A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Fejetlenség, fantomfalu, superman a parlamentben

Események

Vágólapra másolva!
A diákok követeléseit tartalmazó LMP-s transzparenssel és a felsőoktatás hazugságait listázó jobbikos vádakkal indult a parlament idei utolsó, rendkívüli ülése. Az LMP az oligarchák és a korrupció miatt aggódott, a KDNP viszont a feszített törvényalkotási rohanás közepében is beiktatott egy cirádás szónoklatot a karácsony melegéről. A Jobbik és az MSZP a devizahitelesek megsegítését bírálta. Hazugságcunami és maffiacsoportok: ez történt hétfőn a parlamentben. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül38 bejegyzés
14:00
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülést tart a parlament

Rendkívüli parlamenti ülést tartanak az Országházban hétfőn. Az idei utolsó ülés eredetileg Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával indult volna, de a miniszterelnök végül ezt lemondta, részben hétvégi fogkezelésére hivatkozva. Az ülésen így is kemény kérdések várhatók, illetve 18 törvényről tartanak zárószavazást. Az ülés várható izgalmairól itt olvashat bővebben.

14:05
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

LMP-s transzparenssel indul az ülés

Az LMP két képviselője az ülés megkezdése előtt egy hatalmas transzparenst feszített ki a parlamenti patkó közepén, amelyen az elmúlt héten tüntető diákok követeléseit listázták.

14:08
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Kövér leszedeti a hallgatók követeléseit

Kövér László házelnök felszólította az LMP politikusait, hogy "legyenek szívesek eltakarítani az ide nem való transzparenst". A diákok követelésével kiálló képviselők egy ideig hezitálnak, majd Kövér második felszólítására összefogják a transzparenst, és a helyükre vonulnak.

14:15
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Új jobbikos képviselő tesz esküt

Mivel a Jobbik egyik képviselője, Bödecs Barna a legutóbbi ülés óta lemondott mandátumáról, új képviselőt választottak a párt listájáról. Suhajda Krisztián letette a képviselői esküt, és elfoglalta helyét a parlamentben.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Suhajda kezet fog Vona Gábor jobbikos pártelnökkel

14:21
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Hazugságcunami zúdul a diákokra

Dúró Dóra jobbikos képviselő felszólalásával kezdődik a rendkívüli ülés, aki egyből bele is csap az elmúlt év legérzékenyebb témájába. A képviselő szerint valóságos hazugságcunami szemtanúi voltak az elmúlt héten a diáktüntetéseket kivédeni próbáló kormány részéről. Szerinte senki nem hiszi el a kormány hazugságait, miszerint jobb lesz a hallgatóknak, ha az eddigi ingyenes oktatás helyett 2,5 millió forintot kell fizetniük egy jogászdiplomáért, és azt sem hiszik, hogy nem vezetik be a tandíjat.

14:30
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Nem az számít, hány hallgató lesz

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a hallgatókért aggódó képviselőnek azt mondta, felszólalását mintha két hete írta volna. Balog megismétli hétvégi bejelentését, miszerint nem lesznek keretszámok a felsőoktatásban, egy előre meghatározott pontszám elérésével mindenki bekerülhet az egyetemekre állami finanszírozással, ha vállalja a röghöz kötést, és hogy valóban megszerzi a diplomát. A miniszter szerint a felsőoktatás minőségének kérdését kell megoldani: nem az a kérdés, hányan kerülnek be az egyetemre, hanem hogy aki ott tanul, annak valódi értéket képvisel-e majd a diplomája - magyarázta. Hozzátette: az új tervekről a szerdai kormányülésen fognak dönteni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Dúró Dóra hazugságokról beszél

14:33
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Valami melegséget érez egy KDNP-s

Vejkey Imre KDNP-s képviselő hosszú, érzelmes monológot szavalt el a közelgő karácsonyról, amely szerinte "Isten és ember találkozásának nagy öröme". A képviselő többek közt elmondta, hogy "karácsonykor a lelkünkben valami melegséget érzünk", valamint hogy "a szeretet melege a mindannyiunkban meglévő istenképmásból ered". Bár hosszú szavalata végén nem kérdezett semmit, a kormány részéről Rétvári Bence KDNP-s államtitkár mégis válaszolt, és megköszönte a jókívánságot. Rétvári hozzátette: bár feszített ütemű törvényalkotás vár rájuk ma, és lehet, hogy éjfélig is itt ülnek majd, örül, hogy a képviselő időt szakított a karácsony felidézésére.

14:39
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Oligarchák és korrupciós nyomás

A törvényalkotást feszítő korrupciós nyomásról kérte számon a kormányt Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. Szerinte az ország oligarchák fogságában van, a törvényalkotást nem az állampolgárok, hanem maffiaszerű csoportok irányítják, és a Fidesz által beígért elszámoltatás is csúfos kudarcot vallott. Rétvári Bence válaszában azt mondja, hogy Magyarországon működik a korrupcióellenes harc, majd visszatámad, és az LMP-t vádolja átláthatatlan kampányfinanszírozással legutóbbi, sikertelen népszavazási aláírásgyűjtésével összefüggésben.

14:40
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

A diákok követelései - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Plakáttal indította az ülést az LMP, Kövér László leszedette

14:49
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Káoszt és fejetlenséget lát Hiller

Teljes fejetlenséget, teljes káoszt lát a felsőoktatás átalakításában Hiller István, az MSZP szakpolitikusa is, aki szerint a kormány csak rögtönöz, nincs átfogó koncepciója. Hiller szerint nagy baj, hogy a gimnazisták néhány hónappal a felvételi előtt tudják csak meg, milyen radikálisan csökkentik az általuk megcélzott egyetemeken az államilag finanszírozott helyeket. Hiller a beszéde végén felszólította a kormányt, hogy ne támadják a magyar egyetemek rektorait, oktatóit és hallgatóit, hanem tárgyaljanak velük, mert igenis nekik van igazuk.

14:55
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

A szocialisták hibája

"Mi meghallottuk a diákok hangját, hallják meg önök is, és ne akarjanak a kormány és a diákság közé állni" - replikázott Balog Zoltán erőforrás-miniszter Hiller Istvánnak. A politikus a szokásos érvvel próbálta leszerelni a szocialista politikust, miszerint a felsőoktatás állapotát az MSZP-től örökölte a Fidesz, miattuk vált az tarthatatlanná.  Példaként hozta, hogy egy főiskola most is százmilliós törlesztőrészleteket fizet értelmetlen beruházásokért.

14:58
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Nem kell a pontszámokon spekulálni

Balog arról is beszél, hogy a kormány nem fog olyan tandíjat bevezetni, amilyet a szocialisták akartak annak idején. "Mi nem engedjük meg a tandíjat" - mondta. Hiller felvetésére hozzátette, hogy szerinte a felvételiző gimnazistáknak nem azon kell spekulálni, hogy hol és hány pontot szereznek majd: "Ha valóban minőségi érettségit tesznek, akkor bejutnak a felsőoktatásba" - zárta rövidre a témát. Balog után Rogán Antal fideszes frakcióvezető kicsit átfogalmazva külön felszólalásban ismét elismételte a miniszter mondanivalóját, amit ő aztán hálás válaszban köszönt meg újra.

14:59
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Hiller kérdez - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:05
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Kövér nem kér az LMP-ből

Kövér László házelnök ismét kikelt az egyik ellenzéki képviselőre. Ezúttal az LMP-s Szabó Tímeától kérte számon, hogy "milyen célokra kívánja használni az Országgyűlés üléstermét?" Szabó egy különleges mintával nyomott pulóverben fotózkodott, amit Kövér bohóckodásnak nevezett, és közölte: "Ez mindennek a teteje, amit maguk művelnek." A házelnök hozzátette, hogy a következő ülésen már szankciókat is kivethet az ilyen kihágásokra, végül kijelentette: "Ha ebben az irányban lehet más a politika, akkor ebből nagyon sokan nem kérünk."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Szabó Tímea fotózkodik

15:06
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Interpellációk következnek

Lezsák Sándor vette át az ülés vezetését. A napirend megszavazása után az interpellációk következnek.

15:11
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Ezer milliárd elbukásától tart az MSZP

Környezetvédelmi és zöldberuházásokat kér számon a kormányon egy MSZP-s képviselő, aki szerint a Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) 1000 milliárdot bukhat el az ország a megfelelő pályázatok nélkül. Fónagy János államtitkár szerint ugyanakkor nincs mitől félni, a program hatékonyan működik, nincs a pályázatokért felelős szervezetben leépítés, csak átszervezés.

15:14
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Orbánt kihozták a sodrából a frakcióülésen

Az esti szavazásra váró földtörvényről vitatkoztak a fideszes képviselők, amikor Orbán Viktor leteremtette a kormány tervei ellen lázadókat. Orbán azt mondta, aki kiszavaz, annak nincs helye a frakcióban.
15:16
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Nem kezelik a "kommunista luxusnyugdíjakat"

"A kommunista luxusnyugdíjak kérdését nem oldotta meg a kormány" - mondta Novák Előd jobbikos képviselő. Szerinte bár Navracsics látszólag támogatta a kommunista kitüntetések után járó juttatások felülvizsgálatát, a mai napig nem történt semmi.

15:24
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Kiderítik, ki kap érdemtelenül jutalompénzt

Novák szavaira Rétvári Bence válaszolt a kormány nevében. Szerinte sokan kapnak illetéktelenül nyugdíjkiegészítést, több mint ezer emberről van szó, akiknek az átlagéletkora 86 év. "Alapos munkára lesz szükség, az erre kinevezett bizottság meg fogja állapítani, hogy ki kap érdemtelenül nyugdíjkiegészítést" - fogalmazott Rétvári.

15:26
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Vágó: Fantompark van Ócsán

Vágó Gábor LMP-s képviselő a Nemzeti Eszközkezelő működését bírálta. Szerinte több mint 13 ezer adóst költöztethetnek ki a lakásából, sokkal többen vannak, mint akiknek a társaság segítséget nyújthat. Az ellenzéki képviselő megemlítette, hogy a bajba jutott adósok lakhatását célzó ócsai lakópark sem megoldás. "Az ócsai fantomparkról mindenki hallott, de senki sem látta" - tette hozzá.

15:32
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Az eszközkezelő csak az egyik pillér

Fónagy János államtitkár közölte, hogy a Nemzeti Eszközkezelő a legrászorultabbaknak nyújt segítséget, és csak az egyik pillére a hitelesek megsegítését célzó kormányzati csomagnak. Vágó nem fogadta el az államtitkár válaszát, mondván a Nemzeti Eszközkezelő nem nyújt megoldást minden a bajba jutott adósnak.

15:40
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Cséfalvay: Eredményesen kezeltük a Nokia-leépítést

Cséfalvay Zoltán NGM-es államtitkártól Molnár Attila fideszes képviselő azt kérdezte, milyen intézkedéseket tett a Nokia komáromi gyárában februárban történt leépítések során munkájukat vesztett emberek álláshoz jutását segítő munkacsoport. Cséfalvay elmondta, a térségben 58 OKJ-s képzés indult, ezeken 1428 ember vett részt. Akik nem vettek részt ilyen képzésen, azok 200 ezer forintos támogatást kaptak a cégtől. Az államtitkár azt mondta, hogy a lépéseknek köszönhetően 874 fővel bővült Komárom-Esztergom megyében a foglalkoztatottak száma.

 

 

15:47
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Rétvári: Az előző kormány a hibás

Baja Ferenc szocialista képviselő szerint az elektronikus ügyintézés megbukott, ezért azt javasolta, hogy új törvényt kellene hozni, amely szabályozza az elektronikus közigazgatást. Rétvári Bence államtitkár válaszában elmondta, jóhiszeműen úgy gondolták, hogy a jogi szabályozás megalkotása után a gyakorlati intézkedéseket gyorsan meg lehet valósítani. Szerinte a 2005 és 2010 közötti intézkedések a minimális alapokat sem tették lehetővé az Ügyfélkapun. Érthetetlen módon nem készítették fel megfelelően a rendszert.

15:52
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Blokkolható-e a Facebook?

Németh Zsolt jobbikos honatya azt kérdezte a kormánytól, blokkolható-e a Facebook. Pártja szerint teljesen elfogadhatatlan az internet esetleges cenzúrája. Németh közölte, a kormány nem érti a korszerű, internetes szavakat. "Mit fog tenni a kormány, ha a Facebookon megjelenik egy jogsértő bejegyzés, akkor ideiglenesen elérhetetlenné teszik a közösségi oldalt, ami külföldi szerveren működik?"  - kérdezte.

15:57
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Rétvári a gyerekeket óvná

"Nem kell blokkolni a Facebookot. A közösségi oldal maga is megszűri a sértő tartalmakat " - reagált Németh Zsolt kérdésére Rétvári Bence államtitkár. Szerinte azonban meg kell teremteni a lehetőséget a jogsértő internetes tartalom eltüntetésére. "Ki ne óvná meg a gyermekeinket a jogellenes tartalomtól" - indokolta válaszát Rétvári.

16:06
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Kézi vezérlés keretszámok helyett

Keretszámok nem lesznek, viszont az oktatásért felelős miniszter minden szakon megszabja majd, hogy hány ösztöndíjas hely indulhat, és azokhoz hány pontot kell elérni - derül ki a kormánypárti többségű költségvetési bizottság hétfőn benyújtott javaslatából. A kormány minden évben újraírhatja a feltételeket. (A javaslatról itt olvashat bővebben.)

16:15
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Gyalázat a a rokkantakkal szemben

Tóth Csaba MSZP-s képviselő a rokkantsági ellátások alakulásáról kérdezte a kormányt. Szerinte ugyanis félő, hogy az ellátások lefaragásával fogják kozmetikázni a költségvetést. Halász János, az Emmi államtitkára azonban közölte, nem fogják megvágni a rokkantsági ellátásokat. Tóth nem fogadta el a kormányzati választ, és hozzátette: a kormány gyalázatosan elbánt a rokkantakkal, és ezért nem kért bocsánatot, pedig ez lett volna a legkevesebb. Az államtitkár válaszát a szocialista képviselővel szemben a parlament elfogadta.

16:17
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Supermannél a szegedi lézer

A jobbikos Szilágyi György a kormány fejlesztési politikáját bírálta, szerinte nem kezeli érdemben ezeket az ügyeket. Ezt bizonyítja, hogy a szegedi lézerberuházást Lehrner Lóránt irányítja, akinek más állásai is vannak - mondta Szilágyi és hozzátette: Lehrner egy superman, aki több állása mellett képes egy, a szegedi lézerhez hasonló fontosságú projektet is irányítani. Fónagy János államtitkár azt mondta, hogy a szegedi lézer nemzeti ügy, azt támogatni kell, Szilágyinak is ezt kellene tennie. Hozzátette: Lehrner Lóránt más feladatai ellenére képes arra, hogy vezesse a szegedi projektet.

16:34
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Feljelentést tesz a Jobbik

A jobbikos Novák Előd közölte, a pártjuk feljelentést tesz a hétvégén kiszivárgott Kubatov-videó miatt, egyúttal a nemzeti konzultációról és az adatkezelésről kérdezte a kormányt. (A Kubatov-listákról itt olvashat részletesen.) Navracsics Tibor miniszterelnök rövid válaszában azt közölte, hogy a nemzeti konzultáció megfelel a jogszabályoknak.

16:36
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Novák kérdez - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:47
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Embertelen gondolat a rákbetegeken spórolni

Dr. Nemény András szocialista politikus az egészségügyi lépéseket, köztük a rákbetegeket érintő minisztériumi lépést kritizálta. Szerinte a kormány gyógyíthatatlan, és embertelen gondolat, hogy a végstádiumú rákbetegeken akar spórolni a kormány. Szócska Miklós államtitkár sértésnek minősítette a kérdést, és azt mondta, hogy a kormány lépései javítják a betegek helyzetét.

17:05
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Mikor lesz magáncsőd?

Az MSZP-s Simon Gábor szerint olyan országban élünk, ahol növekedett a társadalom szétszakítottsága. Másfél millió ember él mélyszegénységben. Az utóbbi két év kormányzati intézkedései a jómódúakat segítették. Közölte, hogy a devizahiteleseket érintő lépések ilyenek voltak, köztük a végtörlesztés és az árfolyamrögzítés is. A devizahitelezés azért lett probléma, mert a kormány intézkedései miatt gyengült a forint. Azt is megkérdezte, hogy mikor vezetik be a magáncsőd intézményét.  

17:11
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Nem csak a gazdagokat segítették

Jelentősen csökkent a lakosság devizahitel-állománya, 37 százalékkal a kormányzati lépések nyomán. Nyilvánvalóan különböző módon érintették az adósok csoportjait a lépések - mondta Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára Simonnak válaszolva. Hozzátette: messze nem igaz, hogy csak a gazdagokat érintették a kormány devizahiteleseket segítő lépései. Cséfalvay arra nem felelt, mikor vezetik be a magáncsőd intézményét.

17:16
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Mocsárban hagyják az adósokat

"Az ócsai viccről nem is beszéljünk, nem jött össze" - mondta Z. Kárpárt Dániel jobbikos képviselő. Szerinte furcsa dolog, hogy a Nemzeti Eszközkezelőnek a kereskedelmi bankoktól kell engedélyt kérnie az adósság rendezésére. Hozzátette: a kormány mocsárban hagyja a bajba jutott adósokat.

17:18
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Nem a kormánytól vettek fel hitelt

Cséfalvay Z. Kárpát Dánielnek azt mondta, hogy a devizahitelesek a kereskedelmi bankoktól vettek fel hitelt, nem a kormánytól, ezért kell bevonni az eljárásba a bankokat.

17:25
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Büntetik a diplomásokat?

Scheiring Gábor LMP-s képviselő arról beszélt, hogy súlyos százmilliárdokat von ki a kormány az egészségügyből és az oktatásból. Szerinte a kormány szétveri a humán területeket. Cséfalvay válaszában utalva az LMP adócsomagjára azt mondta, hogy az LMP pedig meg akarja büntetni a diplomásokat.

17:27
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Sehol nem zárnak be kórházakat

Halász János, az Emmi államtitkára a kórházbezárásokra vonatkozó MSZP-s kérdésre azt mondta, nem akarnak és nem is fognak bezárni kórházakat.

17:43
december 17, 2012
Vágólapra másolva!

Vége a közvetítésnek

Élő közvetítésünket lezárjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!