Ki most a kormány második embere Orbán Viktor mögött?

Események

Lázár János sajtótájékoztatója
Lázár János
Vágólapra másolva!
Rogán Antal lesz a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, de a külvilág számára nem tisztázott, hogy milyen szerep marad Lázár Jánosnak az új minisztérium felállása után. A Miniszterelnökség vezetőjét arról kérdezzük, hogy szerinte most ki a második ember a kormányban a miniszterelnök mögött. Kövesse az Kormányinfót az Origóval percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül38 bejegyzés
15:39
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Háttéralkuk

Orbán Viktor miniszterelnök kérésére jött létre a Miniszterelnöki Kabinetiroda a politikai kormányzás elősegítése miatt. Értesüléseink szerint az új hivatal november elejére állhat föl. Úgy tudjuk, az új minisztérium kicsi stábbal fog dolgozni, de parlamenti és közigazgatási államtitkári tisztséget létre kell hozni. A politikai államtitkár várhatóan Dömötör Csaba lesz. Információink szerint Habony Árpád az új minisztériumban nem kap majd formális feladatot, de tanácsokat a jövőben is ad a miniszterelnöknek.

15:43
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Megnyílhat a kerítés

Egymilliárd euróval többet szán az EU a szíriai menekültek segítésére, a pénz nagy részét Törökországban akarják felhasználni - erről állapodtak meg a hajnalig tartó Európai Uniós csúcstalálkozó résztvevői. Orbán Viktor hat ponttal érkezett a tanácskozásra, ezek közül állítása szerint ötben sikerült dűlőre jutni. A magyar kormányfő szerint azonban Európa határai továbbra sincsenek védve, de azt is mondta, hogy ha Európának nem tetszik a magyar kerítés, a kormánynak nem marad más lehetősége, mint átengedni a menekülteket nyugat felé.

Orbán Viktor nyilatkozik az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek a migránsválság ügyében összehívott rendkívüli csúcstalálkozója előtt Brüsszelben Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Kobza Miklós

Az osztrák kancellár szerint ez is jobb, mint a szögesdrót.

15:48
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Durvább lehet a helyzet, mint Röszkénél

Még a hétvégén, vagy legkésőbb a jövő hét elején lezárja Magyarország a horvát határt - tudta meg az Origo kormányzati forrásokból. A portálunknak nyilatkozó politikusok szerint "sokkal durvább" helyzetekre kell felkészülni, mint a röszkei átkelő lezárása után.

Egyelőre átjutnak a menekültek a magyar-horvát határon Fotó: Polyák Attila - Origo
16:00
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Elvileg Lázár az ezüstérmes

Az Origo megkérdezte az olvasókat, hogy szerintük ki lehet a második a rangsorban Orbán Viktor kormányfő mögött. A nem reprezentatív felmérésen a legtöbben úgy vélték, hogy a miniszterelnök után is Orbán Viktor a legfontosabb politikus. Hasonlóan sokan voksoltak arra, hogy mindenki mondjon le. Utána viszont Lázár János kapta a legtöbb szavazatot.

Az Origo a mai Kormányinfón megkérdezi Lázár Jánost, hogy ő hova sorolja magát Orbán Viktor mögött.

16:04
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Perceken belül kezdenek

Hamarosan véget ér az M1 Híradója, és elkezdődik Lázár János sajtótájékoztatója.

16:17
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdődött

Elkezdődött a 24. Kormányinfó. 

16:19
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Elnézést a késésért

Lázár János elnézést kért a késésért. Ennek oka az volt, hogy Orbán Viktor most ért vissza Brüsszelből. A miniszterelnök délután 16:00-kor nemzetbiztonsági tájékoztatást ad a menekültügy jelenlegi helyzetéről - ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Orbán Viktor csütörtökön ért haza a brüsszeli csúcsról Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Kobza Miklós
16:20
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Abszolút menekültrekord

A szerdai nap abszolút rekord volt, több mint tízezer illegális bevándorló lépett be Magyarország területére - kezdte a sajtótájékoztatót Lázár János. Kiemelte: ebből csak százan jöttek a szerb szakaszon, a többiek a horvát határt lépték át.

A szerb-magyar határon 202 ezren, a horvát határon pedig több mint harmincezren lépték át a határt a menekültválság kezdete óta. 

16:22
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Szervezett akció

Szervezett akció folyik Magyarország ellen - ismételte meg a kormány menekültügyi álláspontját Lázár. Jobb esetben ezt az embercsempészek irányítják, rosszabb esetben a szomszédos országok is szerepet vállalnak benne - mondta a politikus.

Több mint tízezren lépték át a magyar határt szerdán Forrás: AFP/Nikolay Doychinov
16:24
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Nem alkalmaznak erőszakot fegyvertelen tömeg ellen

Lázár János elmondta, hogy eddig 174 ezer menekült kért menekültstátuszt, nekik több mint a fele 18 és 35 év közötti férfi. Nyolcezer gyereket is el kell látni, akik kísérő nélkül jöttek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy a román és a horvát szakaszon is épül a határzár. Kijelentette: fegyvertelen tömeg ellen nem alkalmaz erőszakot a honvédség, és a rendőrség sem.

16:27
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Rossz döntés az EU-csúcson

Rossz döntés született a keddi EU-csúcson a kormány álláspontja szerint, de mielőtt döntenének arról, hogy bíróságon is megtámadják a döntést,

egyeztetnek a magyar parlamenti pártokkal

- mondta Lázár János, aki szerint nincs semmi gond azzal, ha valaki úgy akarja megoldani a demográfiai és foglalkoztatottsági problémáit, hogy menekülteket fogad be. Magyarországnak viszont azért nem kell senkit sem befogadnia, mert Németország így dönt.

A rendkívüli uniós csúcson sok javaslatot elfogadtak Forrás: AFP/John Thys
16:33
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia az EU-nak

Szét kell választani a menekülteket politikai menekültekre és gazdasági migránsokra - hangsúlyozta Lázár János, aki szerint az Európai Uniónak mélyen a zsebébe kell nyúlnia a válság kezelése érdekében, és támogatnia kell Törökországot is. Úgy vélte, Orbán Viktor hatpontos csomagjából csak Görögország kérdésében nem sikerült konszenzusra jutni, Magyarország ugyanis azt szerette volna elérni, hogy Görögországban hozzanak létre menekülttáborokat, ne az Európai Unió belsejében. 

16:36
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Veszélyes az osztrák kancellár nyilatkozata

Minden országnak be kell tartani a schengeni megállapodást, ami azt jelenti, hogy Horvátországnak is regisztrálnia kell - mondta Lázár, aki szerint különbség van Szerbia és Horvátország között, utóbbi ugyanis EU-tagállam. A miniszter szerint

nagyon veszélyes az osztrák kancellár nyilatkozata,

miszerint nincs szükség kerítésre, nem tudni ugyanis, hogy hány menekült érkezik majd a déli határokra. Nekünk egy tapasztalatunk van: ha felhúzunk egy háromméteres kerítést, akkor a schengeni határ megvédhető. Ha ez nem kell, akkor ennek a következményeit azoknak kell viselniük, akik tiltakoztak a kerítés ellen - tette hozzá.

Werner Faymannt bírálta Lázár János Forrás: AFP/Thierry Charlier
16:39
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Nagybirtok helyett kisbirtokos rendszert akarnak

Lázár János a földtörvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországon 100 éve dilemma, hogy a földből származó pénz kihez vándoroljon. Végérvényesen szeretnénk pontot tenni ennek a vitának a végére, azt szeretnénk, hogy a föld azokhoz a magyar emberekhez kerüljön, akik életvitelszerűen földművesek - mondta. 

16:41
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Árverésen adják el az állami földet

A célunk, hogy

380 ezer hektárnyi földterületet értékesítsünk árveréseken,

amelyeken azok vehetnek részt, akik magyar állampolgárok és életvitelszerűen földművesek - jelentette ki Lázár János. 105 ezer ember felel meg ezeknek a feltételeknek. További feltétel a 20 éves elidegeníthetetlenség, külföldi személy nem szerezhet földtulajdont, egy ember pedig legfeljebb 300 hektár vásárolhat.

Külföldi nem szerezhet magyar földet Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
16:45
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

2018-ra meglesz Paks II. üzembehelyezési engedélye

2018-ra meglesz Paks II. üzembehelyezési engedélye - jelentette ki Lázár János, aki azt is elmondta, tisztázni fogják a versenyjogi kérdéseket. 

16:47
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Kifizették az EU-s támogatásokat

A magyar kormány kifizette azt a hét év alatt lehívható 8200 milliárd forintot, amelyet az Európai Unió adott Magyarországnak ebben a költségvetési ciklusban. Magyarország 2000 milliárd forintot fizetett be. 

16:52
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

L. Simon László marad

Lázár János megköszönte Nobilis Márton munkáját, aki beadta lemondását, miután feladatát - a kormány kommunikációs kiadásainak racionalizálását - elvégezte. A Kommunikációs Hivatal az új struktúrában már nem a Miniszterelnökség része lesz.

L. Simon László államtitkár munkájára továbbra is számít,

nemcsak azért, mert a barátja, hanem mert szükség van a kulturális kapcsolattartásra - fogalmazott. Október elsejével viszont

Csepreghy Nándor lesz a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese.

Csepreghy Nándor Lázár János helyettese lesz Fotó: Szabó Gábor - Origo
16:55
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Sok munkát kap Orbán Viktortól

Megerősödve vagy meggyengülve került ki a kormányátalakításból? - szegezték Lázárnak a kérdést, aki szerint a politika szappanopera része nagyon érdekli az olvasókat, de ő kiváló egészségi állapotban élte túl az átalakítást. Én mindig a munkámra koncentrálok, nem a kavarásra  - mondta, hozzátéve, hogy Orbán Viktor nem kevés munkát és nem kevés felelősséget oszt rá. 

16:57
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Délután döntenek a horvát határ lezárásáról

Tervezi-e a kormány a horvát határ lezárását? - kérdezték Lázártól, aki elmondta, hogy délután négykor kezdődik a nemzetbiztonsági bizottság ülése, ahol döntenek majd erről. Nem rajtunk áll, hogy milyen döntést hozunk, kíváncsiak vagyunk az osztrák szomszédaink véleményére is.

Katonák ideiglenes határzárat építenek a horvát-magyar határon, Zákány közelében Forrás: MTI/Varga György
16:59
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Rogánnal közösen tartanak Kormányinfót?

Rogánnal közösen tartja majd a Kormányinfót? - kérdezték Lázártól. "Rogán Antalnak kell majd eldöntenie, hogy szükség van-e Kormányinfóra, miután hozzá tartozik majd a kommunikáció területe" - válaszolta Lázár János. 

17:03
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Támogatni kell Törökországot

Orbán Viktor pont azt mesélte, hogy a lengyel elnök személyesen látta a törökországi menekülttáborok helyzetét. Ott nem ezrek, hanem milliók vannak, így elengedhetetlen az ország támogatása és a Törökország-EU kapcsolatok erősítése - mondta Lázár János, aki szerint most kontroll és ellenőrzés nélkül ömlenek be az emberek Európába, és ennek biztonságpolitikai kockázatai is vannak.

Török rendőrök egy menekülttábornál Forrás: AFP/Yasin Akgul
17:04
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Amilyen a temető, olyan az ország

A temetőkre is kitért Lázár János, aki szerint mindent elárul egy országról, hogy hogyan néznek ki a sírhelyek. Erkölcsi és morális kötelességünk, hogy rendezett keretek uralkodjanak, ennek feltételeit teremti meg az a javaslat, amelyet benyújtottak. 

17:06
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs még döntés az új államtitkárról

Beszélnünk kell az osztrákokkal, hogy hogyan értették a kerítésellenes kijelentéseiket - mondta az Origo kérdésére Lázár János, aki szerint megjósolhatatlan, hogy mekkora tömeg érkezik Európába. Az új egészségügyi államtitkár személyéről már tárgyalnak, de még nincs döntés. 

17:06
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Igenis van kartellgyanú

A GVH értelmezése Lázár János szerint téves, ő úgy véli, igenis van kartellgyanú az M4-es autópályán. 

17:08
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Ki a második ember?

Ki a második ember Orbán Viktor mögött? - szegeztük a kérdést a tárcavezetőnek, aki azt mondta:

Ha Hódmezővásárhelyen dolgozhatok, az már elég nekem, ha a miniszterelnök hív a kormányba, az kitüntetés - fogalmazott.

Lázár Jánosnak kitüntetés, ha a miniszterelnök a kormányba hívja Forrás: MTI/Bruzák Noémi
17:12
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Meg tudjuk védeni az országot!

A humanitárius korridorról szólva Lázár János úgy fogalmazott, hogy bármi történjék, Horvátországnak mindenképpen regisztrálnia kell a menekülteket. Mi meg tudjuk védeni a határokat, de ha más országok - például Németország és Ausztria - úgy döntenek, hogy ne védjük meg, mert a kerítés elfogadhatatlan, akkor a magyar kormány mérlegeli a humanitárius folyosó létrehozását. Ennek a lépésnek a következményeit azonban Ausztriának kell viselnie - tette hozzá. Fel kell venni az osztrákokkal a kapcsolatot, és tisztázni kell, mik a szándékaik. 

17:15
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Hamarosan válaszolnak az EU-nak

Augusztusban kapták meg a dohányipari ellátókkal kapcsolatos uniós kérdéseket, a válaszadás folyamatban van - mondta Lázár János.

17:21
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Muszlimok döntenek el választásokat

Giró-Szász András szerint

a muszlim szavazók lényegesen tudják befolyásolni a választásokat, és erre jó példa Franciaország esete.

Mire alapozzák, hogy sok a terrorista a menekültek között? - kérdezték Lázártól, aki szerint a NATO-hírszerzése is világossá tette, hogy kockázatos a menekültek ellenőrizetlen özönlése. "Ha elindul a világba, nem kilenc útlevéllel teszi" - utalt az előzetes letartóztatásba helyezett szír férfi ügyére a tárcavezető. Nálunk bebizonyosodott, hogy a menekültválság kockázatos - tette hozzá.

Tüntető migránsok a Horgos-Röszke határátkelőhely szerbiai oldalán. Forrás: MTI/Sóki Tamás
17:23
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarok csak magyarokat fogadnak be

A magyarok csak magyarokat fogadnak be, mást nem akarnak - jelentette ki Lázár János, aki szerint minden közvélemény-kutatás ezt támasztja alá. 

17:26
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Kisebbség lehet a többség

Amikor olyan népcsoportokról beszélünk, amelyek sokkal virulensebbek, mint a keresztény közösség, akkor arra gondolunk, hogy egyszer csak azt vesszük észre, hogy a kisebbség lett a többség, és az ő játékszabályaik szerint kell élni - mondta Lázár János, aki szerint ez nem azt jelenti, hogy nem kell segíteni a valódi menekülteken, de sokan visszaélnek ezzel. 

17:31
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

MFB-hitellel is lehet földet venni

A földekre licitáló gazdák MFB-hitelt is felvehetnek, ennek részleteit október 15-ig, a program kezdetéig kell kidolgozni - mondta Lázár János, aki szerint hosszú futamidőre és alacsony kamatra lehet készülni. Az állami vezetők bérezésével kapcsolatban a tárcavezető kifejtette, hogy szerinte tisztességesebb majdnem piaci fizetéseket adni, mintha a bérét, amit megkap, prémiumnak hívjuk. Ahhoz, hogy valaki belépjen az új fizetési rendszerbe, le kell mondania a korábbi prémiumról. 

17:34
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Nem vagyok gyepmester

Kinél kell kopogtatni, ha valaki a miniszterelnökhöz akar bejutni? - kérdezték Lázártól. "Úgy tudom, Orbán Viktornak van egy saját kabinetfőnöke, aki ezeket az ügyeket intézi. Nem folytatok gyepmesteri, és házmesteri munkát sem" - válaszolta. Lázár János azt is elárulta, hogy a Miniszterelnökség elköltözik a budai Várba, a Karmelita kolostorba. 

17:36
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarországot is érintheti VW-botrány

A Volkswagen-csoport botránya olyan változásokat indíthat el, amelyek érinthetik a magyar vállalkozásokat is - mondta Lázár János. 

17:36
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

A horvát határ lehet az új Röszke

Mire számít a kormány, ha lezárják a horvát-magyar határt? - kérdezték Lázár Jánost. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem zárta ki, hogy a röszkeihez hasonló jelenetek játszódhatnak le ott is.

Akár hasonló jelenetekre is lehet számítani a horvát határon Forrás: MTI/Ujvári Sándor
17:37
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Messze még a norvég ügy vége

A Norvég Alapról szólva elmondta, hogy készek kompromisszumokat kötni, de azt nem szeretnék, hogy Norvégia beavatkozzon a magyar belpolitikai életbe. Messze vagyunk még a megoldástól - tette hozzá. 

17:40
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Elkerülhetetlen, hogy újabb szakaszokon legyen kerítés

Elkerülhetetlen, hogy Szlovénia és Horvátország határára is kerítés épüljön, Lázár János szerint ez nem aggályos még akkor sem, ha Szlovénia schengeni tagállam. 

17:45
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Véget ért a 24. Kormányinfó

A szokásosnál rövidebb volt a tájékoztató, miután Lázár Jánosnak mennie kellett a négykor kezdődő egyeztetésre. Itt dől majd el, hogy lezárják-e a horvát-magyar határt. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!