Napirend előtt a 2016-os költségvetés

Események

Vágólapra másolva!
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt megígérték: a júniusban az Országgyűlés elé kerülő költségvetésben már látszik a növekedési fordulat. Az ellenzék épp a növekedési fordulatra hivatkozva úgy látja, meg lenne a fedezete a szociális szféra, az egészségügyi ápolók bérrendezésének, az önkormányzati források növelésének. A legmeglepőbb felszólalást a kereszténydemokrata Vejkey Imre tette, aki a KDNP nevében a halálbüntetés ellen szólalt fel. Répássy Róbert megerősítette, hogy a kormány előtt nincs ilyen előterjesztés, a halálbüntetést az Igazságügyi Minisztérium sem támogatja. Az azonnali kérdések végéig követtük az ülést.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül50 bejegyzés
15:05
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Varga Mihály: meglepetészámok a gazdaságban

A magyar gazdaság kiemelkedően jól teljesít. Ezt nemcsak én állítom, hanem az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, az OECD és a gazdasági elemzők is: a meglepetészámok miatt sorra korrigálják a gazdasági kilátásokra vonatkozó előrejelzéseiket - kezdte felszólalását napirend előtt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Ezek a várakozások összhangban vannak a magyar várakozásokkal, de ez nem volt mindig így.

15:07
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Nem igazak az ellenzéki vádak

Varga Mihály az MSZP, a Jobbik, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarország korábbi, a gazdasági fordulatot megkérdőjelező felszólalásaiból olvasott fel, amiket most már a külföldi elismerés is cáfol. 

15:11
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: szemfényvesztés a növekedés

Ha olyan jól megy minden, akkor miért nem emelik a szociális dolgozók bérét? Továbbra is a multinacionalista cégek húzzák a gazdaságot, mint az álbaloldali kormányok alatt. 13-15 százalékos kereslettöbblet keletkezett a miatt, hogy kiszórták az uniós pénzeket, de ennek töredéke hoz csak gazdasági növekedést. Lehetne arról is beszélni, hogy soha nem látott mértékben szakad szét a magyar társadalom. A termelőtőke nem gyarapodott, a munkahelyek semmilyen plusz értéket nem teremtenek. A kormány gátolja a kkv-k gyarapodását, adminisztrációs terhet zúdítva rájuk- reagált Varga Mihály felszólalására Schiffer András.

15:13
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik egyetért az LMP-vel

A Jobbik szerint is a multik húzzák a gazdaságot: továbbra is összeszerelő üzem vagyunk. 40 féle adó, és rekordáfa sújtja az embereket. Z. Kárpát Dániel szerint első lépésben a devizahitelesek helyzetét kéne tisztességesen rendezni.

15:14
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

KDNP: örülni kell a sikernek

Hargitai János (KDNP) szerint az a feladat, hogy a sikereket minél előbb érzékeltetni tudják a lakossággal. 

15:17
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: továbbra is bóvlik vagyunk

Miniszter úr elfelejtett arról beszélni, hogy a legjobb minősítők továbbra is a bóvli kategórába sorolnak bennünket: Románia előttünk, Ukrajna mögöttünk. Nem beszélt arról, hogy továbbra is nagyon alacsony a vállalkozási kedv az országban. Hogy nem fogjuk tudni teljesíteni a konvergencia programot, és arról sem, hogy nő a szegénység - mondta Burány Sándor. Az MSZP szerint nincs ok ünnepelni.

15:20
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Rogán: mire költsük a növekedést?

A gazdasági stabilizáció után végre megindult egy növekedési fordulat: lehet, hogy az uniós források miatt, de uniós források máshol is vannak, mégsincs ekkora növekedés - reagált az ellenzék felszólalásaira is Rogán Antal. És amikor arról beszélünk, hogy mire költsük a növekedést, akkor Önöknek csak az jut eszükbe, hogy vegyük el az emberektől és adjuk oda másoknak. A kormány inkább az adócsökkentést választja, mert azzal mindenki jól jár. 

15:26
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Egészségügy demonstráció előtt

Ma nagyon keveset lehet tudni az egészségügy helyzetéről. Tukacs István (MSZP) a problémákról beszél, mint elvándorlás, hálapénz, várólisták. Utóbbi csak pénz kérdés, amit Önök nem szánnak rá. 

Bérfejlesztés: amikor Önök azt mondják, hogy egy százalékos SZJA csökkentés megoldja a béremelést, akkor súlyos tévedésben vannak.

Kórházi tartozások: Önök azt a bravúrt próbálják megmutatni, hogy hogyan lehet 60 milliárdból 90-et úgy kivonni, hogy bérfejlesztésre is maradjon. Ennél egy óvodás is jobban tud számolni.

Az egészségügy nemzeti ügy: megteremtődött a szolidaritás. Orvosok, rezidensek és ápolók együtt fognak demonstrálni azért, hogy adjanak több pénzt az egészségügynek - összegzett Tukacs István.

15:31
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Rétvári: folytatódik a béremelés

Rétvári Bence szerint az MSZP egészségügyi teljesítménye után bátor dolog Tukacs István részéről felszólalni: Önök privatizálni akartak. Az Önök ideje alatt folyamatosan tüntettek az egészségügyért: Horváth Ágnes azt kérte nászajándékként, hogy legalább az esküvőjén ne tüntessenek. 

A kormány tudja, hogy kevés a béremelés, és azon van, hogy folytassa. Rezindens-ösztöndíjakat vezetett be, rendezte a háziorvosok bérét. Lelassult az elvándorlás, és a várólisták is csökkenek. 

15:36
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: becsapták a devizahiteleseket

A végtörlesztés a gazdagoknak segített: ők tényleg 30%-ot nyertek a törlesztésnél. A szegények esetén piaci árfolyamon forintosítottak. Az elszámolás kézhezvételekor kiderül: azok, akik 5 millió forintot vettek fel, az elszámolás után még mindig 8 millióval tartoznak. Akkor is fennmarad az adósság, ha az illető a jelzálogot már elveszítette. A faktorálást is felháborítónak tartja az LMP - mondta Schmuck Erzsébet. A forintosításnak csak egy nyertese van: a Magyar Nemzeti Bank. A jegybanknak 136 milliárd nyereséget hozott a forintosítás.

15:40
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Nálunk volt a legsúlyosabb a helyzet

Magyarországon a lakosság 20 százaléka adósodott el devizában: Lengyelországban ez az arány mindössze 3 százalék volt. A kormány megígérte, hogy kivezeti a devizahiteleket. Igazságos megoldásra volt szükség: a forinthitelesek nem járhattak rosszabbul, a devizahitelesek felelősségét nem lehetett az egész lakosságra áthárítani. Vigyázni kellett arra, hogy megmaradjon a gazdasági egyensúly és jogilag is elfogadható megoldás szülessen, hiszen nem lehetett, hogy százezrek pereljék a bankokat - mondta Tállai András. 

15:47
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Férfiak 40 év után

Rétvári Bence már háromszor válaszolt a kérdésre, de egyetlen egyszer sem kaptunk választ arra, hogy a férfiak számára is elérhetővé teszik-e a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulást. A Jobbik ötpárti egyeztetését lesöpörték mondván, a kérdést csak politikai haszonszerzésből vette elő. Holott a  bevándorlásra is először a Jobbik hívta fel a figyelmet, és a jobbik vetette fel először a halálbüntetést. Talán Rig Lajos tapolcai győzelme is részben a kormány nyegle válaszainak köszönhető. 

Sneider Tamás ezt követően két levélből olvasott fel, hogy képet kaphassunk az érintettek fizikai állapotáról.

15:53
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik őszödi beszéde

Továbbra sem értem, hogy miért Ön viszi ezt a témát, mikor Ön jegyzi a Jobbik őszödi beszédét arról, hogy nyugdíjasok nélkül nem lehet választást nyerni. A Jobbik frakció 2010. december 20-én nem szavazta meg a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulását - emlékeztetett Rétvári Bence.

Az Önök válasza erre az, hogy salátatörvényt nem szavaznak meg. Én kinyomtattam ezt a törvényt, összesen négy oldalból áll: az egyéni vállalkozásokról, a fegyverek napjáról és még egy törvényről volt benne szó. Melyik törvény volt az ebből a 24 paragrafusból, amelyik fontosabb volt Önöknek, mint a nők nyugdíjba vonulása. A kormány tudatos politikája, hogy a nőknek biztosítja ezt a jogot a gyermekvállalás miatt - vágott vissza Rétvári Bence. 

15:57
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

A KDNP a halálbüntetés ellen szólal fel!

A KDNP frakcióból Vejkey Imre beszél. Mindszenty hercegprímást idézi, majd váratlanul a halálbüntetésről beszél. Korábban a halálbüntetés melletti egyik érv az volt, hogy nem lehetett elkülöníteni az elkövetőt, ma ez nem akadály. A halálbüntetésnek nincs elrettentő hatása, azokban az országokban, ahol eltörölték nem nőtt, hanem csökkent a gyilkosságok száma - mondta minden előzmény nélkül Vejkey Imre.

16:00
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

A kormány előtt nincs ilyen előterjesztés

Az Igazságügyi Minisztérium is ellenez minden az élet kioltására irányuló módosítást. 

Az élethosszig tartó börtön rosszabb, mint a halálbüntetés - osztotta meg személyes véleményét Répássy Róbert államtitkár.

16:05
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

2015 júniusában nyújtják be a költségvetést

Egy új korszak költségvetése következik - jelentett be Rogán Antal. 2010-2011 a költségvetés konszolidációjának az éve volt. 2012-2013 a stailizáció éve, 2013-2014 a növekedési fordulat előkészítése, és 2014-15 a növekedési fordulat éve. A magyar növekedés az egyik legnagyobb az Európai Unióban. A növekedésnek köszönhetően 2016-ban 300 millirád forinttal kevesebb lesz a kamatkiadás. A kormány úgy döntött, hogy a plusz forrásokat adócsökkentésre és a béremelések folytatására költi.

16:12
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Évről évre könnyebb

A kormánynak egyre könnyebb a költségvetés elkészítése: csökken az államadósság, a költségvetés hiánya és az infláció is. A 16 százalékos egykulcsos adó bevezetése ellenére stabilizálódtak a költségvetés bevételei: ennek köszönhetően mindenki léphet egyet előre. Még nem ugorhatunk, de léphetünk: egy százalékkal csökken az SZJA, folytatódnak az életpályamodellek. Elindul a kösztisztviselők életpályamodellje, a pedagógusok és a rendvédelmi dolgozóké pedig folytatódik - mondta Tállai András.

16:17
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Rig Lajos eskütétele következik

Vejkey Imre a mentelmi bizottság határozatát olvassa fel. A bizottság megvizsgálta és igazolta Rig Lajos mandátumát - jelentette be. Azt a képviselők is megszavazták. Eskütétel következik. Felállnak a képviselők. 

16:19
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

199 a képviselők létszáma

A frakciók valamennyien gratuláltak. Az MSZP frakcióból Gőgös Zoltán, a többi frakcióból a frakcióvezetők. 

16:21
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Rig Lajos a népjóléti bizottságban

Rig Lajos Sneider Tamást (Jobbik) váltja a népjóléti bizottságban, Lasztovica Jenő helyére Apáti Istvánt (Jobbik) választották.

16:26
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Hende Csaba mentelmi joga

Kunszálláson, Lezsák kampányában Hende Csaba arról beszélt, hogy az Ügyészség vádat emelt Vadai Ágnessel szemben, aki honvédelmi államtitkárként külső céggel szerződött honlapkészítésre. Vadai rágalmazás miatt pert indított azzal, hogy az Ügyészség nem emelt vádat. 

A mentelmi bizottság nem foglalkozott érdemben a vád tartalmával. A magánvádas ügyekben megszokott gyakorlat szerint arról döntött, hogy nem javasolja a mentelmi jog felfüggesztését.

16:32
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Vadai Ágnes mentelmi ügye

Vadai Ágnest Bozó Zoltán jelentette fel, miután a Demokratikus Koalíció honlapján és közleményében "Számlagyáros a leendő csongrád-megyei közgyűlésben?" címmel közölt írást. Bozó Zoltán becsületcsorbítónak tartotta a cikket. 

Vejkey Imre a mentelmi bizottság nevében ismét arra kérte a képviselőket, hogy ne függesszék fel Vadai Ágnes mentelmi jogát. A kétharmados határozatot 126-an, 19 ellenében szavazták meg. Egy képviselő tartózkodott. 

16:39
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP a devizahitelesekről

A Fidesz döntötte be 2010-ben a forintot - állítja Burány Sándor. A tehetősek kedvező árfolyamon törleszthettek, az MSZP javaslatát a 2010-es árfolyamon történő forintosításról a kormánypártok leszavazták. 

Az Ön aggodalma a devizahitelesekért 2015-ben hiteltelen - reagált Tállai András. Önök nem megállították, hanem ösztönözték a devizahitelezést. Valóságos alternatívát az MSZP sohasem mutatott fel. 2014. júliusában megszavazták az árfolyamrés megszüntetését, ugyanezt tették 2014. szeptemberében az elszámolási törvénnyel. Most, amikor a Fidesz lezárja a problémát, felszólalnak. Teljesen nyilvánvaló, hogy 2 millió emberből akad olyan, aki elégedetlen.

16:41
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Burány: Ön államtitkár létére hazudik

Az MSZP öt devizahiteles törvényt nyújtott be. Az első Orbán-kormány tette lehetővá a devizahitelezést. 2010-ben sokkal kedvezőbb volt az árfolyam. A forintot Kósa Lajos és Szijjártó Péter döntötte be - utasította el a választ Burány Sándor. Az Országgyűlés elfogadta a választ. Elkezdődtek az interpellációk. 

16:45
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Devizahitelesek Jobbik

Több évnyi rendszeres fizetés után, most, az elszámoláskor az embereknek még mindig az általuk felvett hitel többszörösét kell visszafizetniük. A 10-20 százalékos, látszólagos engedmény nem beszél arról, hogy Önök 70 százalékos terhet zúdítottak az emberekre. 18,3 millió forint hitelre 40 milliós tartozás keletkezett - ismertett egy példát Z. Kárpát Dániel.

16:50
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Tállai: Nem kéne válaszolnom

Nem kéne válaszolnom, mert a feltett kérdések nincsenek összhangban az írásban leadott interpellációval - kezdte Tállai András. Mégis, azt tudom mondani, hogy előfordulhat, hogy a bankok rosszul számoltak, és ha így történt, még mindig ott a békéltető testület, végső esetben a bírói út. Az árfolyamkockázatból adódó hátrányt az ügyfélnek kell fizetnie - ezt mondta ki a Kúria. 

16:54
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: Kiszállni Paks-2-ből

" Milyen feltételekkel tudunk kiszállni Paks-2-ből? " - kérdezi Szél Bernadett Lázár Jánostól. Az ország nagyhatalmak játékszerévé vált. A kötbér összegét rejtegetik a nyilvánosság elől, kérem tegye nyilvánvalóvá! Válaszoljon arra is, hogy miről tárgyaltak az USÁ-val az ügyben?

Aradszki 750 milliárdra tette az atomhulladék kezelésének összegét. Kérem mondja meg, hogyan jött ki ez az összeg, amikor a szakma 1 600 milliárdról beszél!

16:58
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár állandó parlamenti bizottságot javasol

Lázár állandó parlamenti bizottságot javasolt, amely a következő tíz évben válaszolhat valamennyi kérdésre. Az LMP atomellenességét cáfolni egyetlen interpelláció keretében nehéz. A vita most a megvalósításról-, nem Paks 2 felmondásáról szól. Utóbbi vitát már lefolytattuk, és Önök kisebbségben maradtak. Paks az áramellátás 43%-át biztosítja, minden más alternatíva ötszörös áron biztosítana energiát. 

A konkrét kérdésekre válaszolva Lázár közölte: minden a finn szerződés mintájára történik. A szerződés felmondásának nincs akadálya, de erre nincs is szükség, hiszen, ahogy Putyin elnök is fogalmazott, rendkívül kedvező szerződést kötöttünk. Az olcsó energián múlik versenyképességünk. A hulladékkezelés költsége az áram árában benne van. Az USÁ-val nem tárgyalunk a kérdésben - mondta Lázár János. 

17:08
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Még sokszor kell kanosszát járnia Brüsszelben

Kérem ne próbálja az LMP krédóját értelmezni, mert úgysem fog menni Önnnek. Ön már annyi mindent ígért Paks ügyében, hogy már senki sem hisz Önnek. Folyamatosan Brüsszel elé citálják Magyarországot, legutóbb a versenyt korlátozó állami támogatás gyanúja miatt. Önnek sokszor kell még kanosszát járnia Brüsszelben - összegzett Szél Bernadett. Végül, köszönöm, hogy kimondta: Putyinnak kedvező a paksi üzlet, de szerettem volna hallani a válaszokat. Amikor cáfolja, hogy tárgyalnak az USÁ-val, akkor Szijjártó Pétert hazudtolja meg. Az LMP politikusa elutasította a választ.

17:13
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Korózs: elolvadt támogatások

Az önkormányzatokat kivéreztették: a lakásfenntartási támogatás félmillió embert érintett, a méltányossági közgyógyellátást is több tízezren kapták, az önkormányzatok összesen 850 000 embert támogattak. Az öregségi nyugdíj évek óta 28 000 forint. 64 000 Buda-cash ügyfelet és 32 000 Quaestor-ügyfelet viszont teljes mértékben kártalanítanak. " Akinek nincs befektetése az annyit is ér? " - kérdezi a szocialista Kórozs Lajos. 

17:20
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Rétvári: új támogatási formák

Rétvári Bence elutasította a társadalmi csoportok szembeállítását egymással. Felsorolta az új támogatásokat, amelyeket a központi költségvetés áll. Az alacsony bevételű önkormányzatok települési támogatására  30 milliárdos keretet alapítottak, de az ÖNHIKI keretet is megemelték öt milliárd forintra. A közmunkaprogramoknak is van szociális eleme: erre 430 milliárdot költ a kormány és 400 000 embernek ad munkát. 

17:27
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés elfogadta a választ

Nem fogadhatja el a választ - fogalmazott Korózs Lajos, mert egy másik államtitkártól azt az információt kapta, hogy több ezer embert érint a rendszeres szociális segély megszüntetése. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatást a jövőben egy családból csak egy fő kaphatja meg. A konvergenciaprogram teljesítéséhez további 300 milliárdot vonnának ki a rendszerből - mondta Korózs Lajos. Az Országgyűlés 87 szavazattal 31 ellenében elfogadta a választ.

17:32
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Közben megszűnt a határozatképesség

Senider Tamás (Jobbik) a korkedvezményes nyugdíjról kérdezte Czomba Sándort. Bár Sneider elégedett volt a válasszal, azért nem fogadta el, mert, mint mondta, több ezer ember sorsa évek óta rendezetlen. Átmeneti zavar után Jakab István, ülésvezető elnök bejelentette, hogy az interpellációról ezen az ülésen nem szavaznak.

17:43
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Osztatlan közös

2013 óta nincs megoldás az osztatlan közös földekre: a tulajdonosok nem férnek hozzá a területalapú támogatásokhoz. A kormány egyetlen rendelettel megoldhatná a problémát, mindaddig, amíg szét nem osztja a földeket. Sallai R. Benedek (LMP) hungarikumnak nevezte az osztatlan közöst. Hektáronként 70 000 forintról van szó, a határidő ezen a héten pénteken jár le. 

17:50
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Jár a támogatás

Nagy István szerint jár a támogatás: a jogszerűséget a minisztériumnak vélelmeznie kell: a gazdáknak csak akkor kell bízonyítaniuk, ha ugyanarra a területre több igény érkezik. Az osztatlan közös tulajdonok felosztása megindult: a kormány 2015-ben 4,5 milliárdot szán erre a célra. 

Sallai R. készségesen elfogadná a választ, ha nem lenne a számítógépén 7 panaszos levél. Sajnos a jelenlegi gyakorlat az, hogy következetesen elutasítják az igénylést - mondta. Közben helyreállt a határozatképesség: az Országgyűlés elfogadta a választ.

18:01
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Elmaradt túlóradíjak

Szakács László (MSZP) annak az ápolónőnek az esetét idézi, aki arról panaszkodott, hogy hiába vállal túlórát nem tud megélni a fizetéséből, a túlórákat nem fizetik ki. Így másodállásban takarítania kell. A konkrét kérdésre, hogy mennyi ki nem fizetett túlórával tartozik a minisztérium azt a választ kapta, hogy a kormány nem tartja nyilván a túlórák számét. 

Az egészségügyben Önök már csaknem mindenkinek tartoznak: Önmaguknak is egy szembenézéssel. Készül-e kimutatás? Ha nem, miért nem készül? - tette fel a kérdést. 

18:05
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Kifizetik a túlórát

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár közölte: ágazati egyeztetést hívott össze az érdekképviseletekkel, akik arról tájékoztatták, hogy kifizetik a túlórát, de valóban több hónapos késéssel. 2014-ben 3 millió órára, 4 milliárd forintnyi kifizetés történt. Júliustól gyorsabb kifizetéseket ígért. Az egyeztetésen az is kiderült, a helyzet 2008 óta romlott drámaian, amikor megállt a fizetések emelése az ágazatban.

18:07
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Hát ez a baj

Az elejével még egyet is tudtam volna érteni, úgy tűnt érdemes kérdezni, de Önök még öt év után is képesek nyolcévezni. Azt hiszik, hogy még irányítják az ágazatot, pedig összeomlóban a rendszer - reagált viszonválaszában Szakács László.

18:16
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Konzerválja a különbségeket a Klik?

" Mégsem csökkenti a különbségeket a Klik? " A területi különbségek nem szűntek meg - állítja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetre hivatkozva a jobbikos Dúró Dóra. A Jobbik képviselője a mindennapos testnevelés hiányzó feltételeiről is kérdezett.

Rétvári Bence a bérfejlesztésekkel indokolta a Klik működését. A beszerzések felgyorsítására kincstári kártyát biztosított a helyi intézményeknek a kormány. 3 milliárdból épülnek a tanuszodák és a tornatermek.

Dúró Dóra nehezményezte, hogy az iskolák közti különbségekre nem kapott választ. A pedagógus béreket elszakították a minimálbértől. Mindennapos testnevelés címén sporteseményeket néznek a gyerekek - állítja. 

18:25
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Forráshiányos települések

Több településnek megszüntették a támogatási jogosultságát, arra hivatkozva, hogy nőtt a közfoglalkoztatás a térségben; a helyi vezetők fizetését visszavágták. Javul-e a helyzet a költségvetéssel - kérdezte Schmuck Erzsébet. 

Az önkormányzatok finanszírozása a rendszerváltás óta probléma. 2010-re a működési célú hitelfelvételek ellehetetlenítették a finanszírozást. A kormány által nyújtott 1400 milliárd forintos tőkeinjekció jelentős javulást hozott, épp a kistelepülések jártak jól - állítja Pogácsás Tibor. A szociális segélyezésből nem történt elvonás. 

Ön a múltról beszél, de kapnak-e forrást feladataik teljesítésére az önkormányzatok a jövőben? Az LMP képviselője nem fogadta el a választ. 

18:32
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Miskolci megújulók

" Miért nem fizethetnek kevesebbet a távhőért a miskolciak? " - kérdezte Varga László. A szocialista település, energiafogyasztása 40 százalékát geotermikus és más megújuló energiával állítja elő, ami a központi árszabályozás miatt nem jelenik meg a településen lakók számláiban. 

Aradszki András elismerte, hogy rögzítik az árakat, de a hatósági árak kizárólag indokolt költségeket tartalmaznak, a törvény mindössze 2 százalékos tőkemegtérülést ismer el. A geotermikus fűtőmű csak részben fedezi a miskolciak energiaigényét: Miskolc az országos átlagnál több támogatást kap. Aradszki András szerint 2015-ben a város 25 százalékkal olcsóbban jut energiához, mint 2009-ben.  

18:38
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Mentsen meg téged a kormány!

Kezdődnek az azonnali kérdések. De előtte megszavazták Czomba Sándor Sneider Tamás (Jobbik) interpellációjára adott válaszát. 

Mentsen meg téged a kormány! - ezt kívánják ma az emberek vidéken, ha rosszat akarnak egymásnak - mondta Heringes Anita (MSZP) a devizahitelesek átverése kapcsán.

Az csapta be az embereket, aki nem tájékoztatta őket az árfolyamkockázatról, azaz az Ön pártja - ismételte el korábbi válaszát Tállai András.

18:41
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Borzalmasan unalmas ezt hallani

Borzalmasan unalmas ismételten azt hallani, hogy Önök visszamutogatnak. Önök kétharmados többséggel sem oldották meg a helyzetet, hanem becsapták az embereket - mondta Heringes.

Hallhattuk, az MSZP-nek unalmas azt hallani, hogy mit tettek az országgal. Ha unalmas, ha nem, ez a valóság. Az MSZP belerángatta az embereket a hitelbe, a lízingbe, a Fidesz meg segített. Önök azok, akik mindig azt ígérik, hogy majd az állam segít, de felelős kormány ilyet nem ígérhet - reagált Tállai.

18:48
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Paralimpia és Deutsch Tamás

Szilágyi György (Jobbik) Gömöri Zsoltot, a szervezet elnökét idézi, aki arról beszélt, hogy milyen nehéz helyzetben vannak a paralimpikonok. Épp ezért gusztustalan, hogy fogyatékkal élő emberektől elveszik a pénzt. Ön szerint is etikátlan, hogy Deutsch Tamás javaslatára az elnökség 3 millió forintot fizetett Gömöri Zsolt hitelének végtörlesztésére? - kérdezte jobb híjján, a sportállamtitkár jelenlétében Rétvári Bencétől.

Az ügyet ki fogják vizsgálni - ígérte meg Rétvári Bence. 

Ön, mint KDNP-s képviselő etikailag elfogadhatónak tartja azt, ami történt? Igen vagy nem - kérdezett vissza Szilágyi György. 

Rétvári: a jogállamiság nem erőssége a Jobbiknak, de a Paralimpiai Bizottságnak van felügyelő bizottsága - fogalmazott.

18:56
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Czibere fél éve lebegtet

Júniusra ígérték a szociális szféra bérrendezését, de továbbra sem vette kormányülésén napirendre a kérdést a kormány. A bérrendezést 2013 óta lebegtetik, az ötezer forintos ágazati bérpótlékkal is létminimum alatt vannak a szociális bérek. Válaszoljanak: lesz bérrendezés 2015-ben vagy nem? - kérdezte az LMP-s Schmuck Erzsébet.

Rétvári nem válaszolt érdemben. 

Szél Bernadett értetlen: bejön Varga Mihály és elmondja, hogy a magyar gazdaság szárnyal, majd pár óra múlva közli az államtitkár, hogy nem lesz béremelés. Menjen fel a szociális szelfi oldalra, és szembesüljön a bérekkel! - ajánlotta.

19:02
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Otthon melege

Február 23-án indult az Otthon melege energiahatékonysági program, ami a 3 millió korszerűtlen lakásból, 20 000-nek ajánlott 50%-os támogatást. A 10 milliárd forintos keretre áprilisig lehetett pályázni, a programot térségenként folytatni tervezik - tájékoztatott Varga Gábor (Fidesz) kérdésére Szabó Zsolt államtitkár.

19:12
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Vasárnapi boltzár

Ismét egy piac felosztásába kezdtek, most a CBA-s haverokat akarják helyzetbe hozni a vasárnapi boltzárral, és közben tönkreteszik a Balatont. Siófokon lehetelen szombaton közlekedni a bevásárlók nagy száma miatt. Egy balatonvilágosi telephelyen tárolt tűzveszélyes és káros szemétkupacok ügyében is várják a hatékony intézkedést, de hiába: a fejér-megyei, a somogy-megyei katasztrófavédelem egyszerre illetékes - állítja a szocialista Harangozó Gábor.

Lázár a helyi kormányhivatalt soron kívüli vizsgálatra szólítja fel- ígérte meg. Ő sok olyan emberrel találkozott, aki örül a vasárnapi boltzárnak. Szerinte a Balatonra nem vásárolni, hanem pihenni mennek az emberek.

19:20
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Magasak az internethasználati díjak

Novák Előd szerint még Romániában is olcsóbbak az internethasználati díjak, mint nálunk, ami komoly versenyhátrányt jelent. A problémát L. Simon László is elismete, a Jobbik nyomásgyakorlás céljából több százezer aláírást gyűjtott össze, de a kormány mégsem lép. Novák Előd szerint a fővárosi közgyűlés már fontolóra vette az ingyenes internet kérdését. 

Kara Ákos arra bíztatta az embereket, hogy vegyenek részt az internet-konzultáción, és ha egyfelé mutatnak a válaszok, akkor a kormány lépni fog. 

19:24
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Duna-szója szövetség

A kormány csatlakozott a Duna-szója szövetséghez, hogy az állatok takarmányozása is GMO-mentes legyen. De nem állnak meg a szójánál, más takarmányokra is kiterjesztenék - válaszolt Földi László (KDNP) kérdésére Nagy István. 

A Kárpát-medencében 100 olyan növényfajta van, ami takarmányozásra alkalmas. A Kormány a hús, hal, tojás, a méz GMO-mentes jelölését is igyekszik megteremteni. 

19:34
május 11, 2015
Vágólapra másolva!

Munkaalapú társadalom sztrájkjog nélkül?

A sztrájk meghirdetése után két nappal kirúgták a Postától a cégnél 12 éve dolgozó Kuti Zsoltot, holott az uniós törvények szerint a sztrájkhoz való jogot biztosítani kellene. Visszakapja-e munkáját Kuti Zsolt - kérdezte " Munkaalapú társadalom szakszervezetek nélkül? című felszólalásában Szél Bernadett.

A kormány megteremtette a feltételét annak, hogy jól működjön a munkavállalók és munkáltatók közötti párbeszéd - reagált Czomba Sándor.

Szél Bernadett további két elbocsátást sorolt fel nem állami cégeknél. Ebben az esetben azonban állami cégről van szó: akarnak-e változtatni a helyzeten? - kérdezte. 

Czomba elismételte a választ. Tárgysorozatba-vételi kérelmekkel folytatódik az ülés. Köszönjük a figyelmet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről