volner csak sorolja: egy álcivil kezdeményezés formájában tér vissza Bajnai, akinek kampányát ráadásul egy amerikai szervezet pénzeli. A képviselőnek az LMP-ről is meg van a véleménye: nemes egyszerűséggel törpepártnak titulálja a pártot, de előkerül Richard Field neve is, aki a gyöngyöspatai eseményeket kihasználva próbálta rossz színben feltüntetni Magyarországot. De van megoldás: a Jobbik.

14:17
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Cséfalvay könyvet ajánl

A kemény szavakra Cséfalvay Zoltán válaszol. Az államtitkár szerint politikai programbeszédet hallhattunk az elmúlt percekben Volner szájából. Cséfalvay egy hirtelen fordulattal már az IMF-hitelnél tart, amit nagyon rossz feltételekkel vett fel az előző kormány. Szóba kerül a vagyonadó, a gyermekkedvezmények megvédése, nincsenek megszorítások - mondja az államtitkár, azonban Volnert láthatóan nem hozzák lázba a szavai. Az ország felzárkózási folyamata 2002-ben megbicsaklott - mondja Cséfalvay, aki egy angol nyelvű szakirodalmat is ajánl a jobbikos politikusnak.

14:21
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Mi jöhet még?

Mi lenne a megszorítás, ha ez nem az? - kérdezi napirend előtt az MSZP-s Józsa István. A képviselő betekintést kíván adni abba, hogy mit jelent a mindennapokra nézve a kormány gazdaságpolitikája. Amit eddig megszorított az Orbán-kormány az két Bokros-csomaggal ér fel - mondja Józsa, aki szerint egyértelműen csak a lecsúszás tapasztalható. Szóba kerül a Matolcsy-csomag is, a képviselő teátrálisan azt kérdezi: mi jöhet még?

14:22
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Pálffy és Semjén összehúz - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:24
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Orbáni csoda nincs

A különadók csak látszólag sújtják a különadózókat: valójában azt is az emberek fogják megfizetni. De nincs ez másként a sárgacsekk-adó és a cafeteria adóztatásával sem. Józsa nem hagyja ki a pedagógusok életpályájának ütőkártyáját sem. A forint zuhanni fog, nincs orbáni csoda, a válságkezelés kudarcot vallott. Orbán Viktor maga a válság - fejezi be felszólalását az ellenzéki politikus.

14:29
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Minden rendben

Ismét Cséfalvay kapta meg a lehetőséget, hogy védje a mundér becsületét: szerinte az MSZP-féle adórendszerrel nincs élő ember, aki haszonnal járna. A GDP-arányos adósság csökkent, ellentétben az előző kormányok idején mértekkel - büszkélkedik az államtitkár. De tovább is megy: kisebb az állami újraelosztás, kevesebb járulék terheli az embereket.

14:32
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Az erőseket jutalmazzák

Jávor  Benedek is a megszorításokkal foglalkozik napirend előtt. Az LMP-s képviselő szerint a költségvetés több ponton megbukott: számos tervezett bevételnek nincs realitása, a kiadási oldalon meg megy a pazarlás. "A gyengék terheit növelik, az erőseket jutalmazzák" - jellemzi summásan a helyzetet Jávor. A politikus felsorolja a szerinte vitatott pontokat: banki különadó, csekkadó, csökken az iparűzési adóból levonható költséghányad, a megemelkedett adónak hála nem kapnak majd a dolgozók Erzsébet-utalványt.

14:34
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Érdeklődés hiányában - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:38
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Trendfordító lépések

Triplázik Cséfalvay: szerinte vicces, hogy olyan valaki aggódik a lakosokért, akinek a pártja 16-ról 25 százalékra emelné a személyijövedelem-adót. Az államtitkár klasszikus szocialista pátyolgatásnak titulálja az LMP gazdasági programját. "Értem én, hogy önök ilyen ökopártként próbálnak fellépni" - vág oda egyet Jávornak és társainak. A magyar gazdaságban megtörténtek a fontos trendfordulók, amik lehetővé teszik, hogy a következő években tovább menjünk az adósságcsökkentő pályán.

14:43
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Boldog nyaralók

A KDNP-s Földi László beszél egy sikeres kormányzati programról: el is áruljuk, hogy ez az Erzsébet-program. A kormánypárti képviselő szerint a magyar költségvetést nem terhelik a programhoz kapcsolódó nemes célok. Eddig több mint százezer rászorulónak segítettek. A négygyerekes apaként funkcionáló Földi pontosan tudja, milyen nagy segítséget jelentenek a legapróbb dolgok is. A politikus boldog nyaraló gyerekekről mesél, kimagasló sikerű vakációk voltak idén nyáron.

14:48
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Szuper táborok

Rétvári Bence bedarált Erzsébet-utalványokból készült briketteket mutat képviselőtársainak. Állítólag ezzel is segíteni fognak valahogy a rászorulóknak, talán tüzelőanyag lesz belőlük. 16 ezren nyújtottak be ismét táborozási re kérelmet a jövő évre - ők jövőre állami üdülőkben tölthetnek majd négy-öt napot - közli a jó híreket az államtitkár. Meghatározó élményekben lesz részük, szellemileg is fejlődhetnek majd a gyerekek.

14:52
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsány-Bajnai szövetség

Utolsóként Rogán Antal beszél. A Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki programversenyről akar beszélni. Rogán egyenesen odáig merészkedik, hogy Barack Obamától idéz, a baloldali ellenzékiek a bankokat védik, el akarnak venni a családoktól. "Jól megadóztatnák a magyar családokat, a magyar embereket" - mondja Rogán, aki szerint ebben semmi meglepő nincs, hisz ezt csinálták 2010 előtt is. Október 23-án újjáalakult a Gyurcsány-Bajnai szövetség - mondja a Belváros polgármestere, aki elkezdi sorolni, mi minden csúnya és rossz dolgot tettek az előző kormányok.

14:55
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Schiffer és Salamon - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:10
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Civil szervezetek mutyizása a téma

Az MSZP-s Varga Zoltán az emberi erőforrások miniszteréhez nyújtott be interpellációt. Egy még a KIM által civil szervezeteknek kiírt pályázat eredményét bírálta, mivel szerinte olyan szervezetek nyertek, amelyek a mai napig nem tudták teljesíteni a vállalásaikat. A képviselő szerint szakmai helyett politikai döntés született a civil információs centrumok létrehozására kiírt pályázat elbírálásánál, ezért azt szeretné tudni, hogy mely civil szervezetek vettek részt a pályázatok elbírálásban, és miért nem lehet megismerni a pályázatokat. Halász János államtitkár csodálkozott azon, hogy a szocialista képviselő mutyizásról beszél, és arra emlékeztetett, hogy a kormány a nemzeti együttműködés rendszerében létrehozta az első civiltörvényt. Egyben visszautasította azt a vádat, hogy nem szakmai döntés születetett. Varga Zoltán a választ nem fogadta el, a parlament viszont elfogadta.

15:20
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

A Jobbik a halálbüntetésről

A jobbikos Apáti István a Cozma-gyilkosság példájával illusztrálja a halálbüntetés visszahozásának a szükségességet. Emlékeztet arra, hogy megnövekedett a 18 és 20 év körüli gyilkosok száma, ezért indokoltnak tartja, hogy a 18. évüket betöltött elkövetőkre is kiszabható legyen a tényleges életfogytig tartó büntetés. Rétvári Bence államtitkár szerint nem jogalkotási hibáról van szó, a legszigorúbb büntetéseket a fiatal felnőttek esetében 1877 óta nem alkalmazzák. Hangsúlyozta, hogy az új Btk. is szigorúan kíván fellépni az elkövetők ellen. Szerinte a felderítési hatékonyságnak sokkal erősebb az elrettentő ereje. Példaként a Facebookon leleplezett mobiltolvajt hozta fel. Apáti szerint szánalmas és nevetséges volt az államtitkár válasza, a parlament viszont elfogadta.

15:30
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Ki vigyáz a rezidensekre?

Szakorvosjelöltek hogyan ügyelhetnek felügyelet nélkül? Erre a kérdésre várt választ Szilágyi László LMP-s képviselő az emberi erőforrások miniszterétől. Az ügyeletet ellátó szakorvosjelöltek legtöbbször csak telefonos segítségre számíthatnak, az egyetemi oktatás pedig nem készíti fel őket a sürgősségi ellátásra. Nem csoda, hogy az orvosok elvándorlása nem mérséklődik - figyelmeztetett az LMP-s képviselő. Halász János államtitkár szerint az egészségügy több területe átláthatatlan volt a kormányváltás után, ennek a rendbe hozása időt vesz igénybe. Személyes háttér biztosításával és telefonos felügyelettel is ellenőrzik a szakorvosjelölteket - hangsúlyozta az államtitkár. Szilágyi László viszont továbbra is hiányolja a korrekt ellenőrzéseket, és elfogadhatatlannak tartja, hogy a rezidensekkel vitetik el a balhét.

15:35
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Novák az LMP-vel mulat - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:45
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Némethnével kokettált

Két MSZP-s képviselő összevont interpellációban faggatja Matolcsy Györgyöt. Pál Béla a Turizmus Zrt.-vel összevont Agrármarketing Centrum új vezetőjéről beszél, akinek a kinevezése az ellenzéki politikus szerint csendben, a színfalak mögött történt. Az új vezetőről sok mindent nem lehet tudni, de azt igen, hogy korábban egy cégben dolgozott Németh Lászlóné fejlesztési miniszterrel. Miért nem szóltak az összevonásról? Mi volt ennek a célja? - bombázza a kérdéseivel Matolcsyt Pál Béla.

15:49
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Cséfalvay György

A válaszadásra jogosult Cséfalvay Zoltán kikéri magának, hogy ő lenne Matolcsy György magyar hangja. Mindenesetre a neki szót adó házelnök freudi elszólással úgy adja meg a szót neki, hogy véletlenül Cséfalvay Györgynek titulálja. Ami a témát illeti: az összevonásról szóló kormányhatározat már tíz hónappal ezelőtt megjelent, így senkit nem érhetett meglepetésként a két szervezet összeolvadása - mondja az államtitkár.

15:54
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Igaza lesz Ángyánnak

A kabai térség botrányos földügyeiről beszél a jobbikos Kulcsár Gergely. 16 helyi gazdálkodó pályázatát utasították el a közelmúltban, az indoklás minden esetben ugyanaz volt: "az ön ajánlatánál jobb érkezett". Fideszes polgármester és jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező állatorvos is volt a nyertesek között - meséli az ellenzéki képviselő. "Igazolódni látszanak Ángyán József szavai" - zárja le beszédét a jobbikos politikus.

15:57
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Megkapja a magáét

Fazekas Sándor azt mondja, érdeklődéssel hallgatta az előbbi felszólalást, három kifejezést ki is emel belőle: erős gyanú, pletyka, az a hír járja. A vidékfejlesztési miniszter szerint megalapozatlan interpelláció volt Kulcsáré. Fazekas jól ledorongolja a jobbikos politikust, amiért ilyen szedett-vedett, minden alapot nélkülöző módon kezeli a kérdést. Kulcsár örül, hogy Fazekas szerény volt, és nem cinikus - mondja ezt cinikusan. A kérdéseire szerinte a miniszter semmilyen választ nem adott, ezért a választ nem fogadja el.

16:03
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Nincs baja az egyházakkal

Eszement államosítási gyakorlat folyik az országban - kezdi interpellációját az MSZP-s Gúr Nándor. A politikus felháborodottan mondja a magáét az államosított gyermekotthonokról. "Miről szól ez az egész? Az értékes ingatlanokról?" - kérdezi. Gúr azt is elmondja, hogy neki az egyházakkal nincs baja, nem értjük, hogy jön ez ide, de biztos nem figyeltünk eléggé. A teremben egyre nagyobb a hangzavar: úgy tűnik, nem érdeklik a képviselőket az államosított gyermekotthonok.

16:07
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Sunyi szocialisták

Halász Károly államtitkár válaszában az eladósító szocialista kormányokról, az egekbe szökő államadósságról beszél. "Önök sunyi módon azt akarják elhitetni, hogy nem az eladósodás a legnagyobb gond" - mondja Halász. Az államtitkár rendkívüli marketingérzékkel az önkormányzatoktól átvállalt adósságokról szóló döntést is beleszövi válaszába. Természetesen a gyermekotthonok államosítására is reagál az államtitkár, válaszának lényege, hogy nem fog utcára kerülni egyetlen ellátott sem.

16:08
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Züllöttek

Züllött magatartást folytat az Orbán-kormány - mondja Gúr, aki nyilván nem fogadja el az államtitkári választ.

16:11
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán nélkül nincs kérdés

Vége az interpellációknak, jönnek az azonnali kérdések. A sort Harangozó Tamás nyitja, aki Orbán Viktort kérdezné a szabadságról. Orbán nincs bent, ezért az MSZP-s képviselő sem akar inkább kérdezni. Így tesz Tóbiás József is.

16:15
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Mondja már meg

A belügyminisztert kérdezi az MSZP-s Pál Béla arról, hogy kaphatnak-e kártérítést a vörösiszap-katasztrófa másodlagos károsultjai. Tállai András államtitkár a fülhallgatójával babrál valamit. Válaszában azt mondja: hetente szóról szóra ugyanezt a kérdést teszik fel neki. Mondja már meg Pál Béla, hogy mégis, kikre gondol, kik azok a másodlagos károsultak. "Ha politikai tőkét akar kovácsolni a katasztrófából, akkor mondja meg, hogy kik nem részesültek kártérítésben" - mondja Tállai. Mi nem értjük ezt a mondatot.

16:16
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Flamingónak öltözött Talabér Márta - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:22
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Ez a szabadságharc?

A hétről hétre gigantikus övcsatjával büntető Z. Kárpát Dániel kérdezi a nemzetgazdasági minisztert. Arra kíváncsi, hogy miért tabu a megszorítás kifejezés, és ki fizeti majd meg a százmilliárdokat. A jobbikos képviselő egyenesen a Bokros-csomaghoz hasonlítja a Matolcsy-csomagot. "Ez lenne a szabadságharc?" - kérdezi a jobbikos képviselő.

16:31
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Nincs jövőkép

A nemzetgazdasági miniszternek tenne fel azonnali kérdést két LMP-s képviselő. Széll Bernadett jobb híján Cséfalvay Zoltántól vár választ arra, hogy milyen jövőkép vár a magyar fiatalokra. A felsőoktatás kapui bezáródtak, nincs reményteli jövőképük, sokan inkább külföldre menekülnek. Húsz százalékkal kevesebb elsőéves hallgató kezdte meg felsőfokú tanulmányait ősztől, mint a tavalyi tanévben. A homokszínű zakót viselő politikus szerint a családalapítás és gyerekvállalás kérdésében sem túl rózsás a helyzet.

16:33
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Előbb tegyék tisztába

Cséfalvay (György) Zoltán semmi mással nem tud jönni ma, mint az LMP programjában szereplő adókulcsokkal. Ezt a napirend előtti felszólalásoknál már leírtuk, úgyhogy most eltekintenénk tőle. "Önök szerint ez a vonzó jövőkép"? - kérdezi az államtitkár. Először az adórendszer javaslatait tegye tisztába az LMP, mielőtt ilyeneket kérdez - teszi hozzá.

16:42
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Táncoslány az MSZP-páholyban - kép

Az MSZP-s páholyban üldögél Karsai Zita táncos, aki az évekkel ezelőtti Megatánc című produkcióban vetette észre magát.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:46
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Lesz-e elszámoltatás?

Hegedűs Lórántné "Hogy ütik a lovat"? címmel kérdezné Orbán Viktort, ha itt lenne. Így azonban be kell érnie Navracsics Tiborral. A jobbikos politikus az önkormányzati konszolidációról beszél, és arra kíváncsi, hogy terveznek-e elszámoltatást egyes - felelőtlenül gazdálkodó - településekkel szemben.

16:48
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Elégedetlen a lelkészfeleség

Navracsics Tibor örül neki, hogy egyetértenek az ellenzéki képviselővel abban: az önkormányzatok helyzetét rendezni kell. A miniszterelnök-helyettes nem szeretné, ha a konszolidáció kapcsán valakiben az a téves képzet alakulna ki, hogy a kormány és az önkormányzatok egymás ellenségei. Hegedűs Lórántné nem kapott választ feltett kérdéseire, ezért még egyszer felteszi azokat.

16:53
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Népirtás folyik

Az egészségügy teljes káoszáról beszél az azonnali kérdések idején az MSZP-s Kovács Tibor. Valahol már szinte beláthatatlan hosszúságúak a várólisták, tömegessé vált az orvosok külföldre vándorlása, itthon nem tudnak megélni az egészségügyi dolgozók. Napi hír az, hogy az inzulinforgalmazók egy része ki akar vonulni az országból - sorolja a problémákat Kovács. Frakciótársa pedig közbeordít: "Ez nem káosz, hanem népirtás!"

16:55
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Ne hablatyoljon!

"A hiba az ön készülékében van, nem pedig az egészségügyben" - mondja kissé cinikusan Halász Károly államtitkár, akinek pár mondat után abba kell hagynia a beszédét, mert a szocialisták nem bírnak magukkal és ordítoznak. Kovács nem kapott választ semmire, így nem túl elégedett. "Ne hablatyoljon itt összevissza arról, hogy mi volt nyolc-tíz évvel ezelőtt" - szólítja fel az államtitkárt.

17:00
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

A gazdák szemébe hazudnak

Az LMP-s Szabó Rebeka a kápolnásnyéki nádaratóhoz jutott állami földekről beszél, miközben több gazda jól hoppon maradt. A képviselő azt kérdezi a vidékfejlesztési minisztertől, hogy meddig hazudnak a kis családi gazdálkodók szemébe azzal, hogy szubjektíven pontozzák az állami földbérletekről szóló pályázatokat.

17:02
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Ugyanazt szajkózza

Fazekas szerint az ellenzéki képviselő mások által megírt szövegeket olvas fel hétről hétre a parlamentben. A miniszter biztos benne, hogy ahol föld van, ott vita is van. A legjobb pályázatot író, állattartást vállaló családok szerepelhetnek sikeresen a földbérleti pályázatokon. Ezen nem változtat az sem, ha Szabó Rebeka minden héten felolvassa ugyanazt.

17:07
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Elveszítjük a gerincet

Nemény András arra kíváncsi, hogy vajon miért szeretnék jobban hat év múlva Magyarországot a fiatalok, mint most. A fiatalok elvándorlása egyre drasztikusabb mértékű, reményvesztettséget hozott a nemzeti együttműködés kormánya - mondja az MSZP-s képviselő. "Az emberek már nem tudnak várni, mert nincs miből. Sorra szűnnek meg a munkahelyek" - teszi hozzá. A politikus szerint az ország most veszíti el azokat a fiatalokat, akik a jövőben az ország gazdaságának gerincét adhatnák.

17:10
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsány űzte ki őket

A kérdésre Hoffmann Rózsa válaszol, aki ma is nagyon csinos. Az oktatási államtitkár szerint egy szó sem igaz abból, hogy bezáródtak a felsőoktatás kapui a gyengébb anyagi helyzetben levő fiatalok előtt. "A diákhitel mindenki számára lehetővé teszi a továbbtanulást. A felsőoktatás kapui kinyíltak." Hoffmann szerint Gyurcsány küldte el a fiatalokat az országból, nem pedig a mostani kormány.

17:14
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Ki fizet majd a tanároknak?

Jönnek a kérdések. Tóth József arra kíváncsi, hogyan változik a pedagógusok munkajogi helyzete 2013-ban. Az MSZP-s politikus emlékeztet rá, hogy hat hét van vissza az oktatási intézmények államosításáig. Nem tudni, hogy az érintett pedagógusok, dolgozók munkajogi státusza hogyan változik jövő év elejétől - mondja Tóth. "Ki lesz a pedagógusok és egyéb dolgozók munkáltatója?" - kérdezi az ellenzéki képviselő.

17:17
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Mindenki megkapja, ami jár

Halász János államtitkár elismeri, hogy vannak még tisztázatlan részek a kérdéssel kapcsolatban. A lényeg, hogy mindenki meg fogja kapni a munkabérét, ugyanúgy, ahogy eddig. Az államtitkár bízik benne, hogy kielégítő válaszokat adott.

17:19
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Összeomlik a bástya

A magyar húsipar az összeomlás szélére jutott - sokkolja a közvéleményt a jobbikos Lenhardt Balázs. A politikus szerint nem hagyhatjuk, hogy a cukorgyártás után a magyar élelmiszeripar egy másik bástyája omoljon össze. "Csökkentsék az alapvető élelmiszerek áfáját, ez megmenthetné a szektort" - javasolja Lenhardt. Halász kijózanítja a képviselőt: az áfacsökkentés önmagában még nem képes megmenteni egy szektort.

17:23
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Csodájára jártak

Balog Zoltán miniszternek szeretne kérdést feltenni Ertsey Katalin. Az LMP-s képviselő a Biztos Kezdet gyerekházakat működtető program miatt aggódik. A projekt európai pénzekből indult el, a csodájára járnak, azonban jövője kétséges. "Hogyan lehet úgy nyugodtan dolgozni, ha teljes a létbizonytalanság?"- kérdezi a zöldpárti politikus.

17:26
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Komolyan gondolják

Megint Halász válaszol: a gyermekek jóléte kiemelt figyelmet érdemel a kormány részéről. Az említett program az államtitkár szerint is nagyon jó, ennek megfelelően a központi költségvetésből támogatják is, egyedülálló módon az eddigi kormányok sorában. Hamarosan elindul 59 újabb gyerekház is, a kormány komolyan gondolja a program folytatását.

17:33
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Mi lesz a valódi ára?

A belügyminisztert kérdezi az MSZP-s Nemény András, aki arra kíváncsi, hogy a kormány megdönti-e az önkormányzatiságot is. Normatív forrásokat és feladatokat vonnak el, az önkormányzatok 2013-tól teljesen súlytalanná válnak. Az államosítás részletei túl homályosak, a Fidesz ledönti azokat a tartópilléreket, amik a túlélést biztosították hosszú időn keresztül. "Mi lesz a valódi ára az önkormányzati hitelek átvállalásának?" - kérdezi Nemény.

17:35
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Halász jót nevetett

Tállai András államtitkár szerint egy szocialista képviselőnek nincs joga az önkormányzatiságról kérdezni, hiszen a Fidesz-kormánynak kell most helyrehozni azt, amit az előző kormány tönkretett. Tállai Lamperth Mónika nevét is bedobja, jobban mondva az ellenzéki politikus egyik korábbi nyilatkozatát, ami nevetésre készteti az államtitkár mellett ülő Halász Jánost.

17:38
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Kárt tehetnek magukban

A szentgotthárdi pszichiátriai otthon lakói és dolgozói miatt aggódik a jobbikos Bana Tibor. A lakók között olyanok is vannak, akik megfelelő ellátás nélkül közvetlen veszélyt jelenthetnek önmagukra vagy másokra nézve. Az intézményben közel egy éve nagy volumenű szakmai megújulás kezdődött - mondja Bana, aki szerint az államosítással könnyen zátonyra futhat a dicséretes folyamat.

17:40
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Példaértékű munka

Az ellátottak gondozása megoldott - nyugtat meg mindenkit Halász János. A szentgotthárdi otthon kiemelkedő munkát végez, ami a többi intézmény számára is példaértékű, a dolgozók munkahelye is garantált.

17:45
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Ennyi volt

Vége a kérdéseknek. Tizenöt perc szünetet rendelt el a házelnök. Percről percre tudósításunkat lezárjuk.

18:05
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Vízosztás - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről