A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Megzavarták az alaptörvény szavazását - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Hétfőn a parlament kormánypárti többsége elfogadta az alaptörvény negyedik módosítását, amely miatt napok óta tüntetnek civilek és ellenzéki politikai pártok. A szavazást néhány LMP-s és független képviselő performansza zavarta meg: a politikusok a terem közepére vonultak süteményekkel és táblákkal. Napirend előtt felszólalt Orbán Viktor is, aki újabb rezsicsökkentést jelentett be. Az MSZP úgy döntött: távol marad a hétfői üléstől, a frakció székei üresek, a parlament ablakából fekete zászlókat lógattak ki. Osztolykán Ágnest annyira kiborították a jobbikos Novák Előd szavai, hogy kiabálni kezdett, majd viharosan távozott az ülésteremből. A parlament ülése percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül47 bejegyzés
13:26
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Küzdünk a birkózásért és a finnugorokért

Sürgősen fog dönteni a parlament a héten arról a javaslatról is, amit pénteken este nyújtották be a kormánypárti képviselők. A földgáz- és a villamosenergia-törvényhez benyújtott módosítás lényege, hogy a gáz- és áramszolgáltatók nem háríthatják át az őket terhelő különadókat.

Nagy egyetértésben, az ellenzéki pártok támogatásával került a parlament elé az a javaslat, amely a finnugor népek napjává nyilvánítja október harmadik szombatját. Határozatban akarnak kiállni a képviselők azért, hogy a birkózás maradjon olimpiai sport. A napirendről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

13:29
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Az alkotmánymódosítás napja

Mozgalmas és fontos napja lesz hétfőn a parlamentnek: szavaznak az alaptörvény negyedik módosításáról, amely az Alkotmánybíróság által korábban megsemmisített átmeneti rendelkezések többségét beemelné az alkotmányba. Emellett bekerülne az alaptörvénybe a röghöz kötés, és az, hogy a korábbi AB-határozatok hatályukat veszítik. A módosítás ellen nemcsak itthon tiltakoztak - csütörtökön néhány tucatnyian a Fidesz-székházat is megrohamozták - hanem a szavazás elhalasztását kérte az Európa Tanács főtitkára, és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is felhívta Orbánt az aggodalmai miatt. Hétfőn az MSZP nyomógombos szavazást kért a zárószavazás elhalasztásról, nem lenne meglepő, ha az ellenzék máshogy is tiltakozna a módosítás ellen: a választási regisztráció alaptörvénybe foglalásánál például az LMP-sek kék cédulákkal árasztották el az üléstermet. Ugyanakkor nem valószínű, ha a kétharmados többség bármilyen akciótól megrettenve levenné a napirendről a kérdést. Néhány zárószavazás előtti módosító azonban simán előkerülhet még a fiókból az utolsó pillanatban.

13:32
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor is felszólal

A miniszterelnök általában csak nagy jelentőségű ügyekről szokott a parlamentben napirend előtt beszélni, hétfőn viszont felszólalásra jelentkezett "Magyarország nem hagyja magát" címmel. A miniszterelnök valószínűleg az alaptörvény módosítását ért kritikákra fog válaszolni.

13:54
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Puszik csattannak

Percek múlva kezdődik a hétfői ülés. A székek negyede már foglalt, folyamatosan érkeznek a képviselők a terembe. Két fideszes politikus arcra puszival köszönti egymást.

14:10
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Csúszás van

Lassan tíz perce el kellett volna kezdődnie az ülésnek. Szinte mindenki a helyén ül, a képviselők egymással beszélgetnek, vagy laptopjukat, táblagépüket nyomogatják. Orbán a jegyzeteit olvassa.

14:13
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Megtapsolják Matolcsyt

Kövér László végre csengetett, kezdődik az ülés. A házelnök felolvassa a Matolcsy György jegybankelnöki kinevezéséről szóló határozatot. Szavait taps követi a kormányparti padsorokból.

14:16
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Nem hagyják beszélni Orbánt

Orbán Viktor napirend előtti felszólalását bekiabálók zavarják meg, így szinte egy szót sem lehet érteni a miniszterelnök szavaiból. Elég nagy a zűrzavar a teremben, Orbán mosolyog, de a beszédét egyelőre nem tudja folytatni. A rezsicsökkentésről beszél, azt mondja, a villanyár kérdése minden magyar családot érint, a DK-s performance résztvevői közül valaki erre bekiabál: "Az alkotmánymódosítás is". Orbán beszédét elolvashatja itt.

14:20
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Újabb rezsicsökkentés jön

A kormányfő arról beszél, hogy milyen óriási profitot nyeltek le a korábbi években az energiaszolgáltatók, és hogy milyen drága is volt az áram. "Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy a magyarok érdekeit képviselje" - mondja Orbán. További rezsicsökkentés lehetőségét lengeti be, vastapsot kap. Közben a tiltakozók be-bekiabálnak dolgokat, de ezzel csak nevetésre ingerlik az ülésteremben ülőket. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere széttárja a két kezét, ezzel is jelezve, hogy fogalma sincs, mi történik.

14:21
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Lefektették a leplet

A DK-s tüntetők keze valószínűleg elfáradt, mert az "Önkényuralom" feliratú lepedőt leterítették a hátsó padsorokba, majd távoztak a teremből.

14:22
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Az MSZP nem vesz részt a parlament ülésén

Távol marad az MSZP a parlament hétfői ülésétől, így tiltakozva az Alaptörvény negyedik módosítása ellen - jelentette be Mesterházy Attila pártelnök. A szocialista politikus újságíróknak azt mondta: az alkotmányosság látszata is megszűnik, ha a kormánypárti többség elfogadja a tervezett alaptörvény-módosítást. Szerinte annak egyik célja, hogy a Fidesz mindenkin - így az alkotmánybírókon, a diákokon és az ellenzéken is - bosszút álljon, aki nem a kormányoldal elvárásainak megfelelően döntött vagy viselkedik, a másik pedig újabb gesztust tenni a szélsőjobboldali szavazóknak.

Mesterházy Attila hozzátette, kevés eszközük van a tiltakozásra, ezért döntöttek úgy, hogy képviselőik egész nap távol maradnak a parlament ülésétől. Közülük csak Tóbiás József frakcióvezető-helyettes megy be az ülésterembe, hogy a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva elmondja az MSZP álláspontját.

14:24
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Sólyomnak sem tetszett

Az MSZP-s Tóbiás József szerint az emberek 80 százaléka ma elégedetlen Magyarországon. Szóba kerül az alkotmánymódosítás is, de Orbánt láthatóan nem hatják meg a szocialista politikus szavai, mert hátrafordulva a mögötte ülő Rogán Antallal beszélget. Tóbiás nem hagyja ki a Sólyom-kártyát sem: felidézi, hogy a volt köztársasági elnök lesújtó véleménnyel volt a küszöbön álló alkotmánymódosításról. Tóbiást a volt LMP-sek és a mostani LMP-s képviselők is hosszan megtapsolják.

14:28
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Volnert tapsolja a Fidesz

Volner János, a Jobbik alelnöke azt mondja: nem csoda, hogy az LMP-nek nem tetszik a rezsicsökkentés, hiszen egy külföldről finanszírozott pártról van szó. A kormánypártiak hangosan nevetnek és tapsolnak a jobbikos politikusnak. A szocialisták székei üresek, mindegyikük asztalán egy papírra nyomtatott felkiáltójel van. Egyedül Tóbiás ül a helyén a frakcióból.

14:33
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Harrachnak nem tetszett a performance

Harrach Péter nem hagyhatja szó nélkül, hogy miközben a miniszterelnök beszélt, egy ellenzéki csoport zavarta meg. A KDNP-s politikus szokásos vontatott stílusában arról beszél, hogy a magyar családokat súlyosan terhelik a rezsiköltségek. Selmeczi Gabriella közben a telefonjait intézi.

14:35
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

A Jobbik tartózkodik a szavazáson

A Jobbik frakciójának képviselői tartózkodni fognak az Alaptörvény negyedik módosításának hétfői zárószavazásán - jelentette be az Országgyűlés plenáris ülése előtti sajtótájékoztatóján Balczó Zoltán, a Jobbik és a parlament alelnöke. A Jobbik szerint, bár van sok pozitívum a tervezett módosítások között, de vannak súlyos, az ellenzéki párt felfogásával ellentétes részei is a tervezetnek, így a tartózkodás mellett döntött a frakció.

A Jobbik által nem támogatható módosítások között Balczó Zoltán az Alkotmánybíróság (AB) szerepének és lehetőségeinek "további megnyirbálását" emelte ki. Hangsúlyozta: a Jobbik például azt szeretné, hogy a köztársasági elnök az Alaptörvény esetében továbbra is fordulhasson az Alkotmánybírósághoz. Balczó Zoltán felhívta a figyelmet arra, lehet, hogy a hétfői az utolsó lehetőség, hogy Áder János az alaptörvény kapcsán kikérje az AB véleményét.

Balczó elmondta: összességében a Jobbik szerint a kormány olyan dolgokat szabályoz az Alaptörvényben, amelyek "nem oda valók", hanem törvényi szinten kellene szabályozni őket, és mindezt azért teszi a kormánytöbbség, hogy ezen szabályozások alkotmányos vizsgálatát elkerülje. Példaként említette a hallgatói szerződések szerepeltetését az Alaptörvényben.

14:36
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Vadai Ágnes nyakéke - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:41
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán nem érti az MSZP-t

A kormányt állandóan támadások érik, akármit is tesz, de ki kell tartani a rezsicsökkentés mellett - mondja felszólalásában Rogán Antal. Ezután Orbán megköszöni a frakcióvezetők támogató véleményét. Van egy párt, amelyik a másik oldalon áll. Egy baloldali párt a bérből és fizetésből élők helyett a nagy, nemzetközi tőke oldalára áll - ez nagyon furcsa a kormányfő szerint. Orbán azt mondja: nem tartja valószínűnek, hogy a szocialisták szimpatizánsai egyetértenének az MSZP mostani viselkedésével, azzal, hogy az újabb rezsicsökkentés ellen emelik fel a szavukat.

14:47
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Kósa bőrdzsekire váltott

Jönnek a napirend előtti felszólalások. Elsőként Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője beszél a rezsicsökkentésről. Kósa Lajos lazára vette a figurát: zakó helyett fényes bőrkabátot visel. A teremben közben megnyugodtak a kedélyek - Orbán távozott, és egyből csend lett.

14:53
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Lépni kellett

A kormány részéről Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára reagál Rogán szavaira. Fónagy különféle statisztikai adatokat sorol annak bizonyítására, hogy milyen hátrányok érték eddig a lakosságot az energiaszektor miatt. "Európában sehol máshol nem olyan drága a rezsi, mint Magyarországon, a helyzet tarthatatlan, a kormánynak lépnie kellett."

14:56
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán valóra váltja az álmokat

Budapest fejlődését szolgáló megállapodást írt alá a napokban a kormány Tarlós István főpolgármesterrel - mondja a KDNP-s Bagdy Gábor. A kormánypárti politikus szerint ezzel végre megteremtődött a lehetősége annak, hogy az álmok valóra váljanak.

15:00
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Egyedül tartja a frontot - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:01
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Minden a szokásos

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára reagál Bagdy szavaira. A teremben minden a szokásos mederben folyik: Kósa újságot olvas, Rogán a pohár vizéből kortyolgat, Dúró Dóra laptopozik, Selmeczi Gabriella pedig fehér kosztümjében nyomogatja fehér telefonját.

15:12
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Mi lesz még ma?

Vége a napirend előtti felszólalásoknak. Kövér László most az ülés további menetrendjét ismerteti.

15:17
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Áder később árulja el, mit gondol

"Nem innen, Berlinből, hanem majd Magyarországon fogom elmondani az álláspontomat" - mondta Áder János államfő, a német szövetségi elnökkel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére. Az Alaptörvény-módosítás hétfőre tervezett zárószavazásával összefüggésben hangsúlyozta: "világos szabályok és határidők" határozzák meg, hogy az Országgyűlés döntése után mit kell tennie a házelnöknek és a köztársasági elnöknek. Mindenki "biztos lehet abban, hogy meg fogja tudni, mit gondolok a cikkről, a cikkben megfogalmazott kérdésekről és az alkotmányos helyzetről" - jelentette ki Áder János Sólyom László volt köztársasági elnök írására utalva.

15:31
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Ne legyen sértett!

Jönnek az interpellációk. A sort a jobbikos Staudt Gábor kezdi, aki a nemzeti fejlesztési miniszternél érdeklődik az állami szintű korrupcióról. Folyik-e vizsgálat a minisztériumban. Fónagy János államtitkár tökéletesen egyetért azzal, hogy a korrupció elleni harc fontos társadalmi ügy. "Ne sértett ember vagdalkozásában nyilvánuljon meg a véleménye" - kéri Fónagy a jobbikos politikustól.

15:33
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Egyetértenek - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:37
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Jó a nők helyzete

"A szocialista kormányok eredményeivel szemben 2010 óta javult a nők foglalkoztatása Magyarországon! A kormány intézkedései mennyiben segítik elo a nők munkaerőpiaci helyzetének javulását" - címmel interpellálja a nemzetgazdasági minisztert a fideszes Koszorús László és Talabér Márta. A kormány nevében Cséfalvay Zoltán válaszol, aki nem meglepő módon a különböző uniós pályázatok sikerét és a kormány intézkedéseit méltatja. Ennél talán izgalmasabb Talabér Márta zakója, ami flamingót meghazudtoló rózsaszínben pompázik.

15:45
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Fekete zászlót lógatott a Parlamentre - kép

Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese fekete zászlót helyezett el a Parlament ablakában tiltakozásul az alaptörvény tervezett, negyedik módosítása ellen.

Fotó: Mudra László [origo]

16:02
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Szégyelljétek magatokat!

Novák Előd azt kérdezi a belügyminisztertől, hogy mit szól hozzá, hogy a fehérgalléros cigánybűnözés már a parlementben is felütött a fejét. Osztolykán Ágnes, LMP-s képviselő Novák beszéde közben azt kiabálja, hogy "szégyelljétek magatokat". Kontrát Károly rövidre fogja válaszát: minden bűnözővel szemben fellépnek majd. A jobbikos politikusnak nem tetszik a válasz.

16:04
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Osztolykán kikelt magából

Novák nem állítja le magát, folyamatosan ostorozza Osztolykánt, aki magából kikelve ordít. Nem érti, hogyan engedhetik, hogy a parlament falain belül valaki így beszéljen, mint Novák. Szavait Kontrát Károly is elítéli, az ülés vezetője pedig kikapcsolja Novák mikrofonját, hogy maradjon már csendben.

16:08
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Van itt minden

Népszava, Blikk, Magyar Nemzet, Napi Gazdaság - csak pár azok közül a sajtótermékek közül, amiket a képviselők az interpellációk alatt olvasnak. Közben Osztolykán Ágnes kiviharzott az ülésteremből.

16:10
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

A kiabáló Osztolykán - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:16
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Köntörfalazás

Több tízezer ember mozdult meg a hétvégén a székely autonómia ügyében - mondja Németh Zsolt, külügyi államtitkár. A kormánytag Szávay István, jobbikos képviselő interpellációjára reagál, aki azt kérdezte a kormánytól, hogy milyen konkrét lépéseket tesz Székelyföld területi autonómiájáért. Németh általánosságokat mond, Szávay pedig hiányolja a konkrétumokat.

16:21
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Szuper kis program

Ismét egy kormánypárti interpelláció következik: a KDNP-s Tarnai Richárd az Erzsébet-programról beszél, a gyerekek ingyenes nyaralását biztosító lehetőséget méltatja. Azt szeretné megtudni a közigazgatási- és igazságügyi minisztertől, hogy idén is lesz-e pénz tízezrek üdültetésére. Tarnai kíváncsi rá, hogyan folytatódik idén a sikeres program. Rétvári Bence válaszol, aki szerint a társadalmi szolidaritás modern európai formáját jelenti az Erzsébet-program.

16:28
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Kapákkal támadnak a rendőrökre

A jobbikos Pörzse Sándornál a szó, aki a belügyminiszternél érdeklődik arról az elképesztő videóról, amin egy intézkedő rendőr von intézkedés alá egy fideszes képviselőt. Felhívja a fideszes képviselő a kaposvári rendőrkapitányt, hogy sietsen a segítségére, majd leváltatja az intézkedő rendőrt. "Önök azt mondták, hogy két hét alatt ebben az országban rendet tesznek, közben a rendőrök nem tudnak intézkedni, mert kapákkal, meg ásókkal támadnak a rendőrautókra" - mondja Pörzse.

16:30
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Munkát, kenyeret! - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:34
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Tetszettek volna eljönni

A termőföldek külföldi kézbe kerülése miatt emeli fel szavát a jobbikos Magyar Zoltán. A képviselő a vételi árakról, kisajátításokról, aádsvételi-szerződésekről beszél, és azt kérdezi, miért nem él a kormány az állam elővásárlási jogával a termőföld védelmében. Válaszában Budai Gyula szóvá teszi, hogy rengeteg meghívást kapnak olyan ülésekre, ahol szóba kerülnek ezek a kérdések. "Ha Önt valóban érdekelné a termőföldek védelme, akkor legalább egy ilyen ülésre eljött volna" - mondta a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára.

16:40
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Talabér és a flamingók - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:48
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Kérdezze a bíróságot!

A Baumag-ügy károsultjai miatt aggódik a kérdések órájában felszólaló jobbikos Zakó László. A képviselő tart tőle, hogy megakadt az eljárás, a károsultak nevében kérdezi a közigazgatási- és igazságügyi minisztertől, hogy áll az ügy. Rétvári Bence szerint is nagyon fontos, hogy az ügy minél előbb befejeződjön, de a jelenlegi állásról a bíróságok tudnának érdemi információval szolgálni.

16:50
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Jó hosszú szünet

Vége a kérdéseknek. A szokásos negyed óra szünet helyett, most egy órás szünet következeik. Háromnegyed ötkor folytatódik az ülés. Percről perce tudósításunkat a szünet után folytatjuk, és beszámolunk az alaptörvény módosításának szavazásáról.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

18:01
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Elindultak a szavazások

Vége a szünetnek. A képviselők most határozatokról szavaznak. Viszonylag simán nyomogatják a gombokat, bár Kósa Lajos jelezte, hogy valamiért nem működik a szavazókártyája.

18:04
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Szili az LMP-ben

Rogán Antal hosszan beszélgetett Kövér Lászlóval, és csak a gombját megnyomni szaladt vissza a helyére. Hamarosan következik az alkotmánymódosítás szavazása. Szili Katalin közben leült az LMP-s politikusok közé.

18:07
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Mobillal fotóznak

Ha jól láttuk az Országgyűlés honlapján szereplő ültetési rendből, a fideszes Sebestyén László mobiltelefonjával fényképezte az MSZP-frakció üres székeit.

18:13
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Megzavarták a szavazást

Következik az alaptörvény módosításáról szóló szavazás. Az LMP-sek nápolyit és vaníliáskarikát osztogatnak, a PM-esek táblákat tartanak maguk elé. "A néptől félj, ne Viktortól! Szavazz NEMMEL"- olvasható Jávor Benedek tábláján.

18:15
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán csak mosolyog

A házelnök felszólítja a tüntetőket, hogy hagyják el a termet, Ertsey Katalin felállt és Orbán Viktor felé kiáltotta, hogy "Beszélj Viktor". Orbán Viktor mosolyog, az LMP-s és a Párbeszéd Magyarországért tagjai a terem közepén állnak, majd hangos kiabálások közepette levonulnak. A teremben óriási a hangzavar, mindenki kiabál.

18:16
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Megszavazták, megtapsolták

A megmozdulást néhány fideszes nem bírta ülve végignézni: Németh Szilárd fideszes képviselő például felállt, Kövér László azonban az irataiba mélyedt. Az alkotmánymódosítást megszavazták, ezt hatalmas taps követte a kormánypárt soraiból.

18:20
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Berontottak az ülésterembe - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

18:38
március 11, 2013
Vágólapra másolva!

Vége a közvetítésnek

A parlament az alaptörvény módosítása után további határozathozatalokkal folytatja a munkáját, percről percre tudósításunkat ezzel lezárjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!