Áder János Barack Obamát idézte a parlamentben

Események

Vágólapra másolva!
Barack Obama szavaival szólított fel az éghajlatváltozás elleni védekezésre a köztársasági elnök. Az amerikai elnök az ENSZ klíma-csúcson azt mondta: Mi vagyunk az első generáció, akik érezzük a klímaváltozást, és mi vagyunk az utolsó generáció, akik tenni is tudunk ellene. Az ellenzék több kérdést is feltett az Egyesült Államok által elrendelt beutazási tilalomról, de nem sokat tudott meg. A paksi bővítésre és a Jegybank ellenőrzésére vonatkozó tárgysorozatba vételi kérelmét elutasította a Tisztelt Ház. Ez volt a parlament percről percre. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül48 bejegyzés
15:20
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Elhunyt képviselőkre emlékeztek

Veér Miklósra (MSZP) és a tegnap elhunyt Pichler Imre Lászlóra (Fidesz) emlékeztek néma felállással a képviselők az ülésnap kezdetén.

15:25
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a köztársasági elnök beszéde

"Gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk lokálisan: közös jövőnk kérdései" címmel mond beszédet Áder János. 

Két évvel ezelőtt a víz volt a legfontosabb téma, egy éve a kérdésben világtalálkozót is tartottak.

Tudósok százai figyelmeztetnek a klímaváltozásra, a víz nélkül maradók milliárdjaira, az élelmiszer-termelés ellehetetlenülésére és az ezt kísérő migrációra - hangsúlyozta Áder János.

15:31
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Érint-e mindez minket?

Az árvizek azt sejtetik, hogy igen. Tavaly már 20 000 ember kért bebocsátást Magyarországra. 

De a klímaváltozásnak súlyos költségvetési következményei is vannak. Szerbiának a mostani árvíz nagyobb kárt okozott, mint az 1990-es években a délszláv háború. New York városában a legutóbbi hurrikán 20 milliárd dollár veszteséggel járt.

15:35
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Mit tehetünk?

Áradások, árvizek, aszály, elsivatagosodás a legnagyobb veszély Magyarországon. A 12 évvel ezelőtti tiszai árvíz 35 milliárd forint kárt okozott. Erre válaszul fogadtuk el a Vásárhelyi tervet, de további öt víztározó megépítése még várat magára.

15:37
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Csináljunk erényt a bajból!

A visszatartott vizet aszály idején öntözésre használhatjuk, de az erdőtelepítésekkel is sokat segíthetünk magunkon. Nemcsak a levegő minősége javul, hanem közmunkát is adunk az embereknek.

15:40
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Össze kell fogni

Egyedül nem tudjuk megállítani a klímaváltozást, de a 28 uniós tagállammal együtt sem. Ehhez nagyobb összefogásra van szükség. Felszólalása végén Barack Obamát idézte Áder János. Az ENSZ klímacsúcson az amerikai elnök is összefogásra szólított fel mondván: Mi vagyunk az első generáció, akik érezzük a klímaváltozást, és mi vagyunk az utolsó generáció, akik tenni is tudunk azért, hogy visszafordítsuk. 

15:48
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Az ózonréteg újra vastagodik

Miután az ózonréteg elvékonyodásáért felelős gázokat betiltotta a nemzetközi közösség, visszafordult a folyamat. Az Európai Unió 2015-ben az F-gázokat korlátozza. A klímaberendezésekben használt F-gázok felelnek elsősorban a globális felmelegedésért - reagált Áder János felszólalására Bánki Erik a Fidesz-frakcióból.

15:52
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Reményt jelent a klímacsúcs

Tóbiás József megköszönte a köztársasági elnöknek, hogy külön figyelmet fordít a klímaváltozásra. A hatékony cselekvéshez azonban intézményekre is szükség van, amelyekbe a politika és a társadalom bekapcsolódhat: többek között a civil szervezetek intézményeire - hangsúlyozta Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője.

15:54
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

A teremtett világot meg kell védeni

Kereszténydemokrataként kivételesen nagy felelősség beszélni erről a kérdésről - kezdte felszólalását Aradszki András, mert a kereszténydemokraták számára az egyik legfontosabb célkitűzés a teremtett világ védelme.

15:57
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Politikai akarat nélkül nem megy

Valóban globális feladatról van szó. Egyik oldalról nem lehet megtagadni az életszínvonal növelését Afrikától, az őserdők kiirtása viszont minden embert érint - fogalmazott Aradszki András.

16:02
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Mit is mondott Áder János New Yorkban?

Kepli Lajos (Jobbik) szerint a köztársasági elnök New York-i beszéde félrevezető volt. A szén-dioxid-kibocsátás valóban csökkent 40 százalékkal Magyarországon, de ez önmagában semmit sem jelent. Ha nincs ipar, nincs kibocsátás. 

A Jobbik szerint a Fidesz semmit sem tett a vizek visszatartásáért, a termőföld megőrzéséért, és ami a legfontosabb, megszüntette a környezetvédelmet. 

Felkészültünk-e egy migrációs hullámra? Alkalmasak vagyunk-e egy krízishelyzet kezelésére? A válasz nem. A Jobbik szerint a múlt fényezése helyett felelős politizálásra van szükség a jövőben. 

16:07
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

A tét nagy

A globális feladatokra a helyi gondok miatt nem fordítunk elég figyelmet - mondta Schmuck Erzsébet. Az LMP szerint az éghajlatváltozás csak az egyik veszély. A gazdasági, társadalmi és környezeti problémák egyetlen rendszerben léteznek, és nem elkülöníthetők. A fenntartható fejlődés éppen erről szól: csökkenő környezeti terhelés és igazságos társadalmi elosztás mellett megvalósult gazdasági növekedést jelent. Erre kellene törekednünk.

16:13
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

A kormány intézményei megfelelőek

A magyar mezőgazdaság négy év alatt 30 százalékkal növelte a termelést, miközben az öntözött területek kiterjedése jelentősen nem nőtt. A mezőgazdaság felkészült – nyugtatott meg mindenkit Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A magyar GDP a rendszerváltáskori négyszerese, mindeközben a szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékkal csökkent – védte meg az ipart is a miniszter.

16:18
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Amerikai beutazási tilalom

A miniszterelnök hallgat, mindenki más találgat az Egyesült Államok által kitiltott személyek ügyében. Harangozó Tamás "aktuális ügyeinkről" beszél. A szocialista politikus szerint számos területen becsapták a kormánypártok az országot. Az ellenzéki politikus a közmunkát, az ingyenes, de valójában fizetős felsőoktatást és az egészségügyet említette. 

A sci-fibe illő győzelmet sci-fibe illő módszerekkel érték el – utalt a kormánypártok vasárnapi kampányértékelőjére Harangozó Tamás. 

16:23
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Ha korrupció, akkor MSZP

A kormánypártok részben az MSZP korrupciós ügyeinek köszönhetik győzelmüket - reagált Harangozó Tamás felszólalására Lázár János. 

Lázár János szerint az amerikaiak szeretik Magyarországot, mert a rendszerváltás óta az USA megbízható partnerei és barátai vagyunk.

A korrupcióval kapcsolatban egyelőre sem a személyeket, sem az ügyeket nem ismeri a magyar kormány – állítja a miniszter.

16:28
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Végre kiderültek a számok!

A KSH múlt heti adatai szerint 350 000-en vándoroltak ki Magyarországról. A Jobbik szerint ez egy konzervatív becslés, de még így is riasztó, mert kiderült: a legképzettebbek hagyták el az országot, és csak 10 százalékuk kíván hazajönni. 

Még mindig nem az érdemi válaszlépésekről beszélünk, ezért a Jobbik nevében egy vitanapot javasolt Farkas Gergely. Reméli, a kormánypártok nyitottak lesznek erre, és támogatni fogják.

16:33
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Nem magyar jelenségről van szó

A kivándorlás uniós csatlakozásunk következménye, nem egyedi jelenség - véli Rétvári Bence államtitkár. Olaszországból és Ausztriából arányaiban ugyanannyian, ha nem többen dolgoznak külföldön. A szakmunkásokat miért nem említi? Rájuk is szükségünk van! - tette fel a kérdést. A diplomások közül pedig sokan pályaelhagyóként dolgoznak - emlékeztetett Rétvári Bence. 

16:35
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Megalázó és szégyenletes a kitiltási botrány

Magyarország ismét tragikusan magára maradt. Miért? Schiffer András három okot sorol fel. A külpolitikában a kormány nem tud 3/3-ot maga mögött, mert a társadalomból 5 millióan soha nem szavaztak a kormánypártokra.

Az ellenzék támogatja a kormányt, de az első lépést Orbán Viktornak kell megtennie. 

16:37
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

A Fidesz azt gondolta, mindent megtehet

A 2/3 nem igazol mindent. Előfordulhat, hogy a külhatalmak többet tudnak a korrupciós ügyekről, mint az ellenzék. Ezért az LMP ismét benyújtja antikorrupciós törvénycsomagját, és kezdeményezi a NAV-bizottság felállítását - mondta Schiffer András. 

16:38
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

A keleti nyitást túlhajszolták

Első lépésként az LMP továbbra is azt követeli, hogy vizsgálják felül a paksi bővítést. 

16:45
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Nem érzelmi kérdésről van szó

A paksi bővítés nem érzelmi kérdésről szól, hanem arról, hogy hogyan juttatunk gázt a háztartásokba - reagált az LMP vádjaira Lázár János.  

A konkrét kitiltási ügynek semmi köze a magyar–amerikai viszonyhoz és a külpolitikánkhoz – állítja a miniszter. Az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság is minden jogállamisági vitát lezárt a magyar a kormánnyal.

A konkrét kérdés lehet, hogy bűncselekményről szól: a hiteles információk átadását továbbra is várja a kormány az amerikaiaktól, mondta Lázár. 

16:54
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Ünnepeink és iskoláink

Ünnepre kell nevelni a gyereket ahhoz, hogy meglegyen az a bizonyos 3/3, amiről Schiffer András beszélt – reagált az LMP-s felszólalásra a kereszténydemokrata Hoffmann Rózsa. Az előző ciklus oktatási államtitkára október 6-a és a közelgő október 23-a kapcsán szólalt fel.

Rétvári Bence hosszan egyetértett.

16:59
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc nyílt támadást indított

Immár nyíltan támadja Magyarországot a Demokratikus Koalíció az Európai Parlamentben - közölte Rogán Antal. A támadás fájó és indokolatlan; egyetlen oka a szerdai Európai Bizottságról szóló szavazás lehet, ahol Navracsics Tibor biztosi kinevezéséről is döntenek az EP-képviselők.

A kitiltási üggyel kapcsolatban arra kérte az ellenzéket a frakcióvezető, hogy ne szaladjanak előre a vádakkal addig, ameddig nem ismertek a bizonyítékok, és fogadják el a választás eredményét.

17:06
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Az amerikai–magyar kapcsolatokról

Magyar Levente államtitkár válaszában az amerikai–magyar kapcsolatokról tájékoztatott. Mint mondta, katonai szövetség, erős gazdasági szálak és az ukrán válság miatt újra erős biztonságpolitika érdekek is összekötnek minket. 

Az államtitkár ismételten hiteles és használható információkat kért az Egyesült Államoktól, az ellenzéket pedig politikai konszenzusra szólította fel.

17:16
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Elfogadták a napirendet

A napirend elfogadása után elkezdődtek a nemzetközi egyezmények zárószavazásai. Adóügyi kérdésekben a Bahreini Királysággal, a Szaúd-Arábiai Királysággal, és Jersey kormányával működünk együtt a jövőben, Tajpejjel a turisták munkavállalása kérdésében, Romániával a határon átvezető közutak építésében. Az Országgyűlés egyhangúlag szavazott. 

17:21
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Új rendészeti életpályamodell

Az új rendészeti életpályamodell menetrendjéről kérdezte a minisztert a szocialista Harangozó Tamás. Az életpályamodell bevezetése a Fidesz 2010-es választási programjában szerepelt; most újra ígéretet tettek rá.

Kontrát Károly szerint 2002-ben egyszer már bevezették, de az MSZP-kormány egy tollvonással megszüntette. 2014-ben folynak a szakmai és szakpolitikai egyeztetések és hatásvizsgálatok. 

17:23
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Nem válaszolt a kérdésre

Ezek szerint ebben a ciklusban sem lesz életpályamodell? Válaszát elfogadni nem lehet, mert semmi konkrétumot és megnyugtatót nem mondott - reagált Harangozó Tamás. 

A választ az Országgyűlés megszavazta. 

17:29
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Mikor lesz parlagfűkezelés a felajánlott adóforintokból?

A minisztérium felélte azt a több mint egymilliárd forintot, amelyet parlagfűkezelésre ajánlottak fel az állampolgárok adójukból. A bírósági beszámoló szerint végkielégítésekre és reprezentációra ment el a pénz. 

Hogyan gondolja a kormány, hogy szembemegy 170 000 jó szándékú ember akaratával? Hogyan állítják helyre a bizalmat? Mikor lesz Kehi-vizsgálat? Ki viseli az azonnali politikai felelősséget? - kérdezte a jobbikos Magyar Zoltán.

17:32
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

A kormány több mint tízszer annyit költött

Zsigó Róbert válaszában elsorolta, hogy a kormány mennyivel többet költött parlagfűirtásra, mint a szocialisták.

Magyar Zoltán elképesztőnek találta a választ.

Az Országgyűlés viszont 100 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

17:36
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Elfogadhatatlan az egyezmény

Az USA-EU szabadkereskedelmi megállapodásról kérdezte a kormányt az LMP, amelyet a párt szerint átláthatatlan folyamatban, a nyilvánosság kizárásával tárgyalták, rengeteg lobbiérdeket bevonva. Az LMP szerint az egyezmény aláássa GMO-mentességünket. Miért érdekünk ennek elfogadása? - tették fel a kérdést. 

17:42
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Nincs ok félelemre

Magyar Levente államtitkár biztosította az LMP-t, hogy a megállapodás 5 százalékos GDP-növekedést hoz majd. A kormány aktív fellépéssel hatékonyan képviseli majd Magyarországot, de azt nem mondta meg, hogy konkrétan mit tesz.

Schmuck Erzsébet csak reméli, hogy a kormány tisztában van vele, utólag nem lehet kiszállni. A válasz nem győzte meg a képviselő asszonyt. 

17:48
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Az IMF is elismeri: működik a magyar modell!

A cím mosolygást váltott ki az ellenzékből. A felszólalás során kiderült: a különadókra vonatkozik a fideszes Bánki Erik kijelentése. 

Az állítást Bánki Erik arra alapozta, hogy az IMF 3 százalékra módosította a magyar gazdasági növekedés előrejelzését.

Tállai András megerősítette az információt.

17:52
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Igen, a statisztikák rendben vannak

A szocialista Gúr Nándor "A Tisztes Munka Világnapja!" alkalmából beszélt volna, de nem állta meg, hogy ne reagáljon Bánki Erik felszólalására. Igen a statisztikák rendben vannak, de... És elkezdte sorolni, hogy mi minden nincs rendben a Munka törvénykönyvével. 

Miért csinálják ezt? A korengedmény miért nem működőképes? Miért fagyasztják be a köztisztviselői illetményt? stb. stb.

17:58
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Nem csak a statisztikák stimmelnek

Magyarország jobban teljesít a munkába álltak, a kollektív szerződések tekintetében is - reagált Czomba Sándor államtitkár.

A korkedvezményes nyugdíjazásról egyeztetés folyik a bányászok képviselőivel. A közszférában az egészségügyben és a pedagógusoknál illetményemelés történt, a szociális ágazat idén kerül sorra. Lépésről lépésre halad a kormány, ahogy anyagi lehetőségei engedik.

18:07
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Ki a felelős?

A Népligetben, a taraligeti teniszpályán történt haláleset ügyében interpellálta a kormányt a jobbikos Szilágyi György. A teniszpályán egy férfi rosszul lett, de az ott elhelyezett betonelemek miatt a mentők nem tudták megközelíteni a helyszínt. 

Kontrát Károly arról tájékoztatott, hogy büntetőeljárás indult. A katasztrófavédelem mindent megtett - szögezte le. 

Ön továbbra is a szőnyeg alá akar söpörni egy halálesetet - reagált Szilágyi György. 

18:13
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Munkahelyvédelmi Akcióterv

Javította-e a foglalkoztatást a Munkahelyvédelmi Akcióterv? - kérdezte Földi László kereszténydemokrata képviselő. 

Számszerűsíteni nem lehet, de nagyon sokat segített - válaszolt Czomba Sándor. Azért nem lehet, mert más módon is támogatta a fiatalokat és másokat a kormány. Az eredményeket folyamatosan vizsgálják, mondta az államtitkár. 

18:18
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Mindenki érti, csak Önök nem?

Bagóné Borbély Ildikó (MSZP) a szegénységi adatokra utalt. Az adatokat a KSH nem hozta nyilvánosságra  a választások előtt, de az Eurostat adatai rémisztőek: ezeket a KSH adhatta át. 

2010 óta 10 százalékkal vágta meg a szociális kiadásokat a kormány. A nemzetközi közösség szerint aggasztóan negatív trendek indultak el Magyarországon, és további megszorítások híre szivárgott ki a kormányülésről. 

18:24
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Ideje, hogy mindenki lehiggadjon!

A KSH decemberben adta át az adatokat, semmilyen késlekedés nem történt, és nem cél a nyilvánosság  megkerülése szegénységügyben. A következő években az Európai Unióval összhangban a KSH elmélyíti a szegénységi kutatásokat. Novemberben négy tanulmány lát napvilágot. 

A 2015-ös költségvetésben számos lehetőség nyílik az legszegényebbek integrációjára - ígérte meg Lázár János, és a válasz méltánylását kérte a képviselőnőtől.

18:27
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Több alázatot, miniszter úr!

Bagóné viszonválaszában több alázatra kérte Lázár Jánost és kutatásokból erősítette meg, hogy a kormány "szövege" ellenére 14 százalékkal, a gyerekek körében pedig 20 százalékkal nőtt a szegénység. 

18:30
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Paksi bővítés: követeljük a nyilvánosságot!

Ha már követelték a nyilvánosságot az Egyesült Államoktól a beutazási tilalommal kapcsolatban, akkor mi is követeljük a nyilvánosságot a paksi bővítés ügyében. Ezekkel a szavakkal zárta tárgysorozatba vételi kérelme ismertetését Tóth Bertalan az MSZP-frakcióból. Az MSZP eseti bizottságot állítana fel a bővítés országgyűlési ellenőrzésére.

18:37
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Paks-vakságban szenvedünk

Az országgyűlési eseti bizottságot az ellenzék is támogatja. Szelényi Zsuzsanna szerint erre azért van szükség, mert a bővítésről szinte semmit sem tudunk, Paks-vakságban szenvedünk.

A megvalósítási megállapodásokat folyamatosan pereli az LMP- mondta Szél Bernadett. 

Egy ilyen összegű beruházásnál teljesen természetes, hogy egy eseti bizottság felálljon - közölte Kepli Lajos, de a Jobbik nem érti, hogy az MSZP a bizottság elnöki székét miért a kormánypártoknak adná; miért bízná kecskére a káposztát. 

Pakson nem az önök jelöltjei nyertek - emlékeztetett zárszavában Tóth Bertalan (MSZP).

18:42
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank gazdálkodása

Az ellenzék szintén kezdeményezte az MNB gazdálkodásának ellenőrzését a jegybank "ámokfutásszerű" költekezése miatt.

Az Országgyűlés határozatban szólítaná fel a "fideszes vezetésű" Állami Számvevőszéket, hogy végezzen rendkívüli ellenőrzést - mondta a szocialista Burány Sándor.

18:44
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

A 2/3 megakadályozza az ellenőrzést

Z. Kárpát Dániel szerint elképesztő, hogy az Országgyűlés sajtóhírekből értesül csak a jegybank költekezéseiről. A Jobbik éppen ezért támogatja a határozatot. 

18:46
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

A jegybank közpénzt költ

Az LMP hangsúlyozta, hogy közpénzekről van szó. Sallai R. Benedek elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Kehi mindenkit vizsgál, csak a jegybankot nem. 

18:51
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Novemberben lesz meghallgatás

A jelenlegi beadvány támogatása helyett a gazdasági bizottság novemberi ülésére invitálta a képviselőket a fideszes Cseresnyés Péter. Az ülésen a Magyar Nemzeti Bank képviselőjét hallgatják meg. 

Burány Sándor (MSZP) szerint a bizottsági meghallgatás nem azonos az ellenőrzéssel. Az MSZP nemcsak politikai, hanem jogi felelősségre vonást szeretne. Szakács László az ellenőrzés megvalósulásáig befagyasztaná a jegybank költségvetését. 

18:55
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbik szigorítaná a büntető törvénykönyvet

Vágó Sebestyén a kiskorúak elleni pedofil bűncselekményeket szorítaná vissza. Ehhez elengedhetetlen azoknak a fokozott védelme, akik ismeretet szereznek a bűncselekményekről, de nem mernek feljelentést tenni, mert félnek. Elsősorban mentőápolókat veszélyeztetnek az elkövetők.  

18:59
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Nem az elnyomó büntetőpolitika a megoldás

Schiffer András (LMP) szerint a büntetési tételek megemelése önmagában nem kezeli a szociális válságot. Miért gondolják azt, hogy ha 2-8 évre emelik a büntetést, akkor a támadások gyakorisága csökken? - tette fel a kérdést.

19:03
október 20, 2014
Vágólapra másolva!

Döntöttek a tárgysorozatba vételekről

Mindegyiket leszavazták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről