A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Kommunistázás az emléknapon - percről percre a parlamentből

Események

Vágólapra másolva!
Hétfőn új ülésrenddel indította munkáját a parlament, mert a megszűnő LMP-frakciót az utolsó padokba ültette Kövér László. Az LMP-sek maradtak a Fidesz mögött, míg a szakadár LMP-sek a Jobbik mögött kaptak helyet. A parlamentben minden frakció megemlékezett a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról, csak az MSZP nem, amit Rogán Antal szóvá is tett. A frakcióvezető még azt is elmondta, hogy Kádárék és az MSZP ugyanúgy adósították el az országot. Parlamenti tudósítás percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés
13:45
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Osztozkodnak az LMP helyein

Az LMP-frakció megszűnése azt jelenti, hogy újraosztják a bizottsági helyeket. A független képviselők nem maradhatnak egyszerre több bizottságban, és az eddigi elnöki és alelnöki tisztségeiket is elveszítik. Szomorkodhat Szabó Tímea (az emberi jogi bizottság alelnöke), Karácsony Gergely (a kulturális bizottság alelnöke) és Jávor Benedek is, akinek a fenntartható fejlődés bizottságának vezetésétől kell búcsút vennie. Fricska lehet Kövér Lászlótól, ha ezt az elnöki tisztséget éppen egy másik függetlennek, a volt szocialista Szili Katalinnak osztja ki, ahogy azt a folyosón már suttogják. A házbizottsági üléseken a frakciók nem tudtak megállapodni az újraelosztásról, így a házelnök maga állíthatja össze a bizottsági névsorokat, a Fidesz-KDNP többség pedig hétfőn - nem kétséges - simán megszavazza a megszavazandókat. Hétfőn új jegyzőt is választ a parlament a függetlenné vált Szilágyi Péter helyére.

13:50
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

A kommunizmus áldozataira emlékezünk

Az Országgyűlés 2000 júniusában elfogadott határozatával nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, arra emlékezve, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.
13:53
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Napirend előtt négyen beszélnek

A parlament mai ülésén négyen terveznek napirend előtt felszólalni. Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás Magyarország ma! címmel, majd Rogán Antal Közös dolgainkról beszél, míg a KDNP-s Stágel Bence és a jobbikos Murányi Levente a kommunizmus áldozatairól emlékezik meg.

13:55
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

A legszorgalmasabb MSZP-s

A legszorgalmasabb MSZP-s mai díját Garai István Levente kapja. A Bács-Kiskun megyei képviselő már az ülés előtt fél órával a jegyzetein dolgozik.

13:57
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Fideszesek vették át az LMP-sek helyét

Az LMP korábbi padsorait fideszes és jobbikos képviselők foglalták el. A kettészakadt zöldpárt képviselőit a parlament hátsó soraiba száműzték. Egyelőre csak Vágó Gábor és Széll Bernadett ül bent, és a laptopjaikon szöszölnek valamit.

13:58
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Fehér borítékokat kapnak a képviselők

Egy teremszolga minden kormánypárti képviselő asztalára letesz egy fehér borítékot. A fotós kolléga teleobjektívével hamarosan kideríti, hogy mi lehet az. A képviselőket sokszor bombázzák különböző szóróanyagokkal a civil szervezetek, feltehetően most is valami hasonlót kaphattak.

13:59
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

A Jobbik mögött a Párbeszéd

Kezd körvonalazódni a megszűnt LMP-frakció miatt kialakult új parlamenti ülésrend. Az LMP-ben maradtak a Fidesz mögött ülnek, míg a szakadárok, a Párbeszéd Magyarországért Párt képviselői a Jobbik mögött foglaltak helyet. Az előbb Jávor Benedek és Szilágyi Péter érkezett meg az ülésterembe.

14:00
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Cséfalvay a leggyorsabb

A kormánytagok közül Cséfalvay Zoltán NGM-államtitkár volt az első, aki helyet foglalt a kormányzati bársonyszékeken. A várhatóan elhangzó interpellációk és a kérdések alapján őt fogják a legtöbbször faggatni az ellenzéki képviselők.

14:04
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Vona az ex-LMP-sekkel viccelődik

A Jobbik frakcióvezetője, Vona Gábor is megérkezett az ülésterembe, egy pillanatra megállt a Jobbik-frakció mögé száműzött ex-LMP-sek mellett, és valami poént mondhatott, mert a szakadár PM-sek mosolyogni kezdtek.

14:06
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Megérkezett Kövér László

Megérkezett a házelnök, Kövér László is, úgyhogy perceken belül kezdődet az ülés. A parlamentben egyébként nincs telt ház, nagyjából a képviselők kétharmada ülhet bent a teremben.

14:08
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Kövér a kommunizmus áldozataival nyit

Kövér László a kommunizmus áldozatairól emlékezik meg. Elmondja, hogy az emléknap dátuma Kovács Béla kisgazda politikus elhurcolásának évfordulójára esik, és hozzáteszi, hogy a kommunizmus áldozata mindenki, aki bármilyen kárt szenvedett az elmúlt rendszerben.

14:14
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Harangozó papírokat mutogat

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő Orbán Viktor évértékelőjéről beszél. Szerinte sok mindenről nem beszélt a miniszterelnök, és papírokat mutat fel a képviselőknek arról, hogy mennyivel csökkentek a reálbérek, hány új adónemet vezettek be, mennyivel csökkent a GDP, mennyi cég szűnt meg az elmúlt évben, mennyivel nőtt a bűncselekmények száma stb. A prezentáció közben a fideszes képviselők azt kiabálták be, hogy "Hazudsz!", mire Kövér László rendreutasította párttársait. Harangozó kormányváltást sürget, mert szerinte Magyarország többet érdemel - zárta felszólalását a képviselő.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

14:18
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Cséfalvay számháborút kezd

A kormány részéről Cséfalvay Zoltán NGM-államtitkár reagál, aki azt mondja, hogy Harangozó Tamásnak nincs igaza, mert szerinte csökkent az államadósság, nőttek a reálbérek, nőtt a foglalkoztatottak száma, több pénz maradt a családoknál az adókedvezmények miatt stb. Cséfalvay szerint az ellenzék gazdasági fordulatot sürget, de ő nem szeretne visszafordulni oda, ahova a szocialisták fordították az ország gazdaságát a korábbi kormányzati ciklusban.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

14:23
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Stágel a vörös csillag tilalmát szeretné

Stágel Bence KDNP-s képviselő a kommunizmus áldozatiról emlékezik meg, és utal Nagy Ferenc volt miniszterelnöknek Áder János tegnapi sajtótájékoztatóján felidézett történetére. Szerinte szomorú, hogy nem változott semmi az országban, ha arra gondolunk, hogy még sok helyen van Lenin, Kun Béla vagy Szamuely utca. A képviselő kicsit fényezi magát, mert elmondja, hogy az Ifjúsági Kereszténydemokrata Fórum javaslatára fogadták el az önkényuralmi jelképek használatát tiltó törvény kiegészítését. Stágel szerint szomorú, hogy az AB most megsemmisítette a vörös csillagot is tiltó rendelkezést, mert szerinte az ugyanolyan önkényuralmi jelkép, mint a horogkereszt.

14:28
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Kövér már kongatott volna

Stágel képviselő felszólalásának végén Kövér László már a házelnöki harangot kongató kiskalapácshoz nyúlt, mert a képviselő majdnem kifutott az ötperces időkeretből.

14:30
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Az egyszerű emberek voltak az áldozatok

A kormány részéről Rétvári Bence KIM-államtitkár válaszol, aki természetesen egyetért Stágel Bence képviselő felszólalásával, és hozzáteszi, hogy a kommunizmus áldozatainak többsége egyszerű munkás-, parasztember volt, ami érdekes ellentmondása a kommunizmusnak. Rétvári elmondta, hogy a kormány még az előtt betiltja a vörös csillagot, hogy az AB határozata megszüntetné a tilalmat.

14:33
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Látogatócsoport érkezett

A diákok megtöltötték a Parlament vendégkarzatát. Az egyik lánynak pirosra festett taraja van.

14:35
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Wittner nem nagyon foglalkozik veterántársával

Murányi Levente jobbikos képviselő, 56-os veterán is a kommunizmus áldozatairól beszél. A képviselő saját emlékeit idézi fel, valamint sorolja a kommunizmus bűneit, a kommunista luxusnyugdíjakat, a hamis történelemoktatást stb., de Kövér lekeveri, mert jelentősen túllépte az időkeretét. Felszólalásában az ötvenhatos veteránokról is beszél, és képviselőtársára, a fideszes Wittner Máriára mutat, aki nem nagyon figyel rá, mert inkább Rónaszékinével beszélget.

14:43
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Rétvári: A kormány bizonyított

Ismét Rétvári Bence reagál a kormány részéről, szerinte már az alaptörvény is tartalmazza a kommunista bűnök elévülhetetlenségét, bár nehéz ezeket ilyen távlatból bizonyítani. A kommunista vezetők nyugdíjkiegészítéséről azt mondja, hogy bizottság foglalkozik ezzel, de hosszabb a munka, mint gondolnák.
14:49
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

A kommunisták és az MSZP is adósságot csinált

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője sajnálja, hogy az MSZP egyetlen egy mondatot nem mondott a kommunizmus áldozatairól. Szerinte ilyenkor illene beszélni az áldozatokról és a kommunista haláltáborokról, a Gulagról, mert nem lehet különbséget tenni diktatúra és diktatúra között. A frakcióvezető a kommunista gazdaság súlyos államadósságáról is beszél, mert szerinte Kádárék és az MSZP-kormány adóssághalmozása hasonlít egymásra, ugyanúgy ez most a legsúlyosabb probléma, mint húsz éve. Ezután a frakcióvezető a Bajnai-kormány adórendszerét, nyugdíjjal kapcsolatos intézkedéseit és a gázáremelést szidja, de ezeket a kormánynak sikerült kijavítani. Külön kiemeli a rezsicsökkentés történelmi jelentőségét.

14:51
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Véget értek a napirend előtti felszólalások

Most napirendi kérdéseket olvas fel Hegedűs Lórántné jobbikos jegyző.

14:55
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Számháború a munkanélküliségről

Gúr Nándor MSZP-s képviselő Matolcsy tündérmeséjéről szóló felszólalása egyáltalán nem érdekli a képviselőket, jelentősen feljebb kúszott a zajszint az ülésteremben. Gúr szerint nőtt a munkanélküliség, majd ezzel kapcsolatos statisztikákat kezdett vég nélkül sorolni. A kormány részéről Czomba Sándor NGM-államtitkár reagál, aki szerint nincs igaza a képviselőnek, mert "rémálom volt" a foglalkoztatottság az elmúlt ciklusban, nyolc év alatt 240 ezer embert tettek az szocialisták munkanélkülivé. Az államtitkár a kormány olyan eredményeit sorolja, mint a beruházások vagy a munkahelyvédelmi akcióterv. Gúr Nándor nem fogadta el a választ, a parlament igen.

14:58
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Schiffer Molnár Csabával beszélget

Schiffer András az LMP ex-frakcióvezetője odament a DK alelnökéhez, a békésen telefonját bütykölő Molnár Csabához, és váltottak néhány szót. Valami készül a DK és az LMP között?

15:06
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Keresztrejtvény a DK-ban

Vitányi Iván, a Demokratikus Koalíció tiszteletbeli elnöke most is keresztrejtvényt vagy szudokut fejt, miközben Hegedűs Lórántné a Kanadából visszatérő romák helyzetét boncolgatja. Azt kérdezi, mennyi pénzzel támogatja a kormány azt a céget, amelyik a visszatoloncolt romák reintegrációját végzi.

15:12
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Selmeczi Bajnaizik

Selmeczi Gabriella azt kérdezi meg az emberi erőforrások miniszterétől, hogy: "Nemet mond-e a kormány a nyugdíjak megadóztatására?" Felszólalásában a Bajnai-kormány megszorítócsomagját ostorozza, amit szerinte külföldi nyomásra vezettek be, és arra kéri a kormányt, ne engedjen a nyomásnak, és ne adóztassák meg a nyugdíjakat. A kormány részéről Soltész Miklós szociális államtikár válaszol, aki sorolja a kormány eredményeit, és szidja Bajnaiékat, amiért eltörölték a 13. havi nyugdíjat, és amiért csökkentették a nyugdíjak reálértékét. Soltész megnyugtatja Selmeczit, hogy a kormány "ellenáll a nyomásnak", és nem fogja megadóztatni a nyugdíjakat. Selmeczi megnyugodott, és elfogadta a választ, és hoztátette: reméli, ha a gazdaság is képes lesz rá, emelni fogják a nyugdíjakat.

15:22
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Az iPad már lassan népszerűbb

A technológiai változásokat a parlamenti képviselők kütyüin is jól nyomon lehet követni. A kocka laptopokat sok embernél felváltották az iPadek. Miniszter vagy államtitkár például már nem használ laptopot, csak iPadet. Hende Csaba honvédelmi miniszter - a múlt héthez hasonlóan most is - a tabletjébe bújva olvas valamit.

15:26
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Daher Pierre pénzt számol

A fideszes Daher Pierre egy köteg pénzt számol, miközben Cséfalvay Zoltán NGM-államtitkár a kisadózók védelméről beszél.

15:31
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

A Jobbik a tankönyvekért aggódik

A fiatal jobbikos, Farkas Gergely a tankönyvellátásról kérdezi Hoffmann Rózsát, aki közben a telefonján SMS-ezik. A képviselő szerint a kormány nem csinálta meg a tankönyvellátáshoz szükséges tankönyvrendeletet, pedig a szándék jó - mondta a jobbikos képviselő, aki szerint valóban szabályozni kell a liberalizált tankönyvpiacot.

15:34
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

A legszínesebb honanyák

A szürke öltönyök és kosztümök sűrűjéből csak az MSZP-s Lamperth Mónika piros blézere és a fideszes Székyné dr. Sztrémi Melinda LMP-zöld kosztümje tűnik ki.

15:39
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Tarnai az átláthatóságról kérdez

Tarnai Richárd fideszes képviselő a korrupcióról és a kormányzat átláthatóságáról beszél. Mesél az OGP-ről, ami a kormányzat működésének átláthatóságáért indított nemzetközi együttműködés, és arról kérdezi Rétvári Bencét, hogyan áll a kormány az OGP-s vállalásokkal. Rétvári a válaszában elmondja, milyen vállalásokkal készül az OGP következő ülésére, amit ráadásul civil szervezetekkel közösen, nyitott vitában készítettek el. Kiemelte, hogy milyen fontos például a költségvetési információkat közérthetővé tenni, vagy az, hogy a közbeszerzési eljárások könnyebben legyenek kereshetők. A kormánypárti képviselő elfogadja az államtitkár válaszát, és szidja egy kicsit az MSZP-t is, milyen korrupt volt.

15:47
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

DK-s kupaktanács

Vitányi Iván leült Gyurcsány Ferenc mellé, aki éppen 168 Órát olvasott, csak sajnos kicsit szűk a helye, mert a mellette ülő Molnár Csaba egy Blikket terített ki az asztalra. Az újságolvasást abbahagyták, amikor a veterán DK-s képviselő odament hozzájuk, és magyarázni kezdett valamit. Eközben az MSZP volt pártpénztárnoka, Boldvai László az Orbán-kormány költségvetési politikájáról és a megszorításokról kérdezte Cséfalvay Zoltánt.

15:56
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

A Jobbik a kivándorlás miatt aggódik

A jobbikos Z. Kárpát Dániel a fiatalok külföldre vándorlásáról kérdezi a nemzetgazdasági minisztert. Szerinte a szakápolók és a fiatalok is menekülnek Magyarországról, mert az olyan kormányzati intézkedések, mint az egykulcsos adó, nem segítettek semmit. A Jobbikos képviselő az igazi otthonteremtési támogatásokat hiányolja, a családok tartalékainak megszűnését, valamint az oktatási rendszer hiányosságait kritizálja.

16:00
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Cséfalvay: A románoknál rosszabb a helyzet

Cséfalvay Zoltán NGM-államtitkár adatokat sorol, hogy nem is vándoroltak ki nemzetközi viszonylatban annyian az országból. Szerinte az elmúlt években csökkent azoknak a száma is, akik a kivándorlást fontolgatják, az orvosok is kevesebb engedélyt kértek, mint tavaly. Z. Kárpát szerint lehetetlen a magyar fizetésből lakást venni, de kifut az időből, és Balczó Zoltán lekeveri. A képviselő nem fogadta el az államtitkár válaszát, a parlamenti viszont igen.

16:03
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Kezdődnek az azonnali kérdések

Gőgös Zoltán megvárja Orbánt a kérdéssel, de hogy miért, azt nehezen lehetett hallani, mert a képviselők nagy része kiment az ülésteremből, ami nagyon nagy zajjal jár.

16:06
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Hiller Útravalót akar

Hiller István az Útravaló programról kérdezi Hoffmann Rózsát. Azt kérdezi, hogy a programban részt vevők mikor kapják meg az ösztöndíjakat és a fizetéseket.

16:08
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Hoffmann megnyugtat

Hoffmann megnyugtatja Hiller Istvánt, hogy meg fogják kapni az ösztöndíjakat és a fizetéseket a programban részt vevők, de ez nem vigasztalja Hillert, mert ő azt tapasztalta, hogy sokan nem kapták meg. Hoffmann megígéri, hogy utánanéz minden egyes ösztöndíjnak. Az oktatáspolitikusi párharc után Hiller odament Hoffmann Rózsához. Hogy mit mondott, megpróbáljuk megkérdezni az ülés után.

16:12
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Akcióban a tiszaeszlározó jobbikos

Szilágyi György jobbikos képviselő szerint egy szolnoki kosármeccsen az izraeli ellenfél kérésére nem engedték be a magyar zászlót a meccsre, ami felháborító. Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár szerint az esethez nincs közük a hatóságoknak, mert a meccset egy privát biztonsági cég biztosította. A felszólalás közben a tiszaeszlározó Baráth Zsolt egy magyar zászlót tartott a magasba.

16:19
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Mi van a mátrai árammal?

Balázs József heves megyei fideszes képviselő a mátrai áramszolgáltatás miatt aggódik, mert a mostani hóesés többször okozott áramkiesés. A képviselő szerint a hóesés nem magyarázat, mert a szolgáltató felelőssége, hogy erre is felkészüljön. Fónagy János NFM-államtitkár szerint a minisztérium meg fogja vizsgálni, hogy a szolgáltató mindent megtett-e az ilyen eset elkerülése érdekében.

16:23
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Navracsics hatalmasat ásított

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egy akkorát ásított, hogy ha nem tette volna a szája elé a kezét, bekapta volna a mellette ülő Tállai András államtitkárt.

16:32
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Nyakó a közmunkásokról

Nyakó István, az MSZP képviselője megszokott témájával, a közmunkások bérével foglalkozik. Szerinte még nem írták ki a közfoglalkoztatással kapcsolatos pályázatokat, amiért százezreknek kell 28 ezer forintból megélni. Tállai András személyeskedve válaszol, mert szerinte Nyakó naponta vett fel 28 ezer forintot költségtérítésnek, a közmunkaprogramok pedig rendben haladnak.

16:35
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Mit tett a kormány az adatszivárogtatás ellen?

Volner János, a jobbik gazdasági szakpolitikusa az MNB-ben történt állítólagos visszaélésekről kérdezi Navracsics Tibort. Arra kíváncsi, mit tett a nemzetbiztonság azok ellen, akik adatokat szivárogtattak ki a Nemzeti Banktól. A miniszterelnök-helyettes válaszában elmondta, hogy Magyarországnak muszáj bizonyos adatokat átadni az IMF-nek, aminek mi is tagjai vagyunk. Navracsics szerint viszont az ÁSZ-vizsgálat megállapította, hogy az MNB adatkezelése szabálytalan volt, aminek ha vannak büntetőjogi következményei, akkor annak következményei lesznek, de ez a nyomozóhatóságokon múlik - mondta Navracsics.

16:43
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Lendvai Ildikó Népszavát olvas

Lendvai Ildikó nem nagyon figyel Nemény András gazdasági tárgyú felszólalására, mert az előtte heverő Népszavát böngészi. Ha jól látjuk, a következő egy 168 Óra lesz.

16:47
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Dúró a fiatalokért aggódik

A jobbikos Dúró Dóra a fiatalok munkalehetőségeiről, gyermekvállalásáról és otthonteremtési lehetőségeiről kérdezi a szociális államtitkárt. Soltész Miklós szerint a fiatalok helyzete mindenhol rossz sajnos, de a kormány próbál tenni ez ellen. Az államtitkár sajnálja a fiatalok kivándorlását, de ezt csak erősíti a magyarországi közhangulat, ami az országot ócsárolja.

16:51
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

KIM-es míting

Navracsics Tibor és Rétvári Bence már percek óta a parlamenti patkó közepénél állva beszélget. Rétvári egy listát vagy egy jegyzetet olvasva mond valamit a főnökének.

16:55
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Gaudi-Nagy: Mi van a jóvátétellel?

Gaudi-Nagy Tamás az előző kormányzati ciklusok idején szerinte politikai okokból elítéltekről beszél. Felidézi egy korábbi gárdistatüntetés jogellenes feloszlatását, és azt kérdezi a belügyi államtitkártól, hogy mikor kapnak jóvátételt a jogellenesen eljárás alá vont emberek. Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár a kártérítési összegeket és a 2010-ben elfogadott határozatokat, jogszabályokat sorolja válaszában.

17:02
február 25, 2013
Vágólapra másolva!

Véget értek az azonnali kérdések

Közvetítésünket ezzel lezárjuk. Köszönjük a figyelmet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!