Vágólapra másolva!
Visszatérhet a korábbi élet az Országgyűlésbe miután hetek óta először egyetlen kérdés sem hangzott el a menekültválsággal kapcsolatban az azonnali kérdések órájában. A téma a napirenden kívüli felszólalások és a kérdések körébe szorult vissza. Az állami földek privatizációja, az iskolakezdés, a fiatalok munkanélkülisége, Farkas Flórián, a dugódíj írták felül a menekültkérdést. Követtük a felszólalásokat.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
15:32
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

"Miniszterelnök Úr! Hogyan működik a kormánya?"

Legény Zsolt a választ Lázár Jánostól is elfogadja, mert, mint mondta, Lázár János is érintett a kérdésben. Megkezdődtek az azonnali kérdések.

15:35
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Bojkottálta a kormány az albizottságot

Az MSZP az ellenzéki pártokkal közösen kezdeményezte a mezőgazdasági bizottság albizottságának összehívását a 380 000 hektárnyi állami földvagyon privatizációja miatt. Ezúttal azonban nemcsak a fideszes képviselők, de a miniszter és az államtitkárok sem jelentek meg. Legény Zsolt bizottsági elnökként azt kérdezi, helyreáll-e a Ház becsülete. 

15:36
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár János elnézést kért

Lázár János a menekültkérdéssel indokolta a kormánytagok távolmaradását. az Országgyűlés mezőgazdasági albizottságának üléséről. A földvagyon értékesítése október 31-én kezdődik, ez előtt az időpont előtt sor kerül az ülésre - ígérte meg. 

15:38
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Legény Zsolt megköszönte

Az albizottságnak küldött írásbeli tájékoztatásból nem derült ki, hogy a kormánytagok miért maradtak távol. Az MSZP nem támogatja a privatizációt, de tájékozódni kíván az ügyben – közölte Legény Zsolt.

15:40
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Számonkérhető megvalósítás lesz

A program számonkérhető megvalósítása nemzeti érdek – mondta Lázár János miniszter.

15:43
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Bedugult a főváros

Minden irányban bedugult a főváros, a fejetlenség teljes mértékű, és komoly környezeti károkat is okoz – állítja Szilágyi György. A Jobbik szerint olyan, mintha a döntéshozók szándékosan az autósok ellenségei lennének. Az ellenzéki párt nem érti, hogy miért nem 24 órában dolgoznak az útfelújítók.

15:45
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Fónagy János türelmet kér

Fónagy János államtitkár mindenki megértését kérte, és a közlekedésbiztonsági fejlesztések mielőbbi befejezésére hivatkozott. Ez nemcsak budapesti kérdés. Bízik abban, hogy a fonódó villamos még az idén, a Széll Kálmán tér pedig jövő tavaszra elkészül.

15:48
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Ülünk a dugóban, és fizetjük a díjat

Az emberek ülnek a dugóban, és fizetik a díjat – ez várható a dugódíj bevezetésével, véli a Jobbik. Szilágyi egyetértett: nem csak Budapestet érinti az ügy: az M7 autópályát is szűkítették a nyár utolsó hétvégéjén, hőségriadóban. 

Fónagy János szerint minden nagyvárosban ez megy. 

15:50
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Farkas Flórián alkalmassága

Egy millió forintból pár hónapos dajkaképzések folynak: ilyen és hasonló programokat véd az Emmi. Az LMP azonban korrupcióra gyanakszik: a "Nő az esély" program ugyanolyan tragédia, mint minden, amihez Farkas Flóriánnak és a Roma Önkormányzatnak köze van – fogalmazott Ikotity István.

15:52
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Az indikátorok mást mondanak

Rétvári Bence államtitkár szerint az indikátorok azt mutatják, hogy a meghirdetett pályázatokra várakozáson felül jelentkeztek, ami egyértelmű siker: A pályázatok több ezer embert vittek közelebb a munka világához.

15:55
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Nyilvánosak a pályázatok

Az LMP ismét az egy főre jutó költségekre kíváncsi: 60–70 000 forintos képzések egymillió forintba kerülnek – ismételte meg. 

Rétvári Bence közölte: a pályázatok nyilvánosak. Az adatokat az Emmi kész átadni az ellenzéki pártoknak: az LMP-nek és a Jobbiknak.

16:01
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

A fiataloknak van jövőjük!

A kormány szándéka szerint 2018-ig minden fiatalra kiterjeszti az ifjúsági garanciaprogramot – jelentette be Selmeczi Gabriella.

Novák Katalin megerősítette a bejelentést. A program célja, hogy a 25 év alattiak körében megszűnjön a munkanélküliség. Az otthonteremtéssel a fiatalok itthon maradását szeretné elérni a kormány. Mindketten egyetértettek abban, hogy az egyik legnagyobb kihívás az üzenet eljuttatása a fiatalokhoz.

16:03
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

"Mindenki annyit ér, amennyije van!"

Az ESZOSZ-csalás három megyében 2800 becsapott családot és majdnem 10 000 embert érint - közölte Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), aki nem érti, hogy a kormány miért nem vette észre a csalást. 

16:06
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Az állam adott és el is vett

Lázár János elismerte: nagy vita volt a kormányban a szociális szövetkezetekkel kapcsolatban. 

Az ESZOSZ lehívta az uniós támogatást, de a korábban beígért önerőt nem tudta a munkabérekre kifizetett pénzek mellé tenni. Az is igaz, hogy az erdőgazdaságok nem biztosították a beígért foglalkoztatást. Az állam az egyik kezével adott, a másikkal elvett - ez áll az ügy hátterében.

16:07
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Közmunkát kaphatnak az érintettek

Bangóné a munkaviszony tisztázását kérte. Mint mondta: az érintetteknek négy hónapja tisztázatlan a munkaviszonya. Lázár János arról tájékoztatott: a kormány azon dolgozik, hogy mindenki visszakerüljön a közmunkaprogramokba.

16:16
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Összenő, ami összetartozik

A Jobbik szerint összenő, ami összetartozik, amikor Gyurcsány-oligarchákat támogat a kormány. Nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva a Nemzeti Választási Iroda kizárta a versenyből a szavazólapok gyártására esetleg pályázó cégeket. A meghívásos pályázatot a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. nyerte. A Jobbik azt is nehezményezi, hogy a tulajdonos, Erdő Ákos ráadásul külföldön él – mondta Lukács László György.

A cégben Fidesz-közeli személyek is érdekeltek. Az esetet a Magyar Nemzet tárta fel

Répássy Róbert nem cáfolta az állítást, de azt mondta, a Nemzeti Választási Iroda a kormánytól függetlenül dönt, ezért az esetet nem lehet a kormányra húzni.

16:21
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Iskolakezdés: csökkentek a terhek

Megkapták-e az idei, magasabb bért a tanárok? – kérdezte a kereszténydemokrata Szászfalvi László.

Rétvári Bence válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi szociális ellátórendszer szolgáltatásai átkerültek a családtámogatási rendszerbe, ennek köszönhetően az ingyenes étkeztetés és az ingyenes tankönyvcsomag immár szinte mindenkinek jár. 

Szászfalvi szerint a prioritásai minősítenek egy kormányt. 

Rétvári Bence elmondta: a Gyurcsány-kormány privatizálta a Tankönyvellátót, de a kormány a korábbi hagyományoknak megfelelően visszavette azt: így mindenki számára hozzáférhető, szerződi jogokkal nem védett tankönyvek állnak rendelkezésre. Az állami tankönyv újra közkincs. 

16:24
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Illatos út

Ezerhordónyi vegyszer elszállítása nem oldott meg semmit az Illatos úton. A talaj szennyezett, ezerszámra állnak továbbra is a helyszínen a hordók. Az adatokat az ellenzék nyomására az önkormányzat nyilvánosságra hozta, mégsem történik semmi.

Az LMP állami felelősségre vonást és további intézkedést vár a kormánytól – mondta Schmuck Erzsébet.

16:30
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

A szennyezőnek kellene fizetnie

A tanulmányt a minisztérium megvizsgálta, de ez sem tudományos alapossággal, sem bizonyító erővel nem bír – mondta Nagy István. A kormány továbbra is a szennyező fizet elvét vallja. 

Az LMP szerint a sor végén az állam áll, mert neki kell olyan jogszabályi környezetet teremtenie, hogy a felelősség kérdése érvényesíthető legyen. 

Az elővigyázatosság elve azt követeli, hogy akkor is cselekedjen a kormány, ha az adatok nem száz százalékig biztosak – hangsúlyozta Schmuck Erzsébet.

Az államtitkár közölte: zajlik a felszámolási eljárás, a kormány kapcsolatban áll a felszámolóval. A szennyezésért a Budapesti Vegyi Művek felel. 

16:37
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Iskolai dolgozók: mennyire fontosak?

A pedagógusok átlagosan negyven százalékkal keresnek többet. A kormány intézkedéseinek köszönhetően nőtt a szakma presztízse, egyre nagyobb az érdeklődés a pedagógusi pálya iránt.

A nem diplomás iskolai dolgozók végzettségtől függően nettó 50 000 forint támogatásra számíthatnak – válaszolt a szocialista Kiss Lászlónak Rétvári Bence. 

Az említett 50 000 forint egyszeri kifizetés, nem általános fizetésemelés - pontosított Kiss László. A kérdés viszont a régóta halogatott béremelésre vonatkozott. Mikor rendezi a minimálbéren élő iskolai dolgozók jövedelmét megnyugtatóan a kormány? – kérdezett vissza a szocialista képviselő.

A béremelésben a kormány ütemezetten halad; Rétvári Bence bízik abban, hogy mielőbb sor kerül rá. 

16:45
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Öt éve történt a vörösiszap-katasztrófa

Enyhült a vádirat a vörösiszap-katasztrófában, a Jobbik a felelősség elmaszatolásától tart - mondta Kepli Lajos

Belovics Ervin, legfőbb ügyész-helyettes cáfolta a Jobbik aggodalmát. Az ügyészség nem szűkítette, hanem bővítette a terheltekre róható felelősség körét - tájékoztatott. Valamennyi felelősre szabadságvesztést kértek. A következő tárgyalás október végén lesz. Belovics Ervin bízik benne, hogy még az idén megszületik az elsőfokú ítélet. 

Kepli Lajos a tárgyalás mielőbbi lezárását sürgette.

Napirend utáni felszólalásokkal folytatódik az ülés. Köszönjük a figyelmet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről